Hoe houd je een zandbak proper + WIN de Turtle Sandbox van Little Tikes
Controleer de zandbak altijd op vuil. Haal het zichtbare meteen weg. Maar daarnaast zijn er nog enkele dingen waarop je het beste let.
6 tips om een zandbak goed te onderhouden
1. Kies een afsluitbare zandbak
Zo’n ‘vrije’ zandbak doet je denken aan een speeltuin en is natuurlijk heel fijn als je de ruimte hebt, maar weet dat die veel meer onderhoud vraagt. Ga je voor een kleiner exemplaar, dan is een zandbak met een deksel of zeil de makkelijkste en beste manier om het zand proper te houden.
Zodra je kindje gedaan heeft met spelen, sluit je de zandbak af. Ook al is het maar voor even. Het zand blijft droog en dieren kunnen er geen toilet van maken.
Bij ons is de Turtle Sandbox van Little Tikes echt een winner. Of we zetten hem op het terras, of we plaatsen hem wat verder in de tuin – als we nood hebben aan een momentje met iets minder decibels ;-). Het schild van de schildpad is meteen het deksel. En het dier lokt je met zijn sympathieke oogjes gewoon om te komen spelen.
Heel handig ook: er zijn zitplaatsen voor kleine achterwerkjes aan de buitenkant van de zandbak.
Tip: zijn jullie het zand even beu? Je kan er ook een ballenbad van maken!
2. Laat nat zand drogen
Is het zand nat geworden? Dan is het belangrijk om het te laten drogen. Nat zand is namelijk de favoriete plek van bacteriën en schimmels. ’s Avonds voor je de zandbak afdekt even laten drogen in de zon, als het kan.
Zet een zandbak ook liever niet in de schaduw. Wel niet vergeten om spelende kindjes goed te beschermen met zonnecrème en een zonnehoedje of petje. Je kan ook een parasol installeren terwijl ze aan het spelen zijn.
3. Geen eten en drinken
Een hongertje? Een dorstje? Geen probleem, maar eten en drinken doet je kindje wel het best buiten de zandbak. Zodra er iets gemorst wordt – en euh … dat is zowat altijd – staan mieren klaar om het zand in te duiken. Voor je het weet hebben zij er hun huis van gemaakt. Gemorste drank kan ook schimmel veroorzaken.
4. Gebruik het juiste zand
Een zandbak vul je met speciaal speelzand. Dat zand is gezeefd en gespoeld. Helemaal klaar om kindjes te ontvangen.
Op de bodem van een ‘natuurlijke’ zandbak leg je het best een worteldoek. Zo kan het zand zich niet mengen met aarde eronder en het water kan wel nog weglopen.
5. Vervang het zand op tijd
Na enkele maanden zal je merken dat al opmerkelijk minder zand ín de zandbak zit. Zeker als je kindjes er vaak in ravotten. Tijd om het zand even bij te vullen of verversen met nieuw zand.
Hark of zeef het zand eerst goed en laat het uitdrogen in de zon. En hop, de zandbak is weer klaar voor nieuwe kastelen en patteekes.
6. Geen huisdieren
Heb je huisdieren? Dan is de zandbak voor hen een absolute no go. Katten en honden houd je er weg. Ze doen er nogal eens graag hun behoefte in en daar kunnen je spelende kindjes goed ziek van worden.
Er bestaan speciale producten om je viervoeters weg te houden van het zand. Maar je kan ook wat kaneel strooien in het zand. Katten houden bijvoorbeeld echt niet van de geur en zullen er in een boog omheen gaan. Kaneel houdt tegelijk vliegen en muggen weg, want die gruwelen er ook van.
WIN een Turtle Sandbox van Little Tikes
Wij mogen een Turtle Sandbox van Little Tikes weggeven. Vul onderstaand wedstrijdformulier in en wie weet krijg je binnenkort heerlijke ‘patteekes’ of zandijsje geserveerd van je kindje(s).
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Little Tikes. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.