3225fi.jpg

3 hot topics voor je aan kinderen begint

27/10/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

 

Kun je je als koppel volledig voorbereiden op de komst van een kindje? Nee, natuurlijk niet; het blijft altijd een beetje een sprong in het onbekende. Maar er zijn wel een aantal grote onderwerpen die je van tevoren eens kunt doornemen...

 

1. De verdeling van de huishoudelijke taken

Een kind verhoogt de huishoudelijke taken gemiddeld drie keer meer voor de vrouw dan voor de man. Besef dat je de taken onder elkaar zult moeten verdelen wil je er allebei nog wat plezier aan beleven. Je partner zal het naar alle waarschijnlijkheid anders aanpakken op zowat alle vlakken, maar probeer elkaar niet te veel verwijten te maken en zoek opnieuw naar een evenwicht waar jullie je allebei goed bij voelen.

2. Je relatie

Je hebt van vriendinnen met stabiele relaties misschien al gehoord dat met een kind je relatie als koppel intenser wordt en dat je nog meer van elkaar gaat houden. Dat is in heel veel van de gevallen ook zo. Alleen mag er ook wel eens over de andere kant van de medaille worden gesproken. Een kindje vraagt ook heel veel energie. En vaak loopt het daarom toch fout, zeker als je relatie van tevoren al stroef loopt. 

Kort gezegd: als je relatie niet helemaal goed zit, is een kind geen reddingsmiddel. Een baby’tje vormt immers een pittige relatietest. De nachten zijn in die eerste maanden/jaren vaak erg kort. Plots ben je dag en nacht verantwoordelijk voor een klein wezentje, dat helemaal van jou en je partner afhangt. Dat is heel intensief. Sommige partners begrijpen niet goed dat er nu minder aandacht voor hen is. Dat alles kan beginnen wegen, waardoor je allebei wat sneller geprikkeld geraakt. Het vergt in werkelijkheid soms heel wat relativeringsvermogen en liefde om elkaar ook doorheen zo’n periode graag te blijven zien.

Het is maar een fase, dus begin nu niet meteen te panikeren, maar het hoort er meestal wel bij. En ook nadien blijft het gezellig druk met een kindje erbij: je moet niet alleen allebei je tijd zien te verdelen tussen je professionele en sociale verplichtingen, je moet ook nog eens aan je eigen gezondheid denken en regelmatig sporten. En in diezelfde tijdspanne moet je er in slagen om elkaar niet uit het oog te verliezen.

Met andere woorden: je zult allebei een beetje water bij de wijn moeten doen. En blijven praten en communiceren. Beschouw je liefde nooit als vanzelfsprekend, hoe lang je ook al bij elkaar bent.

3. Jullie kinderwens

Zitten jullie op dezelfde golflengte als het gaat over het krijgen van kinderen? Hoe zit het met jullie visie op de toekomst? Je moet nu niet als een gek alles proberen uit te stippelen en vast te leggen, want dat is natuurlijk onmogelijk en zou je alleen maar ongelukkig maken: in het leven heb je nu eenmaal niet alles in de hand. Maar het helpt wel als je allebei een beetje hetzelfde voor ogen hebt en voor dezelfde waarden staat.

Tip: Bedenk wat voor jou belangrijk is. Probeer een top 3 samen te stellen en kijk waar je kinderwens genoteerd staat. Is onderhandeling nog mogelijk? Wat staat ter discussie en wat wil je partner behouden? Hoe zijn jullie als koppel met een eerdere moeilijke situatie of uitdaging omgegaan? Kun je dat vergelijken met je wens naar een kind? Wat hebben jullie toen gedaan om uit dat conflict te geraken en zou je dat kunnen toepassen op deze kwestie?

 

Over ons boek Mama worden

 

Mama Worden

Onze zwangerschapsbijbel Mama worden vind je in de meeste grote boekhandels en online. Meer info vind je hier

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes