Medela borstkolf Symphony

Borstvoeding geven en afkolven? Al doende leer je!

27/01/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Wil je je baby graag borstvoeding geven? Maar zit je met vragen, twijfels, onzekerheden …? Dat is volstrekt normaal. En dat hoeft geen struikelblok te zijn. Net zoals met zowat alles in het leven: mama zijn leer je door het te doen. Moedermelk geven dus ook.

Mama worden is overweldigend. En borstvoeding geven en/of kolven kan dat ook zijn. Maar laat je niet afschrikken. Zoek je eigen weg, eentje die prima past voor jou en je baby, op jullie eigen tempo.

Borstvoeding: tips voor de start

1. Wanneer begin je met borstvoeding bij je pasgeboren baby?

Het is het beste om te proberen je baby in het eerste uur (het ‘magische’ uur) al aan de borst te laten drinken. Doordat je baby wordt aangelegd en hij ritmisch begint te zuigen, worden de cellen in je borst geactiveerd om je melkproductie op te starten.

Ondersteun het lijfje van je kindje, maar laat het proberen zelf de weg naar je borst te vinden en zelf aan te happen. Lukt dat niet, dan zal een vroedvrouw of lactatiekundige wel een handje helpen.

Geniet van het knuffelen en het huid-op-huid-contact met je baby. Dat doet trouwens oxytocine – ‘het liefdeshormoon’ – in jullie beiden stromen, wat cruciaal is voor het vrijkomen van je (eerste) moedermelk.

Is je baby niet in staat om binnen het eerste uur van je borst te drinken? Dan is het belangrijk je borsten te stimuleren door te kolven. Dit kun je in eerste instantie doen met de hand om zo de eerste belangrijke druppels colostrum (je eerste moedermelk) te krijgen.

Maar mocht het een aantal uur duren voor je baby aan de borst kan drinken, dan is het belangrijk om te kolven met een professionele dubbele borstkolf, zoals Symphony van Medela. Zo krijgt je kindje het waardevolle colostrum binnen en jij breng jij je melkproductie op gang, zodat je nadien kan starten met borstvoeding als je dat wil.

2. Hoe leg je een baby juist aan voor borstvoeding?

Je baby’tje op de juiste manier aanleggen, is belangrijk. Want het beïnvloedt hoe goed je kindje melk drinkt. Bovendien kan fout aanleggen jou soms pijnlijke of beschadigde tepels bezorgen. Laat je gerust helpen door een lactatiekundige of vroedvrouw.

Tip:

Zorg ervoor dat je baby op goede hoogte ligt en buik tegen buik. Geef je tepel aan boven de bovenlip en onder het neusje van je baby en laat hem een grote hap maken. Zorg ervoor dat je je baby naar jou toestuurt en goed tegen je aanhoudt. Zo kan je kleintje niet afzakken en de tepel goed vasthouden.

Wanneer je baby de tepelgoed vacuüm heeft en actief drinkt, kan je je tepel loslaten en relaxed gaan zitten.

Aanleggen kan in het begin gevoelig zijn, maar dit hoort na ongeveer 20 seconden weg te trekken. Is dit niet het geval, dan is het slim om je baby eens opnieuw aan te leggen.

3. Hoe vaak moet je baby borstvoeding krijgen?

De borstvoedingsfrequentie en -duur kunnen in de eerste week erg variëren. De eerste 24 uur zijn heel verschillend voor elke baby, maar 8 tot 12 keer per 24 uur in de eerste week is heel normaal, dus ook ’s nachts!

Na de stuwing, wanneer de moedermelk goed op gang is gekomen, kan dat minder vaak worden. Maar ook dan wisselt het per baby. De ene baby drinkt kleinere porties en dus frequenter, de andere baby grotere porties en minder frequent. Je baby zal dit zelf aangeven.

Het goede nieuws is dat regelmatig voeden helpt om je melkproductie op gang te brengen en op te bouwen. Dus hoe meer je baby aan de borst drinkt, hoe beter je melkproductie op gang komt.

Daarom is het niet verstandig om een vast borstvoedingsschema te volgen, omdat je baby daardoor misschien minder vaak de kans krijgt om gevoed te worden. Concentreer je op het geven van borstvoeding wanneer je baby hongersignalen afgeeft.

 

Afkolven: met welke borstkolf?

Voor mama’s die borstvoeding geven heeft afkolven heel wat voordelen. Je kan moedermelk blijven geven zonder dat je er altijd zelf moet bij zijn. Je partner kan een voeding overnemen, je kan er eens tussenuit en een babysit kan een flesje geven, in de opvang kan je kindje verder moedermelk blijven drinken.

Natuurlijk is het belangrijk dat je een borstkolf gebruikt waarbij jij je als mama het beste voelt. Je hebt tegenwoordig een ruime keuze aan borstkolven, die zo ontworpen zijn dat je meeste uit je borstvoedingsperiode kan halen. Van manuele tot elektrische kolven.

De modellen uit het assortiment van Medela zijn zo ontworpen dat ze het zuiggedrag van een baby nabootsen en dus natuurlijker aanvoelen. Dankzij de 2-Phase ExpressionTM technologie starten ze met een sneller zuigpatroon om een toeschietreflex op te wekken en gaan ze daarna over op een rustiger ritme om zoveel mogelijk melk te kolven. 

Om een keuze te maken voor een geschikte borstkolf, kan je kijken naar de fase van je lactatieperiode:

  • Op gang brengen: de eerste 5 dagen
  • Opbouwen: dag 6 tot 30
  • Op peil houden: na 30 dagen

De borstkolf die je het meeste zal terugvinden in het ziekenhuis is de Medela Symphony. Die wordt ook verhuurd. Ze helpt bij het op gang krijgen van de moedermelkproductie, voor welke reden dan ook. Net zoals met zowat alles in deze fase van het moederschap is het een kwestie van je draai en je eigen ritme te vinden. De Symphony ondersteunt je in deze fase. Maar de borstkolf is ook ideaal om voor langere tijd en frequent melk af te kolven.

Ben je een mama die eerder af en toe zal afkolven? Dan is een enkele handkolf eerder iets voor jou. De Medela Harmony is bijvoorbeeld perfect. Het is een lichte borstkolf voor onderweg of zelfs eentje die kan dienen als back-up voor een elektrische kolf.

Sommige mama’s kunnen of willen meer melk aanmaken dan hun baby vraagt. Of ze willen borstvoeding blijven geven als ze weer gaan werken of gewoon thuis zijn. Je kan er dan voor kiezen om af te kolven en je moedermelk op te slaan, voor een later moment. Zoals bijvoorbeeld met de Medela Freestyle Hands-free.

Als je dubbel afkolft, kan je meer melk opvangen in een kortere tijd. De opvangcups draag je in de meest gangbare voedingsbeha’s. Discreet, licht en handsfree. Dus je kan zonder problemen tegelijkertijd iets anders doen.

Extra tip: handig hulpmiddel voor tijdens het afkolven

Als je borstvoeding goed op gang is, kan het soms zijn dat je andere borst ook ‘geactiveerd’ wordt door de toeschietreflex. Met de Medela Silicone Moedermelkcollector kan je makkelijk wat melk opvangen om op een later moment aan je baby te geven.

Je bevestigt hem aan de vrije borst om melk op te vangen, terwijl je kindje drinkt aan de andere borst. Gebruik de collector niet te vaak wanneer je een hoge melkproductie hebt en overleg eerst met een specialist.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Medela. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes