8302fi.jpg

Grote zus of broer worden: 4 digitale voorbereidende boekjes

4/06/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Zwanger van een tweede, derde .. kindje? Spannend! Niet alleen voor jou deze keer, maar ook voor de grote zus of broer in spe. Een leuk (digitaal) boekje kan een grote hulp zijn om de andere kindjes van het gezin voor te bereiden op een nieuwe baby.

Ken je de collectie van Fundels, de interactieve kinderboeken die je vindt in de bibliotheek? Er zitten heel wat boekjes bij die dieper ingaan op de emoties die je kindje meemaakt in aanloop naar de komst van een babyzusje of -broertje. Of verhalen die gewoon uitleggen wat er allemaal gebeurt al er een nieuwe baby aankomt.

Enkele aanraders uit de collectie interactieve kinderboeken:

Kindje leest boekje van Fundels

1. Bobbi wordt grote broer

(Ingeborg Bijlsma)

De ouders van het jonge beertje Bobbi hebben groot nieuws: er komt een nieuw broertje of zusje. Bobbi helpt met alle voorbereidingen en gaat ook mee om naar het hartje te luisteren. Op een ochtend maakt papa Bobbi wakker: het is zo ver!

Dit is een vrolijk prentenboek uit de uitgebreide reeks peuterboeken over Bobbi. Op elke linkerpagina staat een vierregelige tekst op rijm (abcb): eenvoudige korte woorden en zinnen, geen gekunsteld taalgebruik. Onder de tekst staat een kleine tekening, daarnaast een paginagrote in een lichtblauw kader. De prenten vrij gedetailleerd uitgewerkt, waardoor de prentjes alleen al veel gespreksstof bieden.

Dit interactieve prentenboek bevat een chip met een aantal leuke en stimulerende digitale toepassingen, die zorgvuldig zijn afgestemd op de inhoud van het boek. Vanaf ca. 2 jaar.

2. Rikki wordt grote broer

(Guido van Genechten)

Rikki’s ouders vertellen hem dat hij in de lente een broertje of een zusje krijgt. Rikki mag het grote nieuws vertellen aan opa en oma. Als eindelijk de lange winter voorbij is en de eerste knopjes aan de bomen verschijnen, wekt papa hem ’s ochtends vroeg om bij mama te komen kijken.

Opvallend bij dit verhaal is de langzame opbouw waarbij veel aandacht uitgaat naar de gevoelswereld van konijntje Rikki. Zo probeert Rikki te begrijpen dat het best lang duurt vooraleer het baby'tje groot genoeg is om uit mama’s buik te komen. Opa vertelde hem dat hij een broertje of zusje krijgt als in de lente de appelboom bloeit. Eerst komt nog de winter, dus het duurt nog een hele tijd. In afwachting van het gebeuren zien we op de prenten huiselijke taferelen: Rikki helpt opa in de tuin, hij zit knus bij mama en voelt het baby'tje in de buik bewegen, hij maakt sneeuwbaby’s wanneer het goed aan het sneeuwen is … Eindelijk is het lente: Rikki rent opgewonden naar mama om zijn broertje of zusje te zien. Snoezig liggen ze in mama’s armen, een zusje én een broertje.

Een lieflijk verhaal, heel eenvoudig en mooi verteld.

3. Rikki en Mia de kip

(Guido van Genechten)

Rikki's lievelingskip heet Mia en is net zo wit als hijzelf. Iedere dag zijn ze samen op hun eigen plek bij het kippenhok. Tot hij haar op een ochtend achter in de tuin vindt en ze hem in zijn pootje pikt. Ze wil met rust gelaten worden, omdat ze zit te broeden. Als een echte vriend blijft Rikki bij haar zitten tot de eieren uitkomen en er zeven kuikens te bewonderen zijn.

Het is een fraai gecomponeerd prentenboek dat in woord en beeld aansluit bij de belevings- en ervaringswereld van kleuters. De mooie, gevoelige en begrijpelijke tekst, in blokjes boven- of onderaan de pagina, sluit naadloos aan op de sfeervolle illustraties.

Een mooi en teder opgebouwd verhaal met bijzonder leuke tekeningen op de schutbladen. In de app vind je, naast een animatiefilmpje en een voorleesversie, een aantal aantrekkelijke en stimulerende activiteiten, zoals spelletjes (op drie leeftijdsniveaus) en teken- en knutselopdrachten. Alle toepassingen zijn zorgvuldig afgestemd op inhoud en sfeer van het boek. Vanaf ca. 4 jaar.

4. Het poppenmoedertje

(Marianne Busser)

Eva wordt een poppenmoeder genoemd. Ze speelt het liefst met haar popjes, die ze goed verzorgt. Iedere ochtend kleedt ze de poppen aan en zet ze hen in een poppenwagen. Samen lopen ze naar de vijver en voeren de eendjes. Daarna gaan ze weer naar huis. Daar stopt ze een popje in bad. Ze geeft de pop een schone luier aan en doet een grappig strikje in haar haar. Wanneer het popje huilt, geeft ze een flesje. Eva wast alle poppenkleertjes in een teiltje water met sop en hangt ze aan de lijn te drogen. Ze viert de verjaardagen van de poppen, en ze leert de poppen om op een potje te plassen. Aan het einde van de dag gaan de popjes naar bed.

Dit hardkartonnen prentenboekje bevat per bladzijde vier regels tekst die op rijm zijn geschreven. Hierdoor leest het lekker vlot. De tekst staat verspreid over de pagina om de illustraties heen, waarbij sommige woorden vetgedrukt in een groter, rood lettertype zijn weergegeven. Vanaf ca. 2 jaar.

Fundels in jouw bib?

Fundels zijninteractieve kinderboeken die je vindt in de bibliotheek. De boekjes worden voorgelezen, waarna je kindje zelf de inhoud op een speelse manier kan verwerken. Ideaal voor thuis of om mee te nemen op locatie.

Met de educatieve digitale kinderboeken van Fundels kunnen eerste lezertjes perfect aan de slag. Ze leren lezen en oefenen al spelend. Voor kleuters zijn er prentenboeken die interactief tot leven komen.

Ontdek of jouw bibliotheek Fundels aanbiedt op digitale kinderboeken. Of vraag er even naar als je langsgaat. Je kan de digitale boekjes gratis uitlenen via je ‘Mijn Bibliotheek’-profiel.

Download de Fundels-app op de tablet of smartphone en meld je aan met je ‘Mijn Bibliotheek’-profiel. Je kan jaarlijks tot 34 gratis exemplaren lenen om samen met je kind te lezen waar en wanneer je wil.

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner CultuurConnect. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes