baby's liggen in een park

Deze namen kozen we in 2023 al het vaakst voor baby’s

8/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Breidt jullie gezin binnenkort uit? Spannend! Maar vaak is wat eraan voorafgaat al even spannend. Zoals een naam kiezen. Dat kan al eens voor wat discussie zorgen, niet? Wat inspiratie nodig? Benieuwd naar de populairste voornamen van de eerste maanden van 2023? Hier zijn de meest gekozen namen in Vlaanderen.

Top 10 van de populairste namen (januari-mei 2023) 

Jongen:

 1. Noah
 2. Arthur
 3. Liam
 4. Jules
 5. Adam
 6. Leon
 7. Louis
 8. Finn
 9. Lucas
 10. Matteo

Meisje:

 1. Olivia
 2. Nora
 3. Anna
 4. Ella
 5. Lina
 6. Renée
 7. Emma
 8. Liv
 9. Marie
 10. Noor

 

Wist je dat …

 • populaire meisjesnamen in Vlaanderen vaak eindigen op een ‘a’? Zo telt de top 10 zes namen die zo eindigen. Meer nog, de top 5 eindigt volledig op een ‘a’: Olivia, Nora, Anna, Ella en Lina.
 • populaire jongensnamen in Vlaanderen nogal eens beginnen met een ‘l’? Zo staan er vier in de top 10: Liam, Leon, Louis en Lucas.
 • … in de Verenigde Staten Emma een van de meest geliefde meisjesnamen is en Liam daar voor jongens hoge toppen scheert. Onze Franse buren kiezen bij een jongen vaak voor GabrielLéo en Raphaël. Bij de meisjes zijn JadeEmma en Louise dan weer populair in Frankrijk.
 • … de meest voorkomende meisjesnaam ter wereld Maria is, naar schatting luistert 1 op 119 vrouwen naar deze naam.

Ben je nog op zoek naar dé perfecte naam? Dan kan onze NAMENTOOL misschien inspiratie bieden! 

 

Niet vergeten: startbedrag aanvragen

Wanneer?

Zijn jullie het eens over de naam van jullie kindje? Top. Dan kan je focussen op enkele andere to do's ;-). Zoals het startbedrag aanvragen.

Je hoeft niet te wachten tot je kleine spruit er is om het startbedrag aan te vragen. Doe je aanvraag al tijdens je zwangerschap, dan kan je je startbedrag ontvangen vanaf twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum. Altijd handig als je die babyuitzet bijeen shopt of je voorraad pampers inslaat.

Niet aan gedacht terwijl je met je bolle buik rondliep – zwangerschapsdementie, we hear you? Geen paniek: je kan de premie ook nog aanvragen als je kindje al geboren is.

De hamvraag: hoeveel?

Als je baby geboren wordt, krijg je een eenmalig startbedrag van 1214,49 euro (dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd). Da’s per kind, dus als je een twee- of meerling op de wereld zet, krijg je dat bedrag voor elk boeleke.

Hoe en wie?

Je startbedrag aanvragen is een eitje: het is in geen tijd gepiept via een online tool van Parentia.

Wie het doet, kies je zelf: mama of papa to be. Maar meestal is het toch de mama die het startbedrag aanvraagt.

En na de geboorte?

Dan kan je je alsnog aansluiten door het startbedrag na de geboorte aan te vragen of het geboortebewijs (zie hierboven) te bezorgen de uitbetaler van het Groeipakket.

Als je het startbedrag al hebt aangevraagd voor je kindje geboren werd, hoef je verder niets meer te doen. Je hebt dan automatisch recht op het maandelijks Groeipakket. Dat start vanaf de eerste maand na de geboorte van je baby en het bedrag staat op je rekening rond de 8ste van de maand die daarop volgt.

 

Disclaimer Parentia

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket (kinderbijslagfonds). Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.