Ex-voetbalster Imke Courtois wordt bewust alleenstaande mama en ze is lang niet alleen
Al lang kinderwens
“Binnen enkele maanden loopt er hier een kleine, grote verantwoordelijkheid rond. Ik word alleenstaande mama en ik kijk er enorm naar uit”, zo stuurde Imke Courtois (34) in een kort persbericht het nieuws de wereld in.
“Ik wist al vroeg dat ik ooit mama wilde worden, maar ik ben daar zeer doordacht mee omgesprongen. Ik wilde eerst mijn voetbalverhaal schrijven, financieel wat zekerheid opbouwen en voldoende rust bij mezelf vinden om meer structuur in mijn leven toe te laten.”
Meer bewust alleenstaande mama’s
Courtois’ beslissing is weloverwogen. En daar is ze niet alleen in. Integendeel, de laatste jaren stijgt het aantal bewust alleenstaande moeders. Steeds meer single vrouwen kiezen ervoor, zo tonen recente onderzoek van het UZ Gent, het UZ Brussel, het ZNA Middelheim en het UZ Leuven aan.
Er zijn een derde meer aanvragen dan voor de coronapandemie. Sommige fertiliteitscentra noteren zelfs een verdubbeling van de cijfers in vijf jaar tijd. Het wijst er volgens experts op dat het fenomeen maatschappelijk aanvaard is.
"De stijging van het aantal aanvragen is al enkele jaren bezig", zei Isabelle Stuyver, psychologe aan het fertiliteitscentrum in het UZ Gent eerder al aan VRT NWS. "Dat heeft vooral te maken met het feit dat het maatschappelijk aanvaard is.”
“Het is gewoon een optie die alleenstaande vrouwen met een kinderwens hebben. Zij stappen naar een fertiliteitscentrum omdat ze daar medische en psychologische begeleiding krijgen. Ze weten ook dat het een veilige weg is, want donoren worden gescreend.”
Niet alleen veertigplussers
Het valt op dat er vooral een toename is in de groep van vrouwen die ouder zijn dan 40 jaar. "Zij zijn heel goed vertegenwoordigd in dit type van aanvragen. Maar ook bij jongere vrouwen, die eind de twintig zijn, stijgt het aantal aanvragen. Ook zij beslissen op een gegeven moment dat ze niet meer willen wachten tot ze een partner hebben."
Vrouwen laten ook steeds meer hun eicellen invriezen. "Dit is ook zeer gangbaar nu, vooral bij vrouwen die in hun dertiger jaren zijn en die heel erg aan het nadenken zijn over hun kinderwens en zich vragen stellen over hun fertiliteit. Het invriezen van hun eicellen geeft hen wat tijd en rust om te kijken of ze nog een partner vinden. Of om op termijn toch de stap te zetten om bewust alleenstaande moeder te worden."
Toch gaat een fertiliteitsteam altijd goed na of je als alleenstaande ‘klaar’ bent. Isabelle Stuyver: "We checken altijd wat de draagkracht en zelfredzaamheid is van de vrouw. Ook een netwerk is heel belangrijk, zowel op emotioneel als op praktisch vlak. Het helemaal alleen doen is niet evident."
OPROEP: bewust alleenstaande mama? We zijn benieuwd naar jouw verhaal
Doe jij het ook alleen? Of ben je het van plan om bewust alleenstaande mama te worden? En wil je graag je verhaal met ons delen? Laat ons zeker iets weten. Wij (en andere mama’s) lezen het graag.
Stuur een mailtje naar lore@mamabaas.com.