Voor je kind kan beginnen met knippen is het belangrijk dat hij of zij over genoeg kracht beschikt in de vingers. De vingers moeten goed open en dicht kunnen om de schaar te hanteren. Wist je dat je dit ook kunt oefenen zonder een schaar?
Laat je kind:
- wasknijpers op karton hangen
- planten water geven met de plantenspuit
- bouwen en stapelen
- kettingen rijgen.
Hoe begin je eraan?
- Laat je kind eerst met het papier experimenteren. Je kind zal het eerst onderzoeken: scheuren, balletjes maken, verfrommelen … Pas als dit geen uitdaging meer is, kun je je peuter laten beginnen met knippen.
- Geef je kind de tijd om te leren hoe een schaar moet worden gebruikt. Leer hem of haar de juiste vingers in de openingen te steken en oefen samen het open- en dichtdoen van de schaar. Wil je de juiste knippositie stimuleren? Teken dan een smiley op de duim (deze moet steeds bovenaan).
- Kinderen glijden eerst met hun schaar door het papier (scheuren), daarna leren ze kleine, korte knipjes te maken en pas later kunnen ze stukjes en vormen knippen.
- Heeft je kind de basishandeling van het openen en sluiten van de schaar onder de knie, begin dan met oefenen. Geef hem of haar een dunne strook papier en laat deze in kleine stukjes knippen. Pas als ze dit onder de knie hebben, kun je lijnen en vormen tekenen om doelgericht te knippen.
Kniptips
- Wil je je kind enthousiast maken om te leren knippen: doe het even voor. Kinderen worden altijd getriggerd door wat ze zien. Alles wat mama en papa kunnen, willen zij ook kunnen.
- Blijf er altijd bij. Dit klinkt natuurlijk vanzelfsprekend. Met de juiste begeleiding kan er weinig misgaan. Leg je kind uit dat hij best knipt aan de tafel en als je erbij bent.
- Elk kind leert knippen op zijn eigen tempo, laat hem of haar gewoon rustig experimenteren en alles komt goed.
- Test zelf het materiaal. Kijk of het papier makkelijk knipt, of de schaar goed werkt en of de schaar de juiste maat heeft. Is je kind linkshandig? Dan kun je best een linkshandige schaar voorzien.
- Je moet niet altijd knippen met een visie. Je kleintje zal al supertrots zijn als hij of zij de uitgeknipte vlakjes ergens op kan plakken of in een potje steken om te tonen aan de rest van de familie.
- Wil je kind in alles knippen? Zet deze passie om naar een voordeel: je kunt in veel meer knippen dan in papier alleen. Laat je kind meehelpen in de keuken en zelf de bieslook of boontjes knippen.
Wist je dat
Je kunt je kinderen ook een (plastic) schaar aanbieden als ze met klei spelen. Rol van de klei enkele slangetjes en laat ze ermee experimenteren. Je zult zien dat klei veel makkelijker knipt dan papier.
Bij de kapper
Deze simpele oefening is perfect om je kind al spelend te laten knippen.
Wat heb je nodig?
- Gekleurd papier
- Lijm of een nietjesmachine
- Schaar
- Wiebeloogjes
- Stift
Hoe maak je het?
Neem het gekleurde papier en rol het op. Plak of niet het vast zodat het niet terug openrolt. Knip bovenaan verschillende inkepingen zodat je reepjes papier krijgt.
Geen papier in huis? Je kunt ook een wc-rolletje gebruiken.
Geef je mannetje een gezichtje en hij is klaar om naar de kapper te vertrekken.
Tip: Als je kleuter al wat gevorderd is met knippen, kan hij/zij dit zelf doen. Teken dan een hulplijntje op het blad (tot hoe ver hij of zij mag knippen).
Variatie: Het is ook heel leuk om op deze rolletjes foto’s te plakken van mensen die jullie kennen. Zo kunnen mama, opi en grote broer een echte make-over krijgen.
Meer lezen?
Knutselen is supercool! Het draait om samen plezier maken en al spelend bijleren. Zo maak je mooie herinneringen én train je het creatief denken van je kind. Door te knutselen ontwikkelen kinderen ook veel meer dan enkel motorische vaardigheden: ze ontdekken op een speelse manier de verschillende eigenschappen van materialen, ruimtelijk inzicht en oplossend denken.
Line van Congé Bricolé deelt in ‘Knutsel mee met Congé Bricolé’ eenvoudige tips om snel en op een laagdrempelige manier samen met je kleine knutselaar creatief aan de slag te gaan. Ze ontwikkelde meer dan 40 vrolijke knutselwerkjes rond 5 verschillende thema's (onderwaterwereld, ruimte, circus, pirateneiland en jungle) en legt de verschillende technieken stap voor stap uit. Zo maak je samen met je kind superleuke dingen om mee te spelen, niet om gewoon in huis of in de klas te zetten: een raket die écht kan vliegen, kleurrijke bellenblazers, een pomponkanon enz.
- Meer dan 40 creatieve projecten voor kleine én grote knutselaars vanaf 3 jaar
- Speelse boost voor motorische vaardigheden, ruimtelijk inzicht, oplossend denken enz.
- Met stap-voor-stapfoto's en extra tips, perfect voor thuis of in de klas!
Meer info vind je hier.