zwangere vrouwen

7 interessantere vragen dan “Weet je al wat 't is?”

30/01/2024

Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik gemiddeld drie keer per week de vraag of ik al wist wat 't was. Ik was geen fan van die vraag, omdat (a) het een onaangenaam platte manier is om te informeren naar de intieme delen van een klein mensje en (b) het nooit tot een boeiend gesprek leidt.

Zijn er aanstaande mama’s en papa’s in jouw omgeving? Wil je niets liever dan oprecht interesse tonen voor hun reilen en zeilen? Dan hoop ik jou met deze 7 vragen van dienst te zijn. Het niveau van intimiteit is opbouwend - bij twijfel blijf je best bij de voorgestelde volgorde.

 1. Hoe ervaar je de zwangerschap?
  Open doch neutraal. Je zet de deur open voor een ontwijkend ‘goed hoor’, maar evenzeer voor een dikke boterham over euforie, paniekaanvallen, persoonlijke transformatie en kotsen. Het mooie is dat de aanstaande ouder zelf kan kiezen hoeveel die met jou wil delen. Bonuspunten als je deze vraag (ook) aan de papa stelt.
 2. Hoe vlot het om een naam te kiezen?
  Een uitstekende vraag om zijdelings van alles bij te leren! Wat ze belangrijk vinden, of ze al zeven jaar weten dat het Olivia zou worden en waarom, of misschien wil de een Balthazar en de ander Finn, hoe overbruggen ze de uiteenlopende wensen?
 3. Van welke momenten van de zwangerschap heb je tot nu toe het meest genoten?
  Neem samen een ritje op de roze wolk en geniet van alle ontroerende anekdotes.
 4. Waar kijk je naar uit eens de baby er zal zijn?
  Want zeg nu zelf, wil je liever de honderdste persoon zijn die waarschuwt voor slapeloze nachten, of wil je liever luisteren naar de vooruitzichten waarvan jouw vriendin/collega/broer sterren in de ogen krijgt?
 5. Heb je een voorkeur voor een jongen of een meisje?
  Meisjes zijn lekker rustig, met jongens hoef je geen make-up te gaan testen in Galeria Inno - we hebben allemaal associaties met geslachten die niet per se ergens op slaan. Maar soms wil iemand dolgraag een dochter of net een zoon, en dan is het boeiend om te horen waarom.
 6. Hoe kijk je naar de bevalling?
  Van epidurale yes please over stiekeme nieuwsgierigheid naar eigen pijngrens tot geplande keizersnede, een nakende bevalling laat niemand onberoerd. Wist je trouwens dat hoe we bevallen enorm cultureel beïnvloed wordt? In België bevalt de overgrote meerderheid van de mama’s met een epidurale verdoving, in Nederland en Engeland slechts een op drie. Niet dat je hierover wil beginnen, je wil luisteren naar de mama of papa to be. Focus.
 7. Was het eigenlijk een eenvoudige beslissing om te kiezen voor een kindje?
  Niet voor iedereen zal dit gevoelig liggen, maar voor sommige mensen stap je hier recht op de existentieel zere teen. Met de nodige tact zal je dan iets prachtigs kwetsbaars bijleren.

Happy talking,

Kira

Mama van de allerliefst allermooiste allerleukste baby Raphael 
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes