4365fi.jpg

Mama, niemand ziet mij graag

11/12/2023

Vanavond heb ik eventjes samen met mijn dochter geweend. Ik heb wel geprobeerd om dat ‘stiekem’ te doen. Ik mag en moet het niet erger maken dan het is. Maar ik vrees dat ze het toch gezien heeft. Die verdomde verjaardagsfeestjes ook…

Verjaardagfeestjes aka populariteitspolls

Dit weekend verjaart een van de vriendinnetjes van mijn dochter. En staat op het programma: een feestje. Met een paar vriendinnetjes uiteraard. Heel normaal. Heel begrijpelijk. Ik deed het zelf trouwens ook al. Heel leuk voor het kindje in kwestie, heel leuk voor de kindjes die zijn uitgenodigd. Vermoeiend voor de mama :-).

Minder leuk voor de vriendinnetjes die niet zijn uitgenodigd.

Ik stond daar eigenlijk weinig bij stil, tot nu. Nu mijn dochter zelf begint te beseffen dat ze blijkbaar niet bij de ‘top 5 vriendinnetjes’ zit. Nu dat verjaardagsfeestje eigenlijk een beetje een populariteitspoll geworden is.

Ze wordt groot. En dat zal vallen worden, en opstaan …

Het gaat ‘m eigenlijk totaal niet om dat feestje. Want uiteraard krijgt dat kindje een feestje, het zou nogal erg zijn! Dat feestje doet mij gewoon beseffen dat mijn dochter nog door zoveel fases heen moet. Nog gaat moeten leren dat ze niet door iedereen even graag gezien is en kan zijn. Niet voor iedereen de favoriete vriendin kan zijn. Dat kinderen misschien wel eens – hopelijk zo weinig mogelijk – minder lief voor haar zullen zijn.

En het doet mij ook beseffen dat ook ik nog heel wat zal vallen en opstaan. Want ook voor mij is dat een beetje aanvaarden. Dat niet iedereen mijn dochter even geweldig kan vinden als ikzelf. En ook voor mij is het een leerproces.

Mama ziet jou doodgraag

‘Mama, niemand ziet mij graag’, huilde ze toen ze thuiskwam. ‘Ze vinden mij allemaal stom.’ Zelfs al weet ik dat het hoogstwaarschijnlijk schromelijk overdreven is, het deed me wat. Als zij verdrietig is, ben ik gewoon mee verdrietig. Als zij huilt, heb ik ontzettend veel moeite om niet gewoon mee te huilen (tenzij het krokodillentranen zijn uiteraard, maar dat kan ik heel goed onderscheiden!).

Ik heb besloten dat we morgen samen iets heel leuks gaan doen. We gaan dat gewoon samen vergeten, dat feestje. Want dat klopt helemaal niet, dat niemand haar graag ziet. Ik zie haar niet graag, maar doodgraag.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes