6919fi.jpg

5 dingen die je moet weten voor een krachtige schoolstart!

25/08/2022

Met de start van het schooljaar eindigt niet alleen een lange vakantie. In heel wat gezinnen betekent deze schoolstart ook het begin van spanningen en stress: schoolstress én opvoedingsstress. Met deze 5 handvaten maken jullie meteen een krachtige schoolstart.

1. Elk kind is anders

Voelen jullie de schoolkoorts al? Misschien heeft je ene kind schriften, mappen en boeken al met veel zorg uitgezocht en klaargelegd en is het andere nog lekker in vakantiemodus en selectief doof voor elke vraag of nieuwtje waarin het woord 'school' opduikt. Elk kind is anders en dat geldt ook bij de schoolstart. Toon begrip voor de eigen aard en ‘stijl’ van je kind hierin, zonder oordeel, laat staan afkeuring. Wanneer je kind echter zichtbaar lijdt onder de zorgen die hij zich nu al maakt over een strenge juf, een moeilijke toets of een dominant klasgenootje, ga je samen op zoek naar wat kan helpen om hiermee om te gaan.

Ook elke leeftijd vraagt om een aparte benadering: voor veel kleuters is naar school gaan telkens weer een oefening in losmaken, lagere schoolkinderen gaan aan de slag met presteren én vriendschap, en pubers zoeken een heel schooljaar lang dagelijks naar de nodige portie motivatie. En dat is helemaal normaal.

2. Begin met een leeg hoofd en een hartje vol goesting

Na twee maanden zomervakantie voelt 1 september als een nieuwe start. Heel wat kinderen - en hun ouders - zitten met gemengde gevoelens: een kopje vol zorgen maar ook een hartje vol goesting.

Het verlangen naar de gemiste vriendjes is groot, evenals naar een knuffel van de juf. Daarnaast zitten heel wat kinderen met enorm veel vragen en zijn ze onzeker en ongerust.

Kinderen met een leeg hoofd en een open geest vertrekken met nog meer zin naar school. Ga in gesprek en probeer te achterhalen waar je kind van wakker ligt: Is je kind onzeker over de te leren leerstof en wat het nog onthouden heeft van lezen en maaltafels na de lange vakantie? Heeft hij schrik voor een nieuwe klas of een andere juf/meester? ...

Zoek samen naar oplossingen en tips die houvast en vertrouwen geven. Betrek de juf, de ouders van andere vriendjes of de vrienden zelf indien nodig. Kinderen die moeite hebben met afscheid en afstand, voelen hun ouders nabij door bijvoorbeeld wat parfum op een zakdoekje of een mini-troostertje in hun broekzak.

Probeer zelf rustig te blijven: wat stress bij je kind is - zeker in deze omstandigheden - echt wel normaal.

3. Vol vertrouwen aan de start

Wist je dat je kind (zelf)vertrouwen nodig heeft voor deze schoolstart? Hij moet alleen en helemaal zelf zijn - of haar - mannetje staan en dat lukt alleen wanneer hij er zelf in gelooft. Dan alleen zal hij contact zoeken, initiatief nemen, vinger opsteken en hulp vragen aan de juf als het nodig is.  Wees dus zijn grootste supporter, zijn gids op afstand.

Toon dat je als ouder 300% vertrouwen hebt, zowel in je kind als in de school. Geloof erin en straal uit dat het gaat lukken, dat je zoon of dochter alles in zich heeft om er een geweldig schooljaar van te maken. Spreek daarnaast ook met overtuiging over de juf of meester. Toon dat jij alle vertrouwen hebt in de school. Je hebt ze immers zelf met zorg uitgekozen voor je kind, mag ik hopen. 

4. Goed voorbereid is het halve werk

Een goed voorbereid kind is er (meer dan) twee waard. Leg je kind de laatste dagen van de zomervakantie tijdig te slapen. Zo kan het alvast terug beginnen wennen aan het nieuwe schoolritme en fris en monter starten. Bovendien zorgt die eerste schooldag wel vaker voor een spannende en slapeloze nacht.

Ook op praktisch vlak helpt het om op voorhand te plannen. Zorg er samen voor dat je kind alle gevraagde spullen bij zich heeft: wie vanaf dag 1 in orde is, kan zonder stress beginnen en maakt alvast een goede beurt bij de kersverse juf of meester.

Help je kind om zoveel mogelijk zelf te doen: enkel als het ook thuis alleen lukt, zal dat ook buitenshuis het geval zijn. Dat begint bij zelf koekjes en drinkbus in de boekentas steken, over de eigen zwemzak maken tot eerst samen en dan alleen de fiets of de bus leren nemen.

Een nieuw schooljaar leidt ook vaak tot nieuwe regelingen rond vervoer en opvang. Leg je kind goed uit wie, wanneer en waar brengt en ophaalt. Je zal dit waarschijnlijk meermaals moeten herhalen. Hang dit schema misschien op een zichtbare plek op zodat je kind het zelf kan checken en memoriseren.

Wees tenslotte op tijd op school! Niets zo ellendig als rood aangelopen en na het belsignaal je nieuwe juf en klasgenootjes te moeten begroeten.

5. Spiegeltje, spiegeltje

En hoe zit het met jou als ouder? Ben je helemaal opgeladen na deze toch zomer, kon je een overdosis zonne-energie opslaan voor de komende winter?

Of ging het bij jullie net iets anders? Kropen de voorbije zomerdagen tergend traag voorbij en voelde je je eerder een animator en brandjes-blusser dan iemand die heerlijk genoot van het gezin? In dat geval ben je naast oververmoeid misschien ook wel opgelucht dat de vakantie er bijna op zit. En tel je de dagen af tot zowel jij als je kids weer in hun vertrouwd ritme zitten. Hou dit moment dan even vast.

Zet ook je zorgen rond het komende huiswerk nog even aan de kant en je zal merken dat ook je kinderen positief tegen deze schoolstart aankijken. 

wat elk kind nodig heeft

Wat elk kind nodig heeft

Deze 5 handvaten zijn concrete invullingen van de 5 opvoedingsbasics uit het boek ‘wat elk kind nodig heeft’ van Klaar Hammenecker.

Ouderschap gaat vaak gepaard met heel wat stress. De vele - vaak tegenstrijdige - opvoedadviezen waarmee je als ouder om de oren wordt geslagen, brengen je mogelijk nog meer aan het twijfelen.

Klaar Hammenecker gaat in dit boek terug naar wat de essentie van opvoeden is: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Op basis van haar jarenlange ervaring als kinderpsychologe reikt ze 5 opvoedbasics aan die in elk levensfase van je kind een welkome basis zijn om op terug te vallen. Zo kun jij - op maat van jouw gezin en je eigen opvoedstijl - jezelf én je kind in zijn kracht zetten, zodat je kind kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf.

Want de beste ouders? Die maken zichzelf op termijn overbodig!

Meer info over het boek vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes