Tijdens je zwangerschap wordt je haar dikker, doordat er minder haar uitvalt dan anders. Enkele maanden na de bevalling kan er echter wat meer haarverlies optreden dan normaal. Hoe komt dat nu precies?
Tijdens de zwangerschap
Je haar wordt dikker. Dat komt doordat oestrogeen een deel van je haar in de actieve groeifase houdt, waardoor er minder haar uitvalt. Een derde van de vrouwen vindt dat, na enkele maanden zwangerschap, hun haar er beter uitziet, dikker aanvoelt, meer glans en volheid heeft. Evenveel vrouwen vinden dat hun haar problematischer is dan gewoonlijk: het voelt droger aan, waardoor ze meer behoefte hebben aan hydraterende behandelingen. Nog eens een derde van de vrouwen ondervindt helemaal geen verschil: zwanger of niet zwanger maakt voor hen niet uit….
Wetenschappelijk gezien weet men niet zo goed waarom sommigen tijdens hun zwangerschap met prachtig haar zitten en anderen met iets minder geweldig haar, waarom het eerste trimester beter kan zijn dan het derde of omgekeerd. Hormonen, maar ook individuele gevoeligheid van de haarwortels, spelen hierbij een rol.
Doordat tijdens een zwangerschap de hormonenbalans verschuift naar de vrouwelijke hormonen, kun je de indruk krijgen dat je huid en haren droger lijken. Meestal helpt het om een extra voedende en hydraterende shampoo te gebruiken. Maar maak je vooral niet ongerust: heb je haarproblementijdens de zwangerschap, dan duren ze meestal niet de volle negen maanden. Voor de meesten is het laatste trimester een goede periode op haarvlak.
Na de zwangerschap
Door de hoge concentraties aan oestrogenen tijdens een zwangerschap, bevinden zich meer haren in de groeifase en zal je ook minder haar verliezen. Enkele maanden na de bevalling kan er echter wat meer haarverlies optreden. In vaktermen wordt dit ‘telogeen effluvium’ genoemd: te veel haren belanden in de ‘telogene fase’ (rustfase) en vallen uit. Dat komt doordat de concentratie oestrogenen nu tot op een normaal niveau is teruggevallen.
Twee tot drie maanden na de zwangerschap brengt dus wat meer haarverlies met zich mee. Hoeveel en hoe lang je je haar verliest, hangt af van persoon tot persoon. Het kan gemiddeld drie tot vier maanden duren voordat je haar zich volledig hersteld heeft.
Supplementen met vitamines B, C, E en met flavonoïden en zink zullen je haar geen kwaad doen.
Meer lezen
In het boek Mama worden lees je alles wat je moet weten over zwangerschap en bevalling. Meer info over het boek vind je hier.