3221fi.jpg

Over ons boek Mama worden

6/12/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

'Mama worden'. Deze boekbaby is een unieke samenwerking tussen Em. Professor Spitz, UZ Gasthuisberg, en Mama Baas. De allereerste en vooralsnog enige zwangerschapsbijbel van eigen bodem! Benieuwd wat je in dit zwangerschapsboek vindt? Check it out:

Of het nu de eerste, tweede of derde keer is dat je moeder wordt, het blijft een alles overweldigende gebeurtenis in je leven. Het feit dat een eicel en een zaadcel getransformeerd worden tot een ‘mini-me’ blijf ik ongelooflijk vinden. Ik kon dan ook urenlang lang gewoon staren naar onze ‘creaties’ (en nu nog trouwens), en daarbij soms een traantje laten… Traantjes hebben er in het begin genoeg gevloeid. Van gelukzaligheid, vermoeidheid, angst, of andere emoties. Iets waar vroedvrouwen of mama’s je niet altijd van op de hoogte brengen. — Sylvie

Het zoveelste zwangerschapsboek?

Nee, natuurlijk niet.

  • Het is het eerste zwangerschapsboek van eigen bodem.
  • Het boek is een samenwerking tussen prof. Dr. Spitz, gynaecoloog aan het UZ Leuven, en een team van experts (psychologe Sindy Helsen, vroedvrouw Liesbeth Van kelst) en Sofie Vanherpe, co-founder van de website Mama Baas.
  • Het boek bevat drie lagen:
    • de theorie achter het medische aspect;
    • de verklaring achter de soms erg emotionele kant van zwanger worden en zijn;
    • herkenbare mamaverhalen.

Over de auteurs:

prof. Dr. B. Spitz: 40 jaar ervaring = 10.000 baby’s op de wereld gezet 

Sofie Vanherpe: 10 jaar ervaring = 2 baby’s op de wereld gezet

Waarom dit boek? Omdat mama worden een vak apart is

FAQ

 1. Kun je een kind plannen?

Je krijgt vandaag het gevoel dat je voor een kind moet ‘kiezen’ en dat je het best zo goed mogelijk plant. Word je ouder, dan ben je meteen verondersteld een ‘verantwoorde’ ouder te zijn. Maar is die druk wel terecht? Wij denken van niet. Een kind overkomt je, evenveel zoals het je vijftig jaar geleden overkwam, al hebben we daar sinds de komst van de pil of andere anticonceptie een vervormd beeld over. Geboorteplanning werd een feit. Maar bestaat zoiets als ‘het ideale moment’ om een kind te krijgen? Nee. En misschien hoeft er ook helemaal geen ‘ideaal moment’ te zijn.

Wist je dat…

maar liefst 1 op 4 zwangerschappen ongepland is?

 

2. Worden we te veel bepamperd tijdens onze zwangerschap?

In Vlaanderen vaak wel. Het is nuttiger om één keer voor je zwangerschap op vooronderzoek te gaan bij de gynaecoloog of vroedvrouw dan je zwangerschap zelf te overmedicaliseren. Want het zij de eerste, meestal nog verborgen en soms zelfs niet herkende zwangerschapsweken die de belangrijkste zijn.

Wist je dat…

het vruchtje of embryo zich razendsnel ontwikkelt en na 56 dagen al quasi volledig in miniatuur is aangelegd. Waarom kan een vooronderzoek een verschil maken? Naast je algemene conditie en je vaccinatiestatus (rubella/rodehond) kan men kijken of je al dan niet immuun bent aan toxoplasmose en cytomegalie en kan men zo goed mogelijk het exacte begin van de zwangerschap bepalen.

 

3. Wat is de impact van een kind?

Dat kun je pas weten als je er zelf eentje krijgt. Een huizenhoog cliché, we know, maar wel eentje dat klopt als een bus. Het voordeel (en tegelijk ook een nadeel natuurlijk) met het ouderschap is: iedereen vult het op zijn manier in. Jij bepaalt, elke dag opnieuw, wat voor ouder je wilt zijn, en je leert elke dag weer een beetje bij.

 

4. Zeuren we te veel vandaag?

Nee, het probleem is dat we heel wat informatie niet meer uit eerste bron kunnen halen. Vroeger groeiden mensen op in heel grote gezinnen. Zo zag grote zus vanop de eerste rij wat het inhield om kleine kindjes op te voeden. Die dichte band met de natuur en de natuurlijke gang van zaken missen we vandaag soms. De bronnen van vandaag zijn er in overvloed, wat de zoektocht voor een aanstaande moeder er niet gemakkelijker op maakt en wat maakt dat ze soms aan haar eigen moederlijke instincten voorbijloopt.

 

5. Waar haal je de juiste informatie dan wel?

Aha, in dit boek natuurlijk! Het wil juiste theorie combineren met zo veel mogelijk verschillende mamaverhalen. Zij zijn je eerste lijn aan informatie. Ze helpen de theorie in perspectief te plaatsen en geven het gevoel aan de aanstaande moeder dat ze niet alleen is.

 

6. Moet je het altijd leuk vinden om zwanger te zijn (en kinderen te hebben)?

Nee, natuurlijk niet. Het is heel belangrijk om te weten dat elke zwangerschap anders is en elke mama het anders zal ervaren. Vandaag moeten we  vooral ‘genieten’ van de zwangerschap en de baby en denken we – onterecht – dat we niet goed bezig zijn als we er even níét van kunnen genieten. Maar het is heel oké om eens goed te vloeken als je een mindere dag hebt. 

 

Praktisch

Je kan ons boek offline of online vinden in de meeste boekhandels of via de webshop: check it out hier.