LEGO Friends meisje met vitiligo

Hartverwarmend: meisje met huidaandoening herkent zichzelf in Lego-poppetje

5/03/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Speelgoedfabrikant LEGO heeft een nieuwe reeks figuurtjes gelanceerd. En daar zijn heel wat kinderen blij mee. Maar weinig kinderen zijn zo uitgelaten als de 8-jarige Emily. Want zij herkent zichzelf in het nieuwe poppetjes Jordin, dat net zoals zij de huidaandoening vitiligo heeft.

Bij mensen met vitiligo verliest de huid het pigment. En dat leidt tot witte vlekken op het lichaam.

Emily Haroun (8) begon drie jaar geleden witte vlekken te krijgen rond haar ogen. Toen die steeds erger werden, ging ze met haar ouders naar een specialist. Die stelde diagnose: vitiligo. De aandoening is niet kwaadaardig, maar is mentaal hard om te verwerken. Zeker voor kinderen.

Meer praten over emoties

"In het begin was dat echt niet gemakkelijk voor Emily", vertelt haar mama. "Haar klasgenootjes kenden haar ook niet zo, want het is pas opgekomen rond het eerste leerjaar. Kinderen van 6 jaar zijn rechtuit. Daarom kreeg ze vaak de vraag: 'Wat zijn die witte vlekken?' Ze heeft veel gehuild en ze moest altijd uitleggen wat het was. 'Het hoort bij mij', vertelde ze dan.”

lego friends jordin vitiligo

Voor Emily was het een complete verrassing toen ze het nieuwe speelgoedfiguurtje van LEGO zag. "Toen ze het nieuwe speelgoedpersonage op tv zag, riep ze: 'Kijk mama, dat ben ik!'. Een emotioneel moment voor mij om te zien hoe ze glunderend zichzelf herkende. Het is goed dat er zulk speelgoed bestaat. Omdat ze zich ermee kan identificeren, merk ik dat ze meer uit zichzelf begint te praten over haar emoties, en dat is heel belangrijk.”

Personages met beperking

Jordin is trouwens niet het enige poppetje dat ‘eruit springt’ in de nieuwe LEGO Friends-reeks. Er zijn nog andere personages met een beperking, zoals een meisje in een rolstoel en een jongen die een arm mist. Bron: vrtnws