5122fi.jpg

Wil je gelukkige kinderen? Investeer dan eerder in ervaringen dan in speelgoed!

14/09/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Uit onderzoek blijkt dat je je geld eerder moet investeren in ervaringen dan in materiële dingen om gelukkig te zijn. Een recente studie toont nu aan dat die theorie ook van toepassing is op onze kinderen. Kinderen hebben meer aan een ervaring dan aan een nieuw speelgoedje. Bovendien maakt het soort ervaring daarbij niet veel uit, zolang het maar zorgt voor een connectie met elkaar.

Cindy Chan, assistent-professor aan de Universiteit van Toronto en hoofdauteur van die studie, zegt dat de kans groter is dat een ervaring leidt tot een herinnering op lange termijn, dan iets nieuws krijgen. “Je kind laten genieten van een ervaring zorgt voor een sterke emotionele respons, intenser dan iets materieels te bezitten.”

Gelukkige herinneringen dienen als ankerpunten

Die herinneringen uit de kindertijd zijn bovendien uitermate belangrijk. Ze zorgen voor een emotionele basis waarop een kind kan terugvallen als het ouder wordt en wanneer het verdrietig, gestresseerd, angstig of bezorgd is. Volgens kinderpsycholoog Dr. Margot Sunderland helpen positieve herinneringen kinderen om stress te reguleren, de aandachtspanne te verhogen, concentratie op te bouwen en de algemene fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Gelukkige herinneringen dienen als ankerpunten die kinderen troost bieden op moeilijke momenten.

Ervaringen helpen kinderen niet alleen om een stevige basis met gelukkige herinneringen op te bouwen, ze helpen ook om de hersenontwikkeling te bevorderen. “Elke keer dat je iets doet dat buiten je dagelijkse routine valt, geef je je kinderen de kans om dingen te zien, te ruiken, te horen of aan te raken. Dat zijn dingen die ze kunnen toevoegen aan hun ervaringen, en dat helpt om hun hersenen te versterken.”

Maakt het uit wat je doet?

Dan blijft er natuurlijk nog één vraag. Maakt het uit wat je doet, of hoe lang? Zou een uitstapje om samen een ijsje te gaan eten een even sterke herinnering kunnen worden als een gezinsvakantie naar Disneyland? Het leuke nieuws is dat het type ervaring er eigenlijk niet toe doet. De kans is groter dat je kinderen een sterke en troostende herinnering overhouden aan dat speciale uitstapje naar het ijssalon waarbij heel het gezin gelukkig was en een leuke tijd had, dan aan die opwindende maar stresserende trip naar Disneyland.

Het belangrijkste is dat heel het gezin ontspannen is. Een uitstapje zonder verplichtingen en stress, daar genieten de kinderen het meest van. Wat er dan precies op de agenda staat, dat is minder belangrijk.

Natuurlijk, een stuk speelgoed is leuk. Maar een stevige basis vol mooie herinneringen aan ervaringen met het gezin, dat brengt je kinderen nog jarenlang geluk. Want dat speelgoed, daar groeien ze uiteindelijk uit, maar die herinneringen blijven ze meedragen. En dát is onbetaalbaar.  

 

Bron: Mother Nature Network

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes