Zelf doopsuiker maken zonder dat het tijd en geld kost? Enkele tips!

Er zijn twee types toekomstige mama’s. Enerzijds heb je de creatievelingen die al bijna van vóór ze zwanger zijn een overvloed aan doopsuikerinspiratie hebben. Voor die mama’s staat doopsuiker garant voor leuke knutselmomentjes. Maar je hebt anderzijds ook minder creatieve of ‘drukdruk’-bezette mama’s voor wie de doopsuiker een zoveelste todo is op de lijst (guilty!). Talent of geen talent, tijd over of tijd te kort: we willen allemaal mooie en originele doopsuiker, want onze kleintjes verdienen het beste. Hier een aantal tipjes voor wie het met wat minder centen of wat minder tijd of wat minder van allebei wil doen.

1. Maak het zelf, of koop in bulk
Kies iets dat je zelf kan klaarmaken, of in bulk kan aankopen of kan verdelen. Je maakt bijvoorbeeld enkele uurtjes vrij om op een middag zelf confituur te maken, en verdeelt die dan over kleine confituurpotjes. Of je koopt limoncello en verdeelt over flesjes. Potjes en flesjes kan je al vinden voor minder dan één euro per stuk. Misschien heb je wel een handige papa die zelf zijn picon of advocaat maakt? Tijd om die in te schakelen!
2. Werk af met een sticker
Je koopt iets dat al klaar is, en werkt af met een sticker. Kleine vetplantjes of cactusjes zijn daar een gekend voorbeeldje van. Ook grote lolly’s zijn ideaal om af te werken met een sticker. Maar ook ander zoets dat apart verpakt is kan misschien dienen? Denk maar aan wafeltjes of peperkoeken die per stuk worden verpakt? Let er wel op dat de individuele verpakking dan niet of heel weinig bedrukt is, zodat jouw sticker er wel nog mooi uitkomt.
3. Ga voor kant-en-klaar

Geen zin in stickertjes kleven? je kan ook kiezen voor kant-en-klare doopsuiker. Deugeniet heeft doosjes in het assortiment die je niet meer moet vouwen, en die je door hen kan laten bedrukken. Dan hoef je de doosjes enkel nog te vullen: easy! En de prijs is vergelijkbaar met doosjes die je wel zelf nog moet in elkaar steken én moet bestickeren, dus voor de prijs moet je het alvast niet laten.
4. Zorg voor keuzemogelijkheden
Probeer voor een 'keuze' te zorgen. Een potje en een doosje bijvoorbeeld, met verschillend lekkers erin. Dat drukt de prijs ook: je hebt de duurdere optie voorzien en je kan die dus ook uitstallen, maar alle bezoekers die voor de goedkopere optie kiezen, sparen je al wat centjes uit. Je kan ook aanvullen met ‘hebbedingetjes’. Zoals zeepjes, theelichthoudertjes, spiegeltjes, waskrijtjes, kaarsjes, jojo’s, … Deugeniet heeft een ruim assortiment waar je uit kan kiezen.
5. Scoren bij de kindjes?

Kindjes zijn maar matig enthousiast over cactussen, confituur of limoncello, maar een zakje snoepjes, daar ga je wel een stevige glimlach voor krijgen. Je kan die ook perfect zelf maken. Zo kan je een snoepketting in een cellofaanzakje stoppen bijvoorbeeld. Of misschien lijken de waskrijtjes van bij Deugeniet je wel wat?
6. Wees creatief bij je 'uitstalkeuze'
Koop iets dat je kan hergebruiken om je doopsuikertjes op uit te stallen. Een schaal bijvoorbeeld, die je daarna ook gewoon in huis kan zetten als decoratie. Met een knuffelbeertje erbij met dezelfde kleur/tint als je doopsuiker maak je dat wat persoonlijker, en die knuffelbeer kan je kleintje daarna nog overal met zich meenemen. Of je koopt een stuk speelgoed om je doopsuiker in uit te stallen, zoals een houten autogarage waar je kleintje later nog mee kan spelen. Leuk idee ook: bij Deugeniet krijg je een herinneringsdoos cadeau als je bij hen geboortekaartjes met doopsuiker aankoopt. Je kan de doos gebruiken om doopsuiker uit te stallen, en er daarna herinneringen en foto’s in stoppen. Een ideale plek voor de positieve zwangerschapstest, de eerste echo, het eerste pyjamaatje en het eerste lokje haar.
7. Kies voor een uitgewerkt concept

Wil je zo weinig mogelijk zelf doen? Deugeniet heeft volledig uitgewerkte concepten. Je kan een gepersonaliseerde stalendoosbestellen: een doos met alle mogelijkheden in. Van proefbuisjes tot kleine geschenkjes zoals jojo’s en zeepjes, telkens in de look & feel van de collecties en meteen al gepersonaliseerd met de naam van jouw kleintje. Zo kan je thuis al combinaties maken, en een weloverwogen keuze maken.
8. Schat je hoeveelheid doopsuiker goed in
Probeer de hoeveelheid doopsuiker zo goed mogelijk in te schatten. Zo vermijd je dat je te veel doopsuiker voorziet, en dus ook meer geld uitgeeft dan nodig. Bereken hoeveel doopsuiker je in je verpakking wil stoppen. Een kilo suikerbonen is goed voor 240 tot 250 stuks, en je rekent 10 tot 12 suikerbonen per verpakking. Met één kilo vul je dus ongeveer 20 verpakkingen. Als je snoep gebruikt: als je 30 snoepjes/50 gram per verpakking rekent, dan kan je met 1 kg snoep zo’n 16 verpakkingen vullen. Voorzie een wat extra voor jezelf (eentje voor de doopsuiker, eentje voor mij… eentje voor…), dat maakt het vullen nog net iets leuker.
9. No stress
Een laatste tip, en misschien zelfs nog de beste: no stress. Het lijkt op het moment zelf allemaal van levensbelang, maar dat is het echt niet. Vraag jezelf eens af wat jouw vrienden enkele jaren geleden voor hun kindje hebben gedaan. Wedden dat je je het vaak niet eens meer herinnert? Dat plaatst zaken ook in perspectief. Het moet allemaal niet zo duur en zo straf zijn. Iets leuks is al meer dan goed genoeg. Nóg een extra soortje, een duurdere versie van een verpakking of opdrukking,… Durf jezelf afvragen of je die echt nodig hebt.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Deugeniet. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier. Je kan hier ook meer ontdekken van het gamma bij Deugeniet.
De foto's zijn genomen door RJ Fotografie.