5581fi.jpg

Kindje verkouden? Uitzieken is het beste medicijn!

1/04/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Een team internationale artsen roept in het toonaangevende tijdschrift British Medical Journal op om niet zomaar medicatie te geven aan kinderen die hoesten of snotteren. Simpelweg omdat medicatie niet helpt, of omdat het nut ervan in elk geval niet te bewijzen valt. De beste medicatie is géén medicatie.

Wil je graag meer weten over EHBO bij baby's en jonge kinderen? In onze Mama Baas Plus MASTERCLASS ‘EERSTE HULP BIJ KLEINE KINDEREN (EHBK)’ geeft dr. Sofie Vanderoost een basiscursus eerste hulp bij ongevallen bij kinderen. In de verschillende modules legt ze je uit wanneer je best naar de dokter gaat, wat je doet als je kindje iets verkeerds heeft ingeslikt, wat het verschil is tussen verslikken en verstikken, hoe je moet reanimeren … Alle kleine én grote dingen komen aan bod in deze basiscursus EHBK.

De meeste ouders zullen het wel herkennen. De herfst is nog niet helemaal in het land of daar zijn de eerste ziektekiemen alweer prominent aanwezig, en daarna blijft het ziektekiemen regenen tot ergens in de lente. Als ouder wil je je hoestende en/of snotterende kleintje dan natuurlijk graag helpen, maar volgens onderzoekers in de British Medical Journal is dat dus niet door hen medicatie te geven.

Het nut van die medicatie valt namelijk niet te bewijzen bij snotteren of hoesten. Bovendien zijn er ook nadelen verbonden aan medicatie. Hoestsiroop bijvoorbeeld, dat onderdrukt de ademhaling en is dus niet zo onschuldig als het lijkt.

Wat wel helpt? Veel geduld, want je kindje gewoon laten uitzieken is het beste wat je kan doen.

Deze tips kan je in het achterhoofd houden als je kindje hoest of snottert dat het een lieve lust is:

  1. Zorg ervoor dat je kindje voldoende drinkt, om uitdroging tegen te gaan.
  2. Spoel de neus met fysiologisch water.
  3. Laat je kindje voldoende rusten.
  4. Een paar lepels honing per dag kunnen het hoesten verzachten. Let echter op: onder één jaar wordt het afgeraden om honing te geven aan je kindje.

In principe gaat een snotvalling na enkele dagen over, dus geduld hebben is de boodschap.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes