5239fi.jpg

Checklist voor papa's-to-be: 10 dingen die je dagelijks zou moeten doen

19/04/2023

Zwanger zijn gaat gepaard met heel wat veranderingen, zowel voor mama's-to-be als voor papa's-to-be. Die veranderingen mogen niet onderschat worden. Zowel op emotioneel als op fysiek, psychologisch en op relationeel vlak. Ik wil de nadruk leggen op de specifieke noden van de mama's-to-be. En ik wil de mannen er even op wijzen dat we hen echt wel nodig hebben voor steun en zorgzaamheid. Dus mannen... Lees deze checklist grondig door om de zwangerschap zo aangenaam en zen mogelijk te laten verlopen ;-).

Heb je de afgelopen 24 uur…

  1. … je vriendin/vrouw al eens gezegd dat je van haar houdt? (En dan bedoel ik dus niet gewoon terugzeggen "ik ook van jou" maar echt met alles erop en eraan, in de stijl van The Notebook of The Vow. Nee, dat is niet overdreven. Dat mag dagelijks... Graag zelfs!)
  2. ... je vriendin/vrouw eens een knuffel gegeven? (Niet zo even de armen om haar schouders heen slaan en zo 30 seconden stilstaand aanhouden. Maar effectief haar welgemeend vastpakken, eens wrijven over haar rugje en haar haren, en graag ook over haar billen a.u.b.)
  3. ... al eens gevraagd hoe het met je vriendin/vrouw gaat? (Het is echt niet leuk om er zelf over te beginnen dat je last hebt van dat Carpale tunnel syndroom, die bekkeninstabiliteit of om eerst heel hard te moeten zuchten als je met je bolle buik de zelf gestreken was naar boven moet dragen. Want ja, het is echt waar dat die buik weleens in de weg zit. En ja, er zijn enkele inimini minder leuke kanttekeningen aan het zwanger zijn.)
  4. ... al eens gevraagd of je de baby mag voelen? (Zeg a.u.b NIET gewoon na 1x de baby ooit gevoeld te hebben dat je het eng vindt, waardoor je voor de rest van de zwangerschap naar die buik kijkt alsof er een alien in zit en je dus uit de buurt blijft. - E.T. won't phone home... - Er is toch geen fijnere ervaring dan je partner die verliefd naar je buik kijkt en graag contact wilt maken? Denk ik.. want ik weet 't dus niet. Toch?)
  5. ... getoond dat je jouw vriendin/ vrouw nog steeds aantrekkelijk vindt? Ook al heeft ze een waggelpas, een ronder gezicht of gezwollen voeten. (Tonen kan door: bloemen te kopen, lekker te koken voor haar, dat paar schoenen met een rits voor haar te betalen want ja, ze heeft die écht nodig aangezien veters binden not done is naar het einde toe, haar mee op restaurant te nemen, haar te masseren, of hee hallo, wat dacht je van een passionele kus? Trust me, de zwangere vrouw heeft hier ook nood aan!!)
  6. ... iets in orde gebracht voor dat lief kindje op komst? (Ja, papa-to-be, je 'mag' helpen om de kleerkast en commode in elkaar te steken!)
  7. .... al eens interesse getoond in het werk dat je vriendin/vrouw heeft verricht voor de komst van de baby? (Waarschijnlijk regelt zij de babyborrel, de doop, de accessoires voor de kinderkamer, de geboortelijst, de doopsuiker, en maakt zij de preselectie van het geboortekaartje zodat papa-to-be enkel nog de doorslaggevende keuze moet helpen maken,.. Het doet echt waar deugd om haar het gevoel te geven dat je betrokken bent.. Al is het maar het gevoel.)
  8. ... eens tijd voor jezelf genomen? Je mag jezelf ook nog even wat rust toekennen en eens uitslapen of tot in de late uurtjes met de kameraden weggaan. Neem gerust wat tijd voor jezelf!! Maar vergeet niet dat wat jij leuk vindt, zij waarschijnlijk ook.. (dat geldt trouwens ook na de zwangerschap, in de mate van het mogelijke... Uitslapen niet meegerekend.)
  9. ... al eens gezegd dat de mama-to-be goed bezig is? Al rust ze even uit in de zetel, al zit ze voor de vijfde keer op een uur tijd op het toilet, al poetst ze het hele huis als een zot, al heeft ze nog een nieuwe outfit gekocht om er zo stralend mogelijk uit te zien en zo haar wallen van de nu al vermoeiende nachten te verbergen, al is zij druk in de weer om die kinderkamer op tijd af te krijgen, ...)
  10. ... elkaar graag gezien?

Goed zo, jullie zijn klaar om mama en papa te worden! <3

En laat ons dan nu verder vredig zwanger zijn.

Amen!