kinderen spelen buiten op een schommel

Remedie tegen bijziendheid? Laat kindjes buiten spelen

4/02/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Schermpjes maken deel uit van het leven kindjes vandaag. Toch roepen sportartsen ouders op om jonge kinderen er zoveel mogelijk van weg te houden. En ze meer te laten buiten spelen. Want dat zou de beste remedie zijn tegen bijziend worden.

Jonge kinderen die veel bezig zijn op een tablet of smartphone lopen meer risico op slechte ogen en bijziendheid. Om dat te voorkomen hoef je eigenlijk niet veel speciaals te doen. Buiten spelen en sporten zou al een groot deel van de oogproblemen voorkomen.

Natuurlijk licht nodig

Sportartsen die het vergezicht van kinderen testen, merken vaak dat kinderen al op jonge leeftijd bijziend zijn. Zonder dat ze het zelf weten.

Bijziendheid bij kinderen is geen uitzondering. Nederlands onderzoek toont aan dat bijna 1 op de 4 13-jarigen bijziend is.

Maar dat zo veel kinderen niet goed zien, heeft onder meer te maken met het feit dat ze vandaag heel vaak op schermen kijken. En wie op jonge leeftijd veel bezig is met een tablet of smartphone, loopt een verhoogd risico op bijziendheid. Zeker als je het scherm dicht bij je ogen houdt.

Dokters maken zich zorgen om de ogen van de kinderen. Daarom roepen ze ouders op om hun jonge kroost meer te laten buiten spelen of sporten.

"We weten dat kinderen die buiten spelen of sporten in aanraking komen met natuurlijk licht. Dat licht vermindert de ooggroei en daarmee ook de kans op bijziendheid. Buiten spelen helpt dus om bijziendheid te voorkomen of op zijn minst af te remmen", zegt Tom Teulingkx van de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA).

Corona verhoogde schermgebruik

De coronacrisis maakt het schermgedrag van kinderen er niet beter op, integendeel. We zaten met z’n allen ‘in ons kot’, waardoor kinderen vaak nog meer tijd doorbrachten achter een (computer)scherm. En die gewoonte is wat blijven hangen.

"Uit een studie blijkt dat 60 procent van de kinderen tijdens corona meer achter de computer heeft gezeten en dat vandaag nog altijd doet. Onze oproep is dus meer dan nodig”, aldus Teulingkx.

Juiste bril

Tegelijkertijd wijzen de sportartsen er ook op dat het heel belangrijk is dat kinderen sporten met de juiste bril.

"Als kinderen wel weten dat ze bijziend zijn, dan dragen ze vaak geen aangepaste sportbril of lenzen. Zeker bij sporten op de openbare weg, zoals wielrennen, kan dat gevaarlijk zijn. De commerciële markt speelt onvoldoende in op kinderen die sportbrilglazen nodig hebben. Die drempel moet lager, en het Riziv zou dat moeten terugbetalen."

 

Bron: vrtnws

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes