5975fi.jpg

Zo blijf je rustig (ook al hangt je kind het even uit)

3/06/2024

Adem in, adem uit. Voor je in woede uitbarst nadat je kind je in het rood heeft gebracht, adem je diep in en denk je na wat je wil zeggen én vooral hoe je dat op een rustige manier kan doen. Adem nog eens in, adem traag uit, sluit je ogen en draai je even om als dat nodig is. Soms ben je als ouder zélf toe aan een ouderlijke time-out. Zo kan je door even letterlijk en figuurlijk uit de situatie te stappen terug tot rust te komen.

Kinderen kunnen er wat van. Bewust of onbewust: het komt even hard binnen. Probeer je cool te houden door te allen tijde een onderscheid te maken tussen dat wat je kind doet en wie je kind is. Het zal je helpen om rustiger te blijven en minder snel je eigen thermometer te laten oplopen (wat nefast is voor de situatie). Keur dus het ongewenst gedrag van je kind af en niet je zoon of dochter zelf.

Leerproces

Kinderen zitten in volle ontwikkeling, hun hersenen zijn nog niet ‘af’ dus geef ze die groeimogelijkheid dan ook. Kleine kinderen kunnen zich bijvoorbeeld nog niet altijd helemaal in anderen inleven en verwachten dat iedereen zich naar hen schikt (ze zijn egocentrisch ingesteld). Als ze ouder worden leren ze langzaamaan dat de wereld niet rond hen draait.

Voor andere kinderen gaat het dan weer over een gevoel van controle willen krijgen. Alles lijkt voor hen beslist te worden en ze willen doen wat ze zelf willen (en gaan dan de strijd aan). Het kan dan helpen om je kind meer verantwoordelijkheid te geven.

Sociale vaardigheden aanleren is ook een onderdeel van opvoeden. Leren samen spelen, delen, op een beleefde manier iets vragen,… zijn zaken die aangeleerd en geoefend moeten worden. Blijf zelf hierrond het goede voorbeeld geven. Dat leerproces kan in het begin frustratie veroorzaken bij kinderen.

Samenvattend: maak een onderscheid tussen gedrag (wat doet je kind en wat zit hierachter?) en persoon. Wees er onvoorwaardelijk.

Goed communiceren

Praat zacht. Onderzoek toont aan dat een duidelijke boodschap aan kinderen (bijvoorbeeld een gedragsinstructie) die op een zachte manier wordt verteld, meer kans op uitvoering heeft. Bijkomend voordeel: je behoudt je eigen cool makkelijker én draagt dit over naar je kind.

Grensoverschrijdend (of is het grensverleggend?) gedrag bij kinderen heeft vaak te maken met het niet kunnen uitdrukken van gevoelens. Kinderen worden soms overwelmd door grote emoties en handelen daarbij dan vaak impulsief. Leer kinderen praten over gevoelens en reik alternatieven aan. Een woede-uitbarsting is er niet plots ‘zomaar’ maar kent vaak een zekere opbouw. Als je kind de taal kent om dit aan te kaarten of hiermee om te gaan, zullen escalaties in de toekomst minder voorkomen.

Kinderen hebben nood aan duidelijkheid. Heldere afspraken en zekere grenzen bieden veiligheid. Zeg wat je doet, en doe wat je zegt. Als je kind weet waaraan het zich kan verwachten, voelt het minder de nood om test-gedrag stellen, en jij hoeft minder snel boos te worden. Twee vliegen in één klap. Dat geldt ook voor het aankondigen en voorbereiden op geplande (kleine of grote) activiteiten. Als die kleine mensjes weten wat er gaat komen, zullen ze minder onveiligheid ervaren omdat je het al met hen hebt doorlopen vooraf.

 

Volg @stevengielis_ op Instagram

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes