Zwangere vrouw leest boek

9 dingen die mensen je niet zeggen als je zwanger bent

16/06/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Zwanger! Fantastisch, binnenkort een klein boeleke in huis. Natuurlijk bereid je je voor op die grote ommekeer in je leven. Babyshoppen, doktersbezoekjes plannen, je inlezen over de bevalling, beslissen over borstvoeding of niet … Maar euh … er zijn hier en daar zaken waarover je misschien te weinig of helemaal niets hoort.

1. Hormonen doen raar. Echt raar!

Maar dan echt compleet over the top crazy grellig onvoorspelbaar raar hé. Tranen, mood swings, rare trekjes, compleet onredelijk en onhandelbaar voor de onnozelste dingen eerst … en nog heel wat andere gevoelens en reacties waarvan je niet wist dat ze bestonden.

En dat alles op een paar maanden tijd. En met een ongekende intensiteit. Sorry schat, familie, vrienden, collega’s, wereld!

2. Foliumzuur is je bondgenoot nummer 1

Foliumzuur? Dat neem je liever te vroeg dan te laat. Wist je dat je het best al start met foliumzuur vóór je zwanger bent? Met een dagelijks supplement van 0,4 milligram foliumzuur 4 weken voor je stopt met je contraceptie, zoals Folavit 0,4 Start. Zo leg je een goede voorraad aan voor tijdens je latere zwangerschap. Jep, hamsteren is the key!

Eens je zwanger bent, neem je best dagelijks verder een supplement van 0,4 milligram foliumzuurtot minstens de twaalfde week van je zwangerschap of zo lang je dokter of apotheker aanraadt.

Uiteraard mag je nog altijd zo veel voeding eten die van nature rijk is aan foliumzuur. Spijtig genoeg is het een nogal onstabiele vitamine die makkelijk wordt afgebroken als je eten kookt. Zelfs ben je een megagezonde en gevarieerde eter, toch vraagt je lichaam tijdens een zwangerschap om meer foliumzuur.

Waarom is foliumzuur zo belangrijk als je zwanger wil worden en tijdens een zwangerschap? Dat helderen we even op voor je. Neem ook een kijkje op www.gezondezwangerschap.be. Je vindt er tal van tips en tricks en interessante informatie.

3. Walvis- en andere dierenalert

Dat je moet wennen aan een veranderend lichaam, dat kon je wel bedenken. Maar zo hard moeten wennen … ? Die vetbult in je onderbroek, die rare tepels, dat opgeblazen gevoel dat niet verdwijnt na een toiletbezoekje, het walvisgevoel, de olifantenvoeten … En hoe moeilijk kan het zijn om je tof te kleden met zo’n buik? Wel, moeilijker dan je dacht?

En ja, je zal meer van je lichaam aan meer mensen laten zien dan je voor mogelijk hield. En je zal er weinig tot niets om geven.

4. Toch niet zo graag zwanger …

Ooh, zwanger worden. Wat keek je daarnaar uit. Een kleine mini die groeit in jou. Wat zal het heerlijk zijn om dat te voelen! Of toch niet. Het is soms niet leuk. Of misschien vaker niet leuk dan leuk. Ah, en het is ook oké om zwanger zijn niet (altijd) rozewolkhemelsgeweldigwauw te vinden. En er zijn eigenlijk best veel vrouwen die zwanger zijn ook niet zo geweldig vinden.

5. Geheugen als een zeef

Jep, zwangerschapsdementie is een feit. Sleutels terugvinden in de diepvriezer of voorraadkast, onderweg van de living naar de keuken vergeten wat je ging doen … het is normaal.

Die extra vergeetachtigheid komt waarschijnlijk door het hormoon progesteron, dat een rol speelt bij onder andere de innesteling van de eicel en de groei van je baarmoeder. En dat als bijwerking heeft dat je hersenen tijdelijk aangetast worden, waardoor je minder onthoudt. Het voordeel: je kan je er extra door concentreren op je baby!

6. Bandenpijn

Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder tot 50 keer zo groot en 10 keer zo zwaar. Je baarmoeder is echt wonderlijk. Ze kan inderdaad gigantisch groeien. Ze zit vast aan ligamenten, die door die groei en het extra gewicht wel onder druk komen te staan. Vandaar de zogenaamde bandenpijn: een zeurende en soms stekende pijn.

7. Slapen is voor sissies?

Of tocht tenminste goed slapen. Wie heeft dat eigenlijk bedacht dat je de laatste weken (of euh, maanden) voor een bevalling zo slecht slaapt? Is dat een voorbereiding op het slaaptekort of gewoon om je te pesten? Oh, en niemand had gezegd dat die zware vermoeidheid overdag ook al kon toeslaan. Wat gaat dat niet geven mét baby?! Bon, even tijd voor een dutje hé.

8. De ongemakkenmarathon

Misselijkheid verwacht je. Dat je meer dan gemiddeld naar het toilet holt omdat je blaas gekrompen lijkt ook. Maar hoeveel andere omgemakken kunnen er zo zijn? Obstipatie, overal vocht – zelfs in je oorlellen ofzo – winderigheid, pijnlijke ribben van die stampende voetjes, zweten als een gek, je ruikt zowat alles (en dat wil je eigenlijk niet) … En wat is dat met die jeuk aan je buik?!

9. Dus … ik snurk?

Snurken, jij? Nooit! Wacht dan maar tot je zwanger bent. Bijna de helft van de zwangere vrouwen begint ’s nachts plots bomen door te zagen. Jep, dat kan je wederhelft vanaf nu dus tegen jou gebruiken. Verdorie toch! * Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kela Pharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kela Pharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.