2812fi.jpg

Wat moet ik praktisch/wettelijk gezien in orde brengen na de geboorte?

7/05/2021

Welke formaliteiten moet je in orde brengen na de geboorte? Een overzichtje van HR-expert Valerie. 

Na de geboorte

  1. Als de baby geboren is, kan de partner in België de baby inschrijven in het gemeentehuis. Indien jullie niet wettelijk samenwonend/getrouwd zijn, kan vanaf de zesde maand wel al een attest verkregen worden om te bevestigen dat de papa wel degelijk de vader is. Dat vergemakkelijkt het proces voor de inschrijving later. Dan hoeft de moeder niet naar het gemeentehuis te gaan. Je dient het kind in te schrijven in het gemeentehuis waar het kind geboren is. Voor lesbische koppels gelden dezelfde regels als voor heteroseksuele koppels. Wanneer een gehuwd lesbisch koppel een kindje krijgt, zullen beide moeders automatisch juridisch ouder worden van hun kind. Bij niet-gehuwde koppels kan de niet-biologische moeder of meemoeder haar kind simpelweg erkennen bij de burgerlijke stand. Bij het gemeentehuis krijg je alle nodige documenten. Vervolgens krijg je het officiële identificatienummer van de Belgische sociale zekerheid (INSZ) voor jouw kind. 

In Nederland wordt je kind bij de aangifte ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Binnen een week of 4 krijg je dan automatisch via de Belastingdienst een Burgerservicenummer (BSN) voor je kind, via de Sociale VerzekeringsBank (SVB) een brief hoe je kinderbijslag kunt aanvragen en via RIVM/RCP een oproep om je kind volgens het Rijksvaccinatieprogramma te laten inenten. De volgende punten zijn specifiek voor België. De mutualiteit is in Nederland je zorgverzekeraar.

  1. Je communiceert officieel de geboorte van het kind aan het kinderbijslagfonds, zodat je maandelijks het kindergeld krijgt. Dat kan pas vanaf de maand die volgt op de geboorte van het kind.
  2. Verwittig je mutualiteit, zodat ze weten wanneer je opnieuw zal beginnen te werken. Je werkgever dient een formulier in te vullen op de eerste werkdag. Afhankelijk van de gemeente, krijg je soms ook een geboortepremie.
  3. Verwittig ook je werkgever bij wie je kind ten laste is (bij de vader of de moeder). Vergeet je kind ook niet eventueel aan te sluiten bij de hospitalisatieverzekering van je partner of van jezelf.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes