5675fi.jpg

Too posh to push? Aantal keizersnedes in België blijft stijgen

8/01/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Steeds meer vrouwen blijken te bevallen met een keizersnede. In 2008 werd nog 19,7% van de kinderen geboren via keizersnede, in 2016 was dat al 21,4%. En dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie nastreeft om slechts 10 à 15% van de bevalling via een keizersnede te laten verlopen.

Deze cijfers werden door N-VA-kamerlid Yoleen Van Camp opgevraagd bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Met meer dan 1 op de 5 bevallingen die via keizersnede verloopt, zit België aanzienlijk boven de beoogde cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Daartegenover staat echter een heel lage kindersterfte bij geboortes in België, en dat kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen.

Het zekere voor het onzekere

Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) vertelde aan VRT NWS dat de gynaecologen in België vorig jaar al hebben beslist dat het aantal keizersnedes naar beneden moet. “Maar bij bevallingen nemen gynaecologen natuurlijk liever het zekere voor het onzekere: als er aanwijzingen zijn dat er iets medisch fout kan gaan bij de bevalling, dan wordt er nog altijd geopteerd voor een keizersnede, bijvoorbeeld als het bekken van de vrouw te smal is.” En gelukkig maar! Want zonder keizersnedes zou de sterfte bij zuigelingen en moeders hoger liggen.

Toch gebeurt het ook steeds vaker dat vrouwen er zelf voor kiezen om te bevallen met een keizersnede, en dat zónder medische reden. Too posh to push, noemt Yoleen Van Camp het.

Exacte timing

Zo zouden steeds meer vrouwelijke ondernemers voor een keizersnede kiezen omdat ze dan exact weten wanneer ze afwezig zullen zijn in hun winkel of bedrijf. “Die vrouwen kunnen zich beter voorbereiden en hun werk afronden als ze voor een keizersnede kiezen,” zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. “Een gewone bevalling kan je onmogelijk in een strak schema gieten. De duur van de weeën, de arbeid in de verloskamer, het precieze tijdstip van de bevalling, … Het valt niet te voorspellen. Door maanden op voorhand een keizersnede vast te leggen, kan je wel de datum en zelfs het uur van je bevalling vastleggen.”

Schrik voor knip of scheur

Daarnaast hebben veel aanstaande moeders schrik van een knip of scheur van hun vagina bij een natuurlijke bevalling. Het is echter een wijdverspreid misverstand dat een keizersnede je seksleven ten goede komt of dat je na een keizersnede sneller seksueel actief kan worden dan na een natuurlijke bevalling. “Dat slaat nergens op,” zegt vroedvrouw Eva Bruneel. “Een keizersnede blijft een zware chirurgische ingreep. Uit een studie in het UZ Gent blijkt dat pijnklachten na een keizersnede niet lager liggen dan na een gewone bevalling. Patiënten weten vaak niet waaraan ze beginnen, en  het is daarom belangrijk om hen op voorhand goed te informeren als ze zonder medisch argument voor een keizersnede zouden willen kiezen.”

Keizersnede zoveel mogelijk vermijden

Niet alleen worden er buikspieren doorgesneden bij een keizersnede, er ontstaat ook veel littekenweefsel in de baarmoeder. “Voor wie en groot gezin wil, kan een keizersnede die kans hypothekeren,” zegt Elke Sleurs, gynaecologe en Vlaams Parlementslid (N-VA). “Een vrouw mag maximaal drie keizersnedes hebben. Het is niet alsof je na een keizersnede een soort rits in je buik krijgt die je vlotjes weer dicht zipt…. De best mogelijke bevalling is en blijft een natuurlijke bevalling. Een keizersnede blijft een chirurgische ingreep die artsen zoveel mogelijk moeten vermijden als er geen medische indicatie is. Een onnodige keizersnede, enkel op vraag van de patiënt en zonder medisch argument, zou ik zelfs een medische fout noemen, al weet ik dat dat een zware term is.”

Toch scoort ons land niet eens zo slecht. In Brazilië wordt er in bepaalde regio’s tot wel 85% van de kinderen via keizersnede geboren, waarbij vrouwen zich laten leiden door allerlei opgelegde schoonheidsidealen. Gelukkig loopt het in ons land dus niet zo’n vaart.

 

Bron: De Morgen / VRT NWS