vrouw kijkt uit raam

Wat als je overspoeld dreigt te raken in een fertiliteitstraject?

12/09/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Er zijn heel wat zorgverleners waar je bij terechtkunt als je even overspoeld dreigt te raken in het hele fertiliteitsgebeuren. Je hoeft dit heus niet alleen te dragen, laat maar goed voor je zorgen, ook op mentaal vlak. Zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om het draaglijker te maken? Zeker! Hilde Van Goethem, auteur van het boek Zo gewenst, deelt een aantal tips. 

Neen, ik ga je hier niet hetzelfde goedbedoelde advies geven dat je al 100.000 keer hebt gehoord. Zijn het wondermiddeltjes? Zeker niet. Het is een beetje trial-and-error vrees ik. Wat voor jou helpt, werkt voor een andere wensouder misschien averechts. Maar bekijk de tips met een open blik, misschien word je wel aangenaam verrast. 

Grenzen stellen

 1. Vermijd babyborrels. Je wilt echt geen twintig geboorteverhalen horen op één middag.
 2. Ga niet op bezoek in de kraamkliniek, maar vraag of je bij de kersverse ouders thuis mag kennismaken met de baby.
 3. Sla een uitnodiging voor een babyshower af.
 4. Moet je net na het krijgen van slecht nieuws naar een familiefeest? Voel je je echt te triest, durf dan te zeggen dat het je even niet lukt. Jezelf forceren om blij te zijn is heel vermoeiend en zorgt er soms voor dat je dagen erna nog uitgeput bent. Zorg er wel voor dat je niet in een sociaal isolement terechtkomt. Studies toonden aan dat je je hierdoor nog slechter zult voelen op lange termijn.
 5. Ga je op vakantie, vermijd dan van die familieparken of drukke hotels aan de Spaanse costa’s of de Griekse eilanden. Doe jezelf een plezier en boek een adults only-hotel. Zo hoef je hopelijk niet de hele dag op zwangere buiken in ieniemieniebikini’s te kijken of je hart te voelen breken telkens je een allerschattigste baby of peuter ziet in het zwembad. Krijsende kinderen is nu wel het laatste wat je kunt gebruiken.
 6. Pijnig jezelf niet en koop geen snoezige meisjesjurken of andere babystuff. Je zult er niet vrolijker van worden om naar die spullen te staan kijken in een verder lege kinderkamer.

Lief zijn voor jezelf

 1. Leer iets nieuws
  Is er iets wat je altijd al hebt willen leren, maar waar je nooit de tijd voor vond? Dan kan het misschien nu wel het moment zijn om ermee te beginnen. Italiaanse les volgen, een workshop keramiek, leren haken of breien, een kookcursus, een initiatie padel … De mogelijkheden zijn eindeloos. Misschien denk je ‘neen dank je, ik heb er de energie niet voor’. Maar wie weet geeft het jou wel een nieuwe dosis zuurstof? Het kan alleszins je gedachten helpen verzetten, het proberen waard denk ik dan.
 2. Schrijf het op
  De opslagruimte op je interne harde schijf bevindt zich waarschijnlijk voortdurend in kritieke toestand. En dat is niet verwonderlijk, want je moet niet alleen ongelofelijk veel dingen onthouden, daarnaast maalt het ook nog eens voortdurend in je hoofd. Misschien kan het helpen om wat dingen neer te schrijven? 
  Ben je geen ‘Liefste Dagboek’-type? Een gewoon schriftje of een worddocument op je pc kan hier ook perfect voor dienen. Je muizenissen of hersenspinsels uitgeschreven zien staan kan heel verhelderend werken. Als je ’s nachts wakker ligt en piekert over bepaalde zaken, lijken je zorgen met de minuut groter te worden en wordt een oplossing vinden op den duur haast onmogelijk. Maar als je dan in slaap sukkelt en enkele uren later wakker wordt, heb je vaak het gevoel dat het toch wat minder erg is dan je aanvankelijk dacht. Met dingen opschrijven is dat net zo, probeer het maar eens. 
 3. Las een ‘foertdagske’ in
  Als je te horen hebt gekregen dat ook deze fertiliteitsbehandeling geen succes was, heb je vaak de neiging om de schuld bij jezelf te leggen. Jij zult wel iets verkeerds gedaan of gegeten hebben. Maar weet je wat? Niets van die dingen had de uitkomst kunnen veranderen. Dus wees een beetje lief voor jezelf en las zo nu en dan een dosis zelfverwennerij in. 
  Hebben we niet alleemaal af en toe nood aan een ‘foertdagske’? Een dag waarop je met niets of niemand rekening houdt, behalve met jezelf? Een dag om even te ontsnappen aan de druk en verantwoordelijkheden. Natuurlijk is het niet altijd evident om zo’n dag in te plannen, je agenda staat vol met ziekenhuisafspraken en andere verplichtingen. Maar als je toch ergens een blanco pagina vindt, grijp die kans dan met beide handen. En is het niet mogelijk om een verlofdag te nemen, dan lukt het misschien wel in het weekend? Wat je op zo’n me-dag dan precies doet? Dat bepaal jij. De hoogste berg beklimmen of tot aan de limiet van je kredietkaart shoppen, go for it! Of heb je vooral goesting in een dagje zetelhangen in pyjama? Ook helemaal prima. :-)
 4. Stop met vergelijken 
  Waarom verloopt het vervullen van je kinderwens zo moeizaam bij jou? En lijkt het bij iedereen, maar dan echt iedereen in je omgeving als een fluitje van een cent te gaan? Je wordt er onzeker en doodongelukkig van. Maar hoe doe je dat: jezelf niet meer vergelijken met anderen?
  Je bent heel erg gefocust op één aspect, namelijk hoe makkelijk het is voor die vriendin, collega of buurvrouw om zwanger te worden. Maar probeer eens naar het grotere plaatje te kijken. Welke eigenschappen kenmerken die vriendin nog? Misschien heeft ze geen goede band met haar ouders en kom jij wel uit een heel warm nest? Misschien woont ze in een klein appartement met heel lawaaierige buren en is jouw woning een oase van rust? 
  Door al die aspecten samen te bekijken krijg je een veel realistischer beeld. Tuurlijk heeft zij datgene waar jij het allerliefst wilt, maar misschien mist zij andere dingen in haar leven die jij wél hebt kunnen verwezenlijken. Perfectie bestaat niet, iedereen heeft zijn gebreken. 
 5. Blijf ver weg van social media 
  Staat je Facebook of Instagram feed vol met posts van happy gezinnetjes, zwangere vrouwen zonder enige kwaaltjes en andere picture perfect-plaatjes? En word je daar doodongelukkig van? Ergens in je achterhoofd weet je wel dat die foto’s een vertekend beeld van de realiteit geven, maar toch voel je je slecht als je een mama met dochtertje in twinning outfits ziet, of het allermooiste kinderkamertje. Dan is mijn enige advies: afsluiten die handel! 
 6. Dance it out
  Wat deden Meredith en Cristina uit Grey’s Anatomy ook alweer op hun moeilijkste momenten? Oh ja, ze deden een ‘dance it out’: even alle stress en spanningen van zich afgooien door een dansje te doen. En neen, je hoeft geen dancing queen te zijn, gewoon even die dansbenen losgooien in je woonkamer werkt even goed. 
 7. Zoek steun en herkenning bij lotgenoten 
  Heb je een nicht, vriend of collega die gelijktijdig met jou in de medische mallemolen zit? Dan kan het misschien deugd doen om ervaringen of tips uit te wisselen met elkaar. Maar soms kan dat ook net heel moeilijk zijn. Elke wensouder gaat anders om met de mentale druk die bij een medisch traject komt kijken. Die verschillen kunnen ervoor zorgen dat je elkaar bij momenten niet begrijpt of geen steun kunt geven op de manier waarop de ander het voor ogen heeft. En ergens in je achterhoofd sluimert hoogstwaarschijnlijk ook de gedachte ‘Wat als zij eerder zwanger wordt dan ik?’ Je kunt het elkaar nog zo hard gunnen, niemand blijft graag als laatste achter op het wachtbankje. 
  Er bestaan ook tal van Facebookpagina’s of fora waar je al dan niet onder een nickname kunt praten met lotgenoten. Een van de voordelen is dat je topics vindt over de meest uiteenlopende onderwerpen. 
 8. Maak een moodboard met al jouw kleine gelukjes 
Cover Boek Zo Gewenst

Meer lezen?

Wat als het ook met medische hulp niet (meteen) lukt? Wat als je een eitje of een zaadje van iemand anders nodig hebt? Wat als je alleen mama of papa wordt? Wat als er geen broer of zus komt? Wat als er geen kindje komt? Wat als iemand in je omgeving ongewenst kinderloos is... In het boek Zo gewenst wil Hilde Van Goethem deze gevoelige thema’s bespreekbaar maken. Naast wetenschappelijke achtergrond en toelichting door experten komen ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Het boek bevat handvatten voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met een niet (meteen) vervulde kinderwens.

Meer info vind je hier.

 


 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes