6125fi.jpg

3 op 4 mama's hebben last van babyblues

14/08/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Babyblues, ik heb nooit helemaal gesnapt wat het was. Tot de dag dat ik moeder werd. Of beter: tot enkele dagen nadat ik moeder werd. 

Wat is babyblues?

De babyblues is een combinatie van verschillende gevoelens die verwarrend kunnen zijn: vreugde, trots en liefde voor je baby, maar ook angstige, depressieve en schuldgevoelens. Dat gevoel is normaal en komt bij veel kersverse mama's voor (vaak zelfs zonder dat ze het beseffen). Dit kan zich uiten in huilbuien, depressieve gedachten en een gevoel van eenzaamheid.

Driekwart of zelfs meer

Uit een enquête van de liberale mutualiteiten bij 1334 jonge mama's blijkt dat driekwart van de mama's na de geboorte in min of meerdere mate last heeft van de babyblues. De gevoelens zijn het sterkst na de geboorte van het eerste kind. Bij de geboorte van het tweede kind heeft de helft van de mama's last van kraambedtranen en bij het derde kind slechts 6%. Dit heeft te maken met het feit dat mama's bij de geboorte van een tweede, derde, vierde... kind al beter kunnen inschatten wat hen te wachten staat. De impact van de geboorte van een kind wordt soms onderschat of geromatiseerd.  

Oorzaak

De oorzaak van de babyblues is gedeeltelijk van lichamelijke aard. Het lichaam van een vrouw heeft zo ontzettend veel doorstaan tijdens de zwangerschap en de bevalling, dat het na de bevalling enkele dagen nodig heeft om weer tot zijn positieven te komen. Zwangere vrouwen maken enorm veel hormonen aan die na de bevalling ineens allemaal wegvallen. Het is dus niet meer dan logisch dat je een zogenaamde klop van de hamer krijgt. Af en toe wordt de babyblues verward met een postnatale depressie. Maar dat laatste gaat gepaard met veel zwaardere en langdurende depressieve gevoelens. De babyblues gaat na enkele dagen over en maakt plaats voor fijne gevoelens die gelukkig ook bij het moederschap horen. 

Papablues

Wist je dat papa's ook een babyblues hebben? Mannen die vader worden, krijgen een heel pak nieuwe verantwoordelijkheden en verplichten. Sommige mannen voelen zich in het begin een beetje hulpeloos en buitengesloten door de band van moeder en kind. 

Meer weten over babyblues en postnatale depressie? Klik hier

Meer vragen als (kersverse) mama? Bekijk dan ook eens het boek 101vragen van kersverse mama's.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes