kindje rijgt olifantenslurf

Je kindje laten rijgen: hoe begin je eraan?

22/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Kleuters kunnen urenlang geboeid rijgen. Het is immers geen simpele activiteit. Het vraagt veel oefening en coördinatie. We associëren het woord rijgen vaak met parels, maar je kunt het oefenen met verschillende materialen. Denk maar aan pasta, geknipte rietjes, wc-rolletjes, watjes, piepschuim of papier ... Line Vanvoorden van Congé Bricolé vertelt hoe je er het best aan begint.

Hoe begin je eraan?

Rijgen over een houten stok

Je kind zet vaak al spelend de eerste stappen tot rijgen. Er is namelijk veel speelgoed op de markt dat hierop inspeelt (denk aan stapeltorens, ringen, piramides, kralenframes). Je kunt snel en simpel zelf zulk speelgoed maken. Laat je kind bijvoorbeeld stukjes wc-rol over een keukenrolhouder schuiven of steek enkele stokjes in een bolletje klei en laat de kinderen er parels of ringetjes over rijgen.

meisje rijgt olifantenslurf

Rijgen aan een touw

Heeft je kind dit onder de knie? Dan kun je het wat moeilijker maken en hen een touw aanbieden. Wil je deze stap toch iets makkelijker maken voor je kind? Geef hem of haar dan een stevige basis om mee te starten. Het helpt om een rietje vast te maken aan het begin van het touw. Of je kunt pijpenragers, wasdraad of ijzerdraad gebruiken.

Verfijnen

Na een tijd kan je kind de mooiste kettingen maken. Wil je je kind verder uitdagen? Bied hem of haar dan steeds kleinere parels aan.

Borduren

Heeft je kind het rijgen helemaal in de vingers? Dan kun je hem of haar laten 'borduren'. Maak gaatjes in een blad papier en laat je kind er een draad doorheen rijgen.

Meer lezen?

Cover boek Knutsel mee met Congé Bricolé

Knutselen is supercool! Het draait om samen plezier maken en al spelend bijleren. Zo maak je mooie herinneringen én train je het creatief denken van je kind. Door te knutselen ontwikkelen kinderen ook veel meer dan enkel motorische vaardigheden: ze ontdekken op een speelse manier de verschillende eigenschappen van materialen, ruimtelijk inzicht en oplossend denken. Line van Congé Bricolé deelt in ‘Knutsel mee met Congé Bricolé’ eenvoudige tips om snel en op een laagdrempelige manier samen met je kleine knutselaar creatief aan de slag te gaan. Ze ontwikkelde meer dan 40 vrolijke knutselwerkjes rond 5 verschillende thema's (onderwaterwereld, ruimte, circus, pirateneiland en jungle) en legt de verschillende technieken stap voor stap uit. Zo maak je samen met je kind superleuke dingen om mee te spelen, niet om gewoon in huis of in de klas te zetten: een raket die écht kan vliegen, kleurrijke bellenblazers, een pomponkanon enz.

  • Meer dan 40 creatieve projecten voor kleine én grote knutselaars vanaf 3 jaar
  • Speelse boost voor motorische vaardigheden, ruimtelijk inzicht, oplossend denken enz.
  • Met stap-voor-stapfoto's en extra tips, perfect voor thuis of in de klas!

Meer info vind je hier!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes