Kaartje je bent zwanger

8 verborgen signalen die vertellen dat je zwanger bent

29/01/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Zwanger? Meestal weet je dat na enkele weken wel zeker. Misselijkheid, vermoeidheid, pijnlijke borsten … Het zijn duidelijke tekenen dat je lichaam hard werkt om een nieuw leven te laten groeien. Maar soms geeft je lijf je ook vreemdere signalen die je misschien niet meteen linkt aan een zwangerschap.

Neen, je beeldt het je niet in. Je hebt last van enkele van deze wat minder gekende ‘kwaaltjes’? Wel, ook die kunnen verraden dat je zwanger bent.

1. Een constant lopende neus

Alsof je een aanhoudende neusverkoudheid of last van allergie hebt. Welkom, zwangerschapsrinitis. Je kan zowel een verstopte neus als een loopneus hebben en niezen. Hoe dat komt? Als je zwanger bent, stroomt er meer bloed naar je slijmvliezen. Daardoor kan je ook last krijgen van een verstopte/loopneus.

2. Rare goestingen … in niet eetbare dingen

Vreemde ‘goestingskes’, als het maar eten is! Dat is een gekend fenomeen bij een zwangerschap. Maar je kan plots ook heel veel trek hebben in zaken die weinig of zelfs geen voedingswaarde hebben! Bijvoorbeeld aarde, zeep, krijt, ijsblokjes …

Dat soort cravings ervaren wordt ‘pica’ genoemd. Hoe het komt dat je er last van hebt, is niet zeker. Maar experten vermoeden dat het ontstaat wanneer een zwangere vrouw een tekort heeft aan bepaalde mineralen of vitaminen in haar dieet.

Het is geen veelvoorkomend verschijnsel, maar als je het merkt, is het belangrijk om erover te praten met je dokter. Het eten van zulke stoffen kan schadelijk zijn voor jou en je baby, dus het is belangrijk om hulp te zoeken. Je arts kan misschien een ijzersupplement voorschrijven.

3. Kwijlen

Word je wakker met een nat kussen. Oeps, vannacht een beetje ‘gezeverd’? Ook een verhoogde speekselproductie kan voorkomen tijdens een zwangerschap. Het kan soms een reactie zijn op de misselijkheid en het overgeven. Maar ook de zwangerschapshormonen kunnen de hoeveelheid speeksel verhogen.

Vaak verdwijnt dat verschijnsel na het eerste trimester, net zoals ochtendmisselijkheid.

4. Lekkende borsten

Als je borsten zich voorbereiden om colostrum (eerste moedermelk) te maken voor je baby, kan het zijn dat ze beginnen te lekken terwijl je nog zwanger bent. Dat gebeurt meestal 's nachts, wat betekent dat je wakker kan worden met lekkende plekken op je pyjama of lakens.

Zolang het niet bloederig is, is er meestal niets om je zorgen over te maken (en geen manier om het te voorkomen). Je kan 's nachts altijd herbruikbare borstkompressen in een slaapbeha stoppen om het lekken tegen te gaan.

5. Veranderd libido

Je hebt plotseling veel meer of net minder zin in seks? Die schommelende hormonen kunnen je libido enorm beïnvloeden, zowel in de positieve als negatieve zin. Ze kunnen het verlagen, net zoals vermoeidheid, misselijkheid … Maar je hormonenhuishouding kan je seksuele verlangen ook verhogen. De verhoogde bloedtoevoer naar je bekken kan ervoor zorgen dat je extra in the mood bent.

Luister vooral naar je lichaam. Heb je nood aan rust, slaap dan vooral. Heb je seks nodig? Wel … veel plezier :-).

6. Bloedend tandvlees

Sommige zwangere vrouwen hebben last van tandvleesontsteking en bloedend tandvlees, vooral als ze hun tanden poetsen. Dat kan komen door een verhoogde bloedtoevoer naar je tandvlees of door veranderingen in je lichaam die je tandvlees gevoeliger maken voor bacteriën.

Tijdens een zwangerschap is het dus nodig om extra goed te zorgen voor je tanden. Ga zeker ook tijdens het tweede trimester op controle bij de tandarts.

7. Constipatie

Lijk je moeite te hebben met stoelgang? Is die harder en onregelmatig dan anders? Jep, het zijn weer de hormonen die de boel ontregelen. Hormonen die tijdens de zwangerschap de spieren en weefsels in je lichaam ontspannen, kunnen ook alles in je spijsverteringskanaal vertragen.

Wat kan helpen? Water, water, water. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft. En eet veel fruit en groenten, vezelrijke zaken.

8. ‘Vagina in brand’

Voel je een scherpe pijn in je vagina of onderbuik, vooral tegen het einde van de zwangerschap? Dat komt omdat het hoofdje van de baby groter wordt en lager komt te zitten en zo meer druk uitoefent op je bekken en alle zenuwen daarin.

Actief blijven (vooral activiteiten doen waarbij je heupen bewegen) kan helpen omdat het je bekken opent, waardoor de baby wat meer ruimte krijgt. Yoga, dansen en zwemmen zijn goede manieren om dat te doen.