3094fi.jpg

Wat je als papa het best niet zegt tegen een (pasbevallen) mama

12/12/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Achter elke sterke Mama Baas staat een sterke Papa Baas. Of was ‘t omgekeerd? :-) Als papa van twee prachtige kereltjes (Theo en Jack) stel ik (Bert) keer op keer vast hoe het leven er toch net iets anders uitziet dan vroeger, niet alleen qua tijdsbesteding en vermoeidheid (ja mama’s, wij ook!), maar ook hoe je relatie met je wederhelft verandert en intenser wordt.

Wereldrecord tact

Zeker die eerste drie à vier maanden zijn best heftig voor mama: sterke emoties, gierende hormonen, slaapgebrek en een lichaam dat een beetje tijd nodig heeft zich aan te passen. En papa, die tracht het wereldrecord tact te breken :-)!

Wat je het best niet zegt die eerste paar maanden na de bevalling

Momenteel is mijn madam in moederschapsverlof nummer 2, dus ik heb ondertussen al enigszins kunnen inschatten wat mama niet kan appreciëren qua opmerkingen of vragen. Wellicht (hopelijk!) herkenbaar voor heel wat mama’s. Maar vooral nuttig voor de papa’s. Deze opmerkingen maak je dus beter niet:

  1. Beginnen met dé klassieker: vragen als 'Wat heb jij eigenlijk gedaan vandaag?' of, meer specifiek, 'Is er nu nog niet gestofzuigd?' zijn ab-so-luut uit den boze. Moederschapsverlof blijkt niet het equivalent te zijn van vrije tijd minus zorg voor de baby. Moederschapsverlof is zorg voor de baby tout court. Zelf die stofzuiger uit de kast halen is de boodschap!
  2. 'Hoe, moe? Je hebt toch 8 uur in uw bed gelegen vannacht?' Volgt het antwoord van mama: 'Ja, gelegen, niet geslapen, You idiot!'. Schrap het woord slaap uit jullie woordenboek voor de komende jaren en het komt goed papa’s!
  3. (twee weken na de bevalling) 'Je buik ziet er nog een beetje zwanger uit'. 'WAT!!??' Lap, de silent treatment…
  4. Jij: 's morgens om 7 uur helemaal piekfijn in kostuum voor die klantenmeeting om 8.30 uur, mama komt uit de slaapkamer, niet gedoucht, haar in de war, vermoeid, vlekken van moedermelk all over de pyjama: 'Nu zie je eruit zoals een echte mama!' Clichébevestigende grapjes, geen goed idee!
  5. 'Moet hij geen muts aan? Is ‘t niet te koud? Is ‘t niet te warm? Pas op voor de wind!' Enzovoort, enzoverder. 'Do I look like an idiot!!??' Herhaling blijkt een moodkiller te zijn. Eén keer is niet erg, dat is gewoon zorgzaam zijn. Maar maat houden papa’s!
  6. Na een drukke dag op ‘t werk, een matchke tennis en bijhorend terrasje, plof je vermoeid in de zetel en net dan heeft de baby een huilbui, nummer 15 van de dag, zo blijkt achteraf. 'Kan je echt niks doen om hem even te laten ophouden, ‘t is net voetbal op tv?' Zucht…
  7. 'Hoe lang nog?' :-)

Dus papa’s, Mama Baas doet de belangrijkste job die er is, een beetje tact graag!

Maar, wat wil mama dan wel horen?

  1. 'Doe maar schattie, ga maar vijf dagen op reis met je vriendinnen, ik zorg wel voor de boys. (Help!)'
  2. 'Hier, mijn Visa, koop maar iets moois voor jezelf!'
  3. Maar bovenal: 'Je bent de beste mama van de hele wereld!'