Zware bevalling

Hoe het gouden uur na mijn bevalling slechts enkele minuten duurde

11/05/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

“Tijdens mijn zwangerschap fantaseerde ik over het ‘gouden uur’, het eerste uur na de geboorte. Dat uur dat ik met mijn baby zou delen als hij er was. Ik stelde me voor hoe ik aan zijn hoofdje rook, over zijn kleine rug streelde en ‘Ik hou van je’ fluisterde, terwijl ik hem zachtjes aanmoedigde om aan te happen voor borstvoeding.” Het verhaal van een mama wier bevalling niet verliep zoals ze had gewild.

“Maar omdat ik koorts had tijdens mijn bevalling, moest mijn zoon volgens het ziekenhuisbeleid direct naar de NICU voor een preventief verblijf. Daar zouden ze hem in de gaten houden voor tekenen van infectie.”

“In plaats van een gouden uur kreeg ik slechts een paar kostbare minuten voordat een verpleegster zijn kleine vingertjes uit mijn ziekenhuistenue trok en hem meenam.”

Ik ‘deed het niet goed’

“Het was slechts een van de vele momenten die allemaal samen een traumatische geboorte-ervaring vormden.”

“Zo was er de verpleegster die de band van een foetale hartslagmonitor zo strak om mijn buik bond dat ik nauwelijks kon ademen. Een andere rolde met haar ogen en gooide een kotszakje naar me toe toen ik haar smeekte om het hoofdeinde van mijn bed omhoog te doen voordat ik moest overgeven.”

“En dan was er nog de NICU-verpleegster die mijn baby van me afpakte en hem met geweld een flesje flesvoeding gaf omdat ik ‘het niet goed deed’. Ik was er kapot van.”

Gevolgen van trauma tijdens de bevalling

“Ik ben verre van de enige met een geboortetrauma. Volgens sommige schattingen ervaart tot 44 % van de mensen die bevallen een trauma tijdens de bevalling, met lichamelijk of psychisch letsel of ernstige gezondheidscomplicaties.”

“Dat kan leiden tot relatieproblemen, het kan de vreugde de geboorte, toekomstige beslissingen over gezinsplanning beïnvloeden en langdurige mentale gezondheidsproblemen veroorzaken. En dat alles was allemaal het geval bij mij mij …”

De baby moet eruit

Maya Jackson, de oprichter en uitvoerend directeur van Mobilizing African American Mothers through Empowerment, ziet de medicalisering van de geboorte als een belangrijke reden voor de stijging van geboortetrauma's.

"We hebben de geboorte gemedicaliseerd tot de behandeling van een ziekte in plaats van de zorg voor een persoon", zegt zij. "Het gaat minder om de ervaringen die iemand heeft meegemaakt, dingen die mensen in de loop van hun leven kunnen hebben beïnvloed, en meer om de baby eruit te krijgen – en de baby eruit te krijgen met alle middelen die nodig zijn."

 

Bron: vrij vertaald naar Huffington Post

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes