3949fi.jpg

15 kleine dingen waardoor je kind zich geliefd voelt

31/01/2023

Natuurlijk zie je je kinderen graag. Maar weten zij dat ook? Beseffen ze het genoeg, voelen ze het altijd? Voor een kind is het misschien niet altijd zo duidelijk ... maar met deze gewoontes kan je dat gevoel wel versterken.

1. Kijk hen in de ogen

Het is maar iets kleins, maar hoe vaak kijk je je kind in de ogen? Zeker als je wil dat ze jouw boodschap horen of een antwoord geven op een vraag, is het belangrijk om hen in de ogen te kijken. Na een strafmoment is het ook een goede manier om terug contact te leggen met je kind.

2. Zoek de oorzaak van het negatieve

Probeer verder te kijken dan negatief of vervelend gedrag: wat bedoelt je kind echt als hij/zij iets niet wil doen, of afwerend reageert? Is hij/zij moe, overprikkeld, hongerig, dorstig, wil hij aandacht, …?

3. Onverdeelde aandacht

Geef je kind regelmatig je onverdeelde aandacht, zonder een scherm dat afleiding biedt, zonder ondertussen met het huishouden bezig te zijn, zonder je te haasten. Gewoon: tijd voor elkaar, aandacht voor hun verhaal, zonder onderbrekingen.

4. Glimlach meer

Daar hebben we ons ook al op betrapt: hoe vaak we serieus of zelfs een beetje boos kijken (dank u denkrimpels!) en welk effect dat soms heeft op kindlief. Bewust proberen meer naar hen te lachen, geeft hen het gevoel dat je blij bent dat ze er zijn.

5. Knuffelen

Wij mama’s krijgen er niet genoeg van, en de kiddo’s ook niet. Maar in de rush van het leven wordt het snel vergeten, tenzij na een pijntje, bij een ruzie of bij een afscheid. Probeer er een gewoonte van te maken, en doe het willekeurig, zodat het niet voelt als iets dat ze moeten ‘verdienen’.

Oudere kinderen zijn er niet altijd dol op (zéggen ze) en dwingen heeft uiteraard geen zin. Benadruk in dat geval welk goed gevoel hun (zeldzame) knuffels jou geven - zo wordt die knuffels in elk geval positief bekrachtigd.

6. Qualitytime

Liefst af en toe met elk kind apart, voor wie meer dan één kind heeft. De één-op-één-relatie geeft hen een speciaal gevoel, en als ze dan ook nog eens zelf mogen kiezen wat jullie samen doen, dan betekent dat echt een boost voor hun zelfvertrouwen.

7. Grappige/lieve boodschappen

Voor iets oudere kinderen weliswaar: een grappig of een lief briefje onder het hoofdkussen, in een toilettas of in de brooddoos geeft een gevoel van verbinding.

8. Aandacht voor het positieve

Niet dat je hen voor het minste moet overladen met complimenten, maar toon je waardering wanneer je kinderen zich goed gedragen of wanneer ze meehelpen thuis - zeker als ze dat uit zichzelf hebben gedaan. Zorg er ook af en toe voor dat je kind je ‘per ongeluk’ kan horen als je ze complimenteert tegen iemand anders.

9. Onvoorwaardelijke aanvaarding

Door je kinderen te laten zijn wie ze zijn en zich ook op die manier te laten uiten, laat je merken dat je hen volledig aanvaardt en dat ze volledig zichzelf mogen zijn. Willen ze dansen of dingen doen die gelinkt worden aan het andere geslacht, laat hen dat dan doen. Erken ook hun emoties. Ja, ze mogen wenen, ja, hun boosheid mag er zijn - de manier waarop ze die uiten, kan wel bijgestuurd worden naar sociaal aanvaardbare normen.

10. Laat hen mee beslissen

Het gevoel van controle is heel belangrijk voor kinderen - zelfs voor hele kleintjes. De truc is natuurlijk om hun keuzes te sturen… Vraag dus niet ‘wat wil je eten vanavond’ maar wel: ‘Wat wil je eten: spaghetti of rijstschotel?’

11. … en helpen!

Door hen te vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven, voelen kinderen zich een volwaardig en gewaardeerd persoon. Plus, je stoomt ze klaar voor het latere leven. Dat het trager gaat en niet altijd perfect is, is maar een kleine prijs om te betalen, toch??

12) Speel mee

Je hebt altijd wel dringende huishoudelijke taakjes (of mails), we know. Maar gewoon eventjes meespelen, van een spelletje over tikkertje tot een kietelmomentje in de zetel, is voor kinderen heel leuk.

13. Doe eens zot

Het juiste doen is wel heel, wel ja, ‘juist’, maar het kan ook heel saai en vervelend en beu zijn. Laat daarom eens af en toe de remmen los - om niet te zeggen dat je kinderen er af en toe eens volledig voor mogen gaan. Iets totaal ongepasts als avondeten, een supergroot ijsje, lang opblijven, een halve verjaardag vieren of gekke liedjes verzinnen…  whatever, gewoon eens alles vergeten en gewoon plezier hebben!

14. Duw hen niet zomaar weg als ze iets komen vragen/vertellen

Het kan heel vervelend zijn als je in gesprek bent, maar door hen weg te duwen, geef je de boodschap dat ze niet meetellen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan je verschillende dingen doen: voor kleuters probeer je je zin (of maaltijd) af te maken (zeg hen dat ook en richt daarna je aandacht op hen, meestal willen ze iets klein vragen/zeggen en is de onderbreking dus kort.) Voor oudere kinderen kan je een tijdstip afspreken (over tien minuten, als dit gesprek is afgelopen) of je kan het op papier zetten om later te bespreken (zo raakt het niet vergeten).

15. Zeg het

Of hoe de meest voor de hand liggende dingen toch vergeten geraken, terwijl ze een enorme impact kunnen hebben, zoals: gewoonweg zéggen dat je hen graag ziet. Bij voorkeur: zeg het op willekeurige momenten en dus niet enkel op een moment dat ze zich goed gedragen of iets flink hebben gedaan. En zeg het zéker na een crisis(je).