vrouw zit op bed met negatieve zwangerschapstest

Op weg naar fertiliteit?

21/11/2022

Al even proberen we. Voor een kindje. Tevergeefs. Dus zijn we intussen aanbeland bij de vraag 'moeten we de weg van een fertiliteitsbehandeling inslaan?'. Het lijkt erop ... 

Toen we maanden geleden stopten met contraceptie, had ik deze weg al ergens ingecalculeerd. Niet omdat we op voorhand wisten dat sowieso het moeilijk zou worden om een kindje te krijgen. Wel omdat de tijd dringt.

Ik, wij … zullen geen jonge mama en papa zijn. Was dat een bewuste keuze? Neen, het was het leven. Maar dat wil zeggen dat ik vooraf met mijn gynaecologe al had verder gekeken. We zouden eerst natuurlijk proberen, maar als het na een half jaar niet lukte, zouden we de opties bekijken. Niet na 1 of 1,5 jaar.

We zijn 8 maanden verder. En dus hebben we de opties bekeken. De opties van fertiliteit.

Verwerken

Ingecalculeerd of niet: ik moet het verwerken. Verwerken dat mijn lichaam niet doet wat ik wil. Wat het moet doen (?). Verwerken dat ik worstel met het gevoel dat ik faal. Nog voor ik mama ben.

Ingecalculeerd of niet: ik zit met een hart vol angst. Ik maakte al trajecten mee van vriendinnen en weet dat het een fertiliteitsbehandeling een behoorlijke impact heeft op je lijf. En op je emotionele leven.

Ingecalculeerd of niet: ik zit met een hoofd vol vragen. Hoe beginnen we? Waar beginnen we? - ja, op de afdeling fertiliteit, maar je snapt het wel. En kan mijn eigen gynaecoloog me opvolgen? Want ik vertrouw haar. Ze kent me. Maar ze zit intussen ook wel aan de andere kant van de provincie, aangezien we net verhuisd zijn.

Stemming van de dag

Mijn stemming gaat momenteel alle kanten uit. Mijn vriend draait mee naar de ‘kant van de dag’. De schat. “Het komt goed. Zoals al de rest. Je zal zien. Heb een beetje vertrouwen.”

Ik probeer. Ik wil het loslaten. Want stress … het zal de zaak niet vergemakkelijken. Komaan, de Elsa in mij zoeken en naar boven halen. Maar wat zit dat eigenwijze mens weer goed verstopt!

 

Zelf ook op weg naar een fertiliteitstraject? Of heb je er vragen over? In onze podcast met fertiliteitsexpert prof. Dr. Christophe Blockeel kom je alles te weten over ivf en een vruchtbaarheidstraject. 

Beluister de podcast.

 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes