3669fi.jpg

5 veelgestelde vragen rond zwanger worden

19/02/2022

Zwanger worden. Eens je de knop hebt omgedraaid 'Ik wil een kind', dan kan het voor de meesten onder ons niet snel genoeg gaan. En dan kan je alle hulp (en informatie) gebruiken. Bij deze alvast een antwoord op de vijf meest gestelde vragen!  

1. Wanneer vindt de eisprong plaats?

Meestal hoef je bij een relatief regelmatige cyclus niet te twijfelen. Een gemiddelde menstruele cyclus duurt ongeveer 28 dagen. Hij bestaat uit twee fasen: een fase voor de eisprong en een fase na de eisprong. De eisprong zelf vindt plaats twaalf tot zestien dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie. De exacte datum van die eisprong is wel pas achteraf vast te stellen.

2. Hoe kun je je eisprong voorspellen?

Er bestaan testen die in de urine het hormoon dat de eisprong uitlokt opsporen, maar het kan eenvoudiger en zeker goedkoper. Er zijn twee factoren waarmee je rekening kunt houden als je een betere voeling wilt krijgen met je natuurlijke cyclus. Enerzijds helpt het om gedurende een hele cyclus ’s morgens voor je opstaat je temperatuur te meten en op te schrijven; na de eisprong ligt die 0,3 tot 0,5 graden hoger. Anderzijds kun je letten op de samenstelling van je baarmoederhalsslijm: terwijl het in het begin van je cyclus eerder dik, wit en plakkerig is, wordt het rond je meest vruchtbare periode doorzichtig en helder.

3. Kun je je eisprong voelen?

Ongeveer één op de vijf vrouwen voelt haar eisprong, omdat hij een lichte pijn of soms bloeding veroorzaakt. Sommigen voelen hun eisprong ook aan gevoeligere borsten, een wat opgezet gevoel of een groter hongergevoel.

4. Zwanger worden: alle dagen seks?

Als je regelmatig, om de twee tot drie dagen, gemeenschap hebt, vanaf vier dagen voor tot twee dagen na de verwachte eisprong, zullen er in goed baarmoederhalsslijm altijd wel beweeglijke zaadcellen zitten die de eicel kunnen bevruchten. Als je erin slaagt aan de hand van je baarmoederhalsslijm de meest vruchtbare periode te herkennen, verhogen je kansen lichtjes, maar echt mikken is nu ook niet bevorderlijk en nodig. Koppels die minder dan één keer per week vrijen, hebben veel minder kans op een zwangerschap (16 procent) dan koppels die regelmatig seks hebben (ongeveer 50 procent). Houd ook rekening met de volgende zaken:

  • Mannelijk zaad blijft zo’n twee dagen vruchtbaar (gemiddeld ongeveer 48 uur).       
  • De vrouwelijke eicel is ongeveer één dag vruchtbaar.

5. Helpen bepaalde houdingen om sneller zwanger te worden?

De zwaartekracht speelt geen enkele rol bij het zwanger worden. Het belangrijkste is een goede kwaliteit van het baarmoederhalsslijm (en of dat al dan niet goed de zaadcellen kan opnemen) en van het mannelijk zaad. Het helpt dus niet om op je hoofd te gaan staan na de daad.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes