S.O.S. prikkels: 6 tips voor een overprikkeld kindje na schooltijd

Elk kind is anders. Het ene loopt de kleuterschool en -klas fluitend en breed glimlachend binnen en weer buiten, terwijl het andere last heeft van wat tijdens een schooldag op hem of haar afkomt. Wat voor het ene kind ontspannend is, kan voor het andere dus (te) spannend zijn.
Allemaal prikkels
Vaak geven prikkels aanleiding tot stress, maar het gaat vooral over de verwerking van die prikkels. En daarbij kan je je kind een handje helpen, zodat die prikkels niet per se voor (grote) stress zorgen.
Prikkelgevoelige kinderen hebben doorgaans meer last van stress en spanning. Net omdat ze zo gevoelig zijn voor prikkels uit hun omgeving.
Veel voorkomende oorzaken van stress bij kinderen liggen in ingrijpende gebeurtenissen in hun vertrouwde omgeving, zoals de start van het schooljaar, een nieuwe school of klas, een verhuis, een scheiding, de geboorte van een broertje of zusje ... Maar ook bijvoorbeeld de hoge verwachtingen die de omgeving – al dan niet bewust – oplegt kunnen bij kinderen een gevoel van faalangst en stress geven.
Wat kan je doen om je kind te laten ontprikkelen?
1. Stel niet te veel vragen
Na een schooldag ben je razend benieuwd hoe het je kleintje vergaan is op school. Je hebt een heleboel vragen. ‘Hoe was het?’, ‘Wat heb je allemaal gedaan?’, Heb je fijn gespeeld?’ … Het antwoord? Verder dan ‘goed’, ‘ik weet het niet meer’ en ‘ja’ of ‘nee’ komt je kindje vaak niet.
STOP! Bedenk zelf eens hoe je zou reageren als je na een drukke werkdag thuiskomt en iedereen vragen op je afvuurt – haha, herkenbaar zeker?
Wat doe je wel? Start met te zeggen hoe blij je bent om je kind terug te zien. En laat het spontaan vertellen, of ook niet. Laat het ratelen, of zwijgen. Geef aan dat je luistert.
Branden er toch vragen op je lippen? Probeer ze dan interessant of speels te maken. ‘Wie deed je het hardst lachen vandaag?’, ‘Waar kan je je het beste verstoppen in de klas?’, ‘Welke kleur zag je het meest?’ …
2. Voorzie wat lekkers
Na een lange dag kort een klein maagje al eens. Lang onderweg naar huis? Geef je kind al een snack en wat om te drinken. Snel thuis? Dan kan dat vieruurtje daar.
Dwing je kleintje niet tot een gezonde hap, maar biedt die heel nonchalant aan, terwijl jullie toevallig iets anders doen of aan het babbelen zijn. Slip it right in.

TIP: merk je dat je kindje onrustig blijft, prikkelbaar is of zelfs moeite heeft om in slaap te vallen? Dan kan een extra hulp welkom zijn. KidCool bijvoorbeeld, dat je vindt in verschillende vormen aangepast aan de leeftijd van je kind: siroop, gummies of capsules. Vanaf 3 jaar mag je kleintje het supplement nemen, 1 keer per dag. Alles is 100% natuurlijk en zonder allergenen.
3. Een schermpje … mag
Schermtijd, die moet je zo kort mogelijk houden. Want o wee, als de mom police het ziet dat jij je kind voor een scherm zet. Zeker, ga er bewust mee om. Houd goed in het oog wát je kind precies ziet.
Maar weet dat schermen ook ontprikkelend kunnen werken. Je kind kan in het beeld kruipen en enkel daarmee bezig zijn. En alle andere prikkels verdwijnen dan even. Dus, een halfuurtje schermtijd na school? Daar is niets mis mee.
Spreek wel op voorhand goed de regels af met je bengel. Het is duidelijk dat het schermpje niet voor de rest van de avond is.
4. Maar een schermpje moet niet
Ontprikkelen kan, maar moet niet met een scherm natuurlijk. Laat je kind gerust buiten spelen, lezen, tekenen, trampoline springen, stenen zoeken – een winner, kunnen we je verzekeren – fietsen … Ja, waarom niet met een koptelefoon en een luisterverhaal in de oren. Vrijheid en buitenlucht kunnen wonderen doen bij het verwerken van indrukken.
5. Wees nabij
Soms heeft je kind nood aan verbinding en nabijheid. Een knuffel, een moment op je schoot, even samen in jullie bubbel. Het kan de rust laten terugkeren in een klein, overprikkeld lijfje. V
oel zelf aan wanneer het kan, want soms is een kind nog zo hard beladen dat ook lichamelijk contact te veel is.
Is je kindje erg emotioneel? Geef ruimte aan die gevoelens, laat ze er zijn. Je hoeft ze niet meteen op te lossen. Als je kind voelt emoties er mogen zijn, zullen ze net sneller kunnen zakken.
Praten lukt dan vaak niet, dus laat een gesprek maar voor wat het is. Erken misschien wel de gevoelens door ze te benoemen op het niveau van je kind: ‘ik zie het moeilijk is’, ‘tranen zijn oké’, ‘je roept, dus ik denk dat het een lastige dag was’ …
6. Rust en voldoende slaap
Het klinkt simpel of als een cliché, maar structuur en regelmaat helpen ontprikkelen. En voldoende slaap hoort daarbij. Elke dag een zelfde slaapritueel, op hetzelfde moment naar bed en genoeg nachtrust kunnen je kind beter wapenen tegen spanning en stress.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner KidCool. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.