mama met baby aan ontbijttafel

S.O.S. haaruitval na bevalling en bij seizoenswissel: 7 tips

3/04/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Tijdens je zwangerschap heb je een haardos zoals die vrouwen in de reclames voor shampoo. Heerlijk! Tijdens de wintermaanden ziet je haar er ook beter en voller uit, toch? Maar dan, na de bevalling of als de seizoenen wisselen … help, daar gaan die haren! Enkele tips om dat haarverlies te verhelpen.

Waarom verlies je (zo veel) haar na je bevalling?

Haaruitval na je bevalling is heel normaal. En het komt door hormonen – what else ;-)? Die moeten weer een juiste balans vinden.

Tijdens je zwangerschap produceert je lichaam veel oestrogeen aan. Dat hormoon zorgt er ook voor dat je haar in de groeifase (anagene fase) blijft zitten. En daar door merk je dat je haar sneller groeit en dikker aanvoelt als je zwanger bent.

Maar na je bevalling daalt je oesterogeenspiegel weer naar het normale niveau van voor je zwangerschap. En dan valt je haar aanzienlijk uit. Want het haar dat had moeten uitvallen tijdens de 9 maanden zwanger zijn, maakt een inhaalbeweging en valt nu in 1 keer uit.

Waarom merk je haaruitval bij seizoenswissels?

Jep, opnieuw spelen hormonen een rol. Tijdens de lente maakt de zon – meestal – haar terugkeer en genieten van aanzienlijk meer uren zon. En dat heeft een invloed op je hormonenbalans. Het zou ook een invloed hebben op je haarfollikels: het aantal haarfollikels in rust neemt toe. Dat wil zeggen dat je sneller en meer haar verliest.

Tijdens de zomer en winter zit ongeveer 5 % van je haar in ‘ruststand’. Tijdens de lente en zomer is dat 10 % van je haar. Dat verklaart waarom je tijdens die zonnigere seizoenen meer haar verliest.

Tips voor gezond haar

No need to panic, want haaruitval na je zwangerschap is tijdelijk en omkeerbaar. Bij de meeste vrouwen zal de normale haargroeicyclus binnen de zes maanden of tussen de zes en twaalf maanden na de bevalling hervatten. En ook een seizoenwissel duurt niet eeuwig.

Maar je kan wel een paar zaken in het oog houden om haarverlies te beperken.

1. Let op je voeding

Te weinig ijzer zorgt voor meer haaruitval. En ja, ijzertekort komt na een zwangerschap al eens voor. Zet dus maar goed veel ijzerrijke groenten op het menu! Maar zorg daarnaast vooral voor een gezond, evenwichtig en gevarieerd menu met vis, vlees, groenten en fruit.

2. Start een kuur met voedingssupplementen

Voedingssupplementen met vitamines A, B, C en E en met zink ondersteunen een gezonde haardos. Alline procap bijvoorbeeld is een natuurlijk en gepatenteerd voedingssupplement voor het haar.

Alline procap

Alline procap* bevat het biologisch beschikbare keratine. Dat is een eiwit, waaruit 95% van ons haar bestaat. Het geeft het haar structuur en maakt het stevig.

De keratine wordt bovendien aangevuld met 11 vitamines en 3 mineralen die elk een rol spelen in de haarcyclus.

Twee capsules per dag leveren 100 % van de aanbevolen dosis vitamines en mineralen.

3. Wees voorzichtig met je haar

Kam het voorzichtig en niet te vaak. Mijd de haardroger en andere stylingtools. Die zijn niet goed voor broos haar. Wacht ook even met je haar te kleuren tot de haaruitval stopt.

4. Verander je kapsel

Heb je het echt gehad met je haar? Ga even langs bij de kapper. De ideale me-time en wie weet staat een kortere coupe je beeldig.

5. Laat je haar regelmatig knippen

Het is misschien een drempel als je lang haar hebt – je kent het zinnetje ‘zo weinig mogelijk eraf he’ wel ;-) – maar regelmatig (elke 3 tot 6 maanden) je haarpunten (ongeveer 1 cm) laten bijknippen als ze gespleten zijn, is een echte opkikker voor je haar.

6. Vermijd zelf het gebruik van kappersapparaten

Denk aan stijltangen en haardrogers. Gebruik ze al zeker niet op de hoogste stand. De hitte van die toestellen beschadigt de buitenste beschermlaag van je haar. En daardoor wordt het ruwer en breekt het sneller af.

7. Voed je haar met hydraterende producten

Zorg er ook voor dat je producten gebruikt die aangepast zijn aan jouw haartype. En waarom niet: verwen jezelf met een lekkere hoofdmassage om de bloedtoevoer te stimuleren, zodat je haar sneller teruggroeit.

* Alline procap wordt niet aangeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

 

** Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Alline Procap. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes