zwangere vrouw op sofa

Je zwangerschap: 22 weken zwanger

8/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Heb jij het de laatste tijd ook altijd zo warm? Of heb je vaker een bloedneus? Je baby kan daar wel eens verantwoordelijk voor zijn... Ontdek waarom! 

Je baby bij 22 weken zwangerschap

mais

Je baby is nu even groot als een maiskolf. Vanaf deze week begint hij overlevingskansen te krijgen als hij nu al geboren zou worden. Die kansen stijgen heel sterk tot ongeveer 30 weken. Maar natuurlijk is het beter dat hij nog een hele tijd in je buik blijft zitten. De kans op overleven hangt onder meer af van het gewicht van je baby: hoe meer hij weegt, hoe groter de kans tot overleven.
 
In week 22 is je baby volop bezig met zijn kapsel. De hoofdharen beginnen sneller te groeien en je baby is nu volledig bedekt met zacht donshaar om zich lekker warm te houden.

Beluister onze podcast

Alles over opvoeden in een verwenmaatschappij

Mama worden is... op sommige momenten lachen en huilen tegelijkertijd.

Jij bij 22 weken zwangerschap

Door de hormonen is je lichaam beter doorbloed. Klinkt super toch, of niet? Helaas is dat niet altijd zo positief. Het maakt namelijk dat je tandvlees sneller bloedt en dat de kans op een bloedneus groter wordt. Op zich kunnen die kwaaltjes niet veel kwaad, maar zorg wel voor een goede mondhygiëne.

Een ander vervelend zwangerschapskwaaltje zijn aambeien. Het komt voor in 30 tot 40 procent van de zwangerschappen. Wat kun je preventief doen? Pas je voeding aan: eet voldoende vezels en drink minstens 1,5 liter water. Zorg daarnaast dat je genoeg beweegt. Wat kun je doen bij acute aambeien? Neem een warm zitbad of gebruik lokaal een ontstekingsremmende, jeu verminderende en pijnstillende zalf. Aarzel niet om raad te vragen aan je huisarts.
 
Verder heb je het sneller warm, of minder snel koud. De foetus produceert naast afvalstoffen ook heel wat warmte en die moet je kwijtraken om geen koorts te ontwikkelen. Je hebt misschien warmere handen, of discussies met je partner over het aantal dekens op bed ;-).

Lees meer over je zwangerschap in week 23.

banner namentool
banner shop

Product in de kijker

Zwangerschapssweater

Zwangerschapssweater

Mama in the making

  • Deze trui geeft je kleine baby genoeg plaats om te groeien dankzij onze pregnant fit.
  • Mama Baas werkte samen met Little Indians voor dit exclusieve ontwerp.

€44.99
Beschikbaar in verschillende maten
95% katoen en 5% elastaan