7545fi.jpg

5 tips om ontspannen te reizen met kinderen

26/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Vakantie, heerlijk! Alleen … kunnen een aantal stoorzenders je vakantiepret een beetje vergallen: het is te warm, je kindje kan niet slapen in een kamer dat het niet gewoon is, te veel muggen, zonnebrand of wagenziekte, om maar enkele voorbeelden te geven. Een paar tips om zorgeloos te genieten!

 1. Stel je verwachtingen bij.
  Je kijkt misschien heel hard uit naar je vakantie en hebt echt nood om de batterijtjes op te laden, maar daarom hoef je die vakantie niet te idealiseren. Je kinderen maken thuis soms ruzie – dan zullen ze dat op vakantie óók gewoon doen. Het scheelt al een hoop als je daarop ingesteld bent, en niet uitgaat van een perfecte vakantie op een roze wolk waarbij iedereen ten allen tijde goedgemutst is, want dan kom je allicht van een kale reis thuis.
  Natuurlijk zullen er eens lastige momenten zijn waarbij je kind moe is, waarop jullie ruzie maken of het niet eens raken over wat er die dag op het programma of het menu staat. Dat hoort er gewoon bij, probeer dat los te laten en je te focussen op de leuke momenten.
 2. Hou rekening met de kinderen bij het plannen van je vakantie.
  Jij houdt er misschien van om verre en uitdagende wandelingen door de bergen te maken, om door het ene museum na het andere te struinen of lekker gastronomisch urenlang te tafelen – maar niet elk kind zal daar even blij van worden als jij.
  Dat betekent natuurlijk niet dat je op vakantie je eigen wensen helemaal opzij moet schuiven. Zo kan je gerust een museum meepikken, maar kies er dan eentje waar ook je kind interesse in heeft. Maak die wandeling in de bergen, maar wissel zo’n wandeldag ook eens af met een dagje aan het zwembad of op een speelpleintje. Als iedereen water bij de wijn doet, blijft het voor alle partijen plezant.
 3. Leg het tempo niet te hoog.
  Voor je kinderen had wilde je misschien de volledige streek van bestemming uitkammen en alle toeristische hotspots ontdekken, waardoor je dagen bomvol gepland waren.  Met kinderen temper je dat enthousiasme best wat en reis je beter op een lager tempo. Kinderen kijken met andere ogen rond zich – laat je eens door hen leiden.
  Zien ze een leuk parkje, laat hen dan even rondcrossen zonder dat jeijop je horloge staat te kijken omdat je nog zoveel wil zien en doen. Las een rustdag in waarop je niks plant. Geniet tijdens je uitstapje van een uitgebreide pauze met een lekker ijsje in de hand. Wedden dat de kinderen op die manier enthousiast(er) mee op ontdekking gaan?
 4. Hou het gezellig aan tafel.
  Een chique restaurant waar je urenlang rustig aan tafel moet blijven zitten is niet aan veel kinderen besteed. Je kan simpelweg niet verwachten dat ze twee uur aan tafel zitten: kinderen van twee-drie jaar hebben een spanningsboog van twintig tot dertig minuten …
  Wat je dan wél kan doen met je kinderen? Een accommodatie waar je zelf kan koken kan handig zijn. Ook een buffet op hotel is een aanrader, zo kan je kindje zelf kiezen wat hij of zij wil eten. Of probeer een leuk restaurantje te vinden met bijvoorbeeld een speeltuintje naast het terras. Zo kunnen de kinderen zich  helemaal uitleven voor en na het eten – en hoef je als ouder niet te stressen of ze zich wel rustig zullen gedragen.
  Bereid je ook voor door een kleurboek, wat strips of een spelletje mee te nemen om de kids te entertainen. Wat het eten zelf betreft: dat kan soms een uitdaging worden omdat het eten anders smaakt dan thuis. Probeer ook dat los te laten; het is niet zo erg als je kindje die paar weken op een jaar misschien wat vaker frietjes eet dan anders, of zich vooral vult met het stokbrood dat op tafel staat. Probeer tussendoor dan wat vaker fruit of snackgroentjes aan te bieden om te compenseren.
 5. Hou het veilig.
  Uiteraard moet je ook op vakantie veiligheid hoog in het vaandel dragen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over zonbescherming: smeer die bloedjes regelmatig in met een hoge factor, denk aan een zonnehoedje of pet en een zonnebril en blijf op het warmst van de dag uit de zon. Maar verlies ook de gevaren van een zwembad (of de zee, een meer …) niet uit het oog.
  In de buurt van water moet je je kindje op elk moment in de gaten houden. Als (kleine) kinderen in het water vallen, reageren ze niet door de schok en zakken ze in alle stilte gewoon naar de bodem, zonder gespartel of gegil. Daarom dat het zo belangrijk is dat je je kinderen constant in het oog houdt. Zijn jullie daar met meerdere volwassenen, spreek dan duidelijk af wie op welk moment oplet, zodat je vermijdt dat iedereen denkt ‘oh, die andere heeft hen wel in het oog’. Met kleine kinderen ga je bijvoorbeeld ook beter naar een stukje ondergelopen strand dan echt de zee in, en vergeet de zwembandjes niet mee te nemen.

 

Bron: AD

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes