3962fi.jpg

Fitnesstrainer: 'Genoeg met opmerkingen over babybuiken, we zijn allemaal verschillend!'

23/03/2023

Hoe een vrouwenlichaam reageert op een zwangerschap, valt moeilijk te voorspellen. Sommige vrouwen krijgen instant grotere borsten, anderen weer totaal niet. Sommigen hebben een grote buik, andere een kleine. Er is vanalles wat! Alleen... je krijgt in sommige gevallen wel wat commentaar te verduren. 

jane revie

De Australische fitnessblogger en instagramster Jane Revie kan erover meespreken. De foto hierboven toont haar bolle buik op 14, 20 en 39 weken. Verschillende keren kreeg ze te horen dat haar buik 'wel heel groot' en soms zelfs 'te groot' was.

Via Instagram en Facebook probeert ze de wereld ervan te overtuigen dat babybuiken, net als vrouwenlichamen, vrouwen én kinderen, in alle maten en vormen bestaan en dat dat oké is.

Jane revie baby bump

"Ik heb er genoeg van"

"Ik heb beslist om deze te reposten omdat ik er genoeg van had om te horen hoe groot mijn buik wel niet was. Toen ik deze jurk paste, zei de winkelassistente: 'Holy moly! Ik heb een vriendin die 36 weken zwanger is en jouw buik is megaveel groter.' Ze herhaalde de opmerking zelfs tegen de vrouw in het andere pashokje. Ik moest wenen terwijl ik de jurk paste.

Ik kreeg die opmerking overal te horen, en ik kreeg de neiging om mezelf te verstoppen. Een klein mensje maken en dragen is heel zwaar, je lichaam verandert op een manier die je nooit had verwacht en dat heeft een impact die je niet had voorzien. Het laatste wat je nodig hebt is dat mensen constant zout in de wonde wrijven of vreemden die menen dat het oké is om opmerkingen te maken tegen iemand die ze niet kennen.

Daarom, een kleine tip: maak gewoon geen opmerkingen over de grootte van de buik. Niet 'Oh, wat een grote buik' en niet 'Oh, wat een kleine buik'. Zeg gewoon iets als 'je ziet er geweldig/stralend/gezond uit'."

Bij de originele post van de foto had de fitnessgoeroe al gewaarschuwd dat iedereen anders is en dat zwangere buiken niet zouden moeten vergeleken worden. "Voor je mijn buik vergelijkt met die van jou of die van een vriendin, herinner je dan dat we allemaal helemaal verschillend zijn. Wat de grootte van de buik ook is, je maakt een klein mirakel!" Maar blijkbaar hadden mensen hun lesje nog niet geleerd, want ze moest het dus nog eens herhalen...

Mama geworden

Ondertussen zijn de opmerkingen wel al even geleden: Jane beviel van een dochtertje, Lexington Louise (Lexi Lou voor de vrienden). 

revie jane