Stress rond kinderopvang: "Aftellen tot die eerste schooldag"

Het is algemeen geweten: nog voor je je ouders vertelt dat je zwanger bent, moet je een kinderopvang zoeken waar je kleintje terecht kan. Ik heb die raad ter harte genomen. Ik was zelfs nog niet zwanger toen ik al contacten ben beginnen leggen. Iemand die ik kende van in de lagere school vroeger, had samen met een andere dame een crèche in onze buurt, en ik had al voorzichtig bij haar gepolst of ze nog een plaatsje had. Ik was nog bij haar thuis gaan spelen vroeger, en ik wist dus dat ze een normale jeugd had gehad en in een warm gezin was opgegroeid. Dat stemde me al wat gerust, met al die verhalen die we de laatste tijd hadden gehoord en gelezen over dingen die foutlopen in crèches.
Ze kon moeilijk een plaatsje vrijhouden zolang ik niet zwanger was, zei ze, maar het zag er niet slecht uit, en ze zou kijken wat ze kon doen eens het zover was. En we hadden het geluk aan onze kant. Amper een paar dagen na mijn positieve zwangerschapstest konden we al een van de meest onzekere zaken van onze to-dolijst schrappen.
Maar onze dochter was nog maar een maand gestart toen de dames alle ouders uitnodigden voor een gesprek. Ik wist dat de regels die Kind & Gezin, nu Opgroeien, oplegden zouden verstrengen. En ik ging ervan uit dat ze de moeilijke boodschap zouden brengen dat ze hun dagprijzen zouden moeten optrekken.
De nieuwste resem regels
Was het dat maar geweest. De dames hadden zichzelf altijd voorgenomen dat ze na 20 jaar zouden stoppen met de crèche en iets anders zouden doen in het leven. Maar nu de regels strenger werden, hadden ze beslist om er iets vroeger mee op te houden. Ze zagen het niet meer zitten om zich nog eens helemaal te schikken naar de nieuwste resem regels.
Het goede nieuws: om ons niet in al te grote problemen te brengen lieten ze ons anderhalf jaar op voorhand weten dat ze ermee zouden stoppen, zodat we nog tijd genoeg hadden om een nieuwe crèche te zoeken. Anderhalf jaar, dat is mooi, zou je denken. De dag erna heb ik 8 kinderopvanginitiatieven in de buurt gebeld, op zoek naar een nieuwe plek. Allemaal volzet, pas ten vroegste twee jaar later was er een plaatsje.
Twee! Jaar! Als je pas zwanger bent op het moment dat je belt, kan je kindje al wandelend de crèche binnen stappen op zijn eerste dag. Ik vond uiteindelijk een plek in een crèche niet zo heel ver, en ik heb die na een bezoekje meteen vastgelegd. Het werd al snel duidelijk waarom die nog vrij was: de crèche kost 38 euro per dag. Dat is 10 euro meer dan de crèche waar onze dochter nu nog in zit. Maar… de pampers zijn wel inbegrepen in de prijs, mevrouw, en ook de verzorgingsproducten. Ik hoop bijna dat mijn dochter haar kakjes zoveel mogelijk opspaart voor in de crèche, dat we daar dan tenminste nog wat deugd van hebben.
Zotter moet het echt wel niet worden
38 euro… We zouden ongetwijfeld voordeel doen in een crèche met inkomenstarief, maar die luxe is er dus echt wel niet. Het is nemen wat er beschikbaar is. Vier dagen per week maal vier weken, dat is al meer dan 600 euro. Zotter moet het echt niet worden. Een mens zou op de duur laten van kinderen maken uit schrik voor die crècherekening.
Maar het einde van de kinderopvangperikelen is nog niet in zicht. Onze dochter maakt binnen enkele maanden de overstap naar die nieuwe crèche. Nu zijn we toevallig te weten gekomen dat de nieuwe crèche in een fase van ‘handhaving’ zit door het Agentschap Opgroeien. In het kort: dat is de fase waarin je terechtkomt als er opmerkingen komen van de inspectie over bepaalde zaken, en je lost die na verschillende opmerkingen niet op.
We weten intussen al dat de overheid heel erg streng is, en de regels misschien wel iets te strikt maakt soms, maar los van schuld en gelijk: de crèche waar mijn dochter binnenkort moet starten, zit in de laatste fase voor een verplichte sluiting. Moet ik afwachten, en de crèche het voordeel van de twijfel geven? Maar dan riskeer ik van de ene dag op de andere zonder crèche te vallen. Of moet ik op zoek naar een nieuwe crèche? In een regio waar bij mijn belronde precies een jaar geleden al geen plaats bleek tot 2026?
Ik tel de dagen af tot ze naar school kan, en die kinderopvangperiode tot het verleden behoort. De factuur elke maand is een belangrijke reden daarvoor, maar het ergste is nog die onzekerheid rond die plaatsen.