zwangerschapstest

Vroege symptomen van zwangerschap: 16 signalen dat je zwanger zou kunnen zijn

27/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Nog vóór het uitblijven van je menstruatie kan je al het vermoeden hebben (of de hoop koesteren) dat je zwanger bent. Sommige vrouwen merken al vrij snel na de conceptie de eerste symptomen op, terwijl die bij anderen langer uitblijven. En om het helemaal complex te maken: bepaalde symptomen kunnen ook gelinkt zijn aan PMS. De volgende vroege tekenen en symptomen van een zwangerschap zijn dan ook enkel een leidraad. Deze vroege symptomen zouden erop kunnen wijzen dat je zwanger bent: 

1. Gevoelige en gezwollen borsten 

Hormonale veranderingen kunnen zorgen voor gevoelige of pijnlijke borsten. Het kan ook zijn dat je borsten voller en zwaarder aanvoelen. En het is ook niet ongewoon dat de aders op je borsten zichtbaarder worden. 

2. Flatulentie

Progesteron kan al vroeg in de zwangerschap een invloed hebben op je spieren, en ervoor zorgen dat die meer ontspannen. Dat geldt ook voor de spieren in je darmen, wat je spijsvertering kan vertragen. Dat kan een opgeblazen gevoel veroorzaken en ervoor zorgen dat je vaker boertjes of windjes moet laten. 

3. Vermoeidheid 

Door de hogere productie van het hormoon progesteron, stijgt ook je vermoeidheid. Bovendien heb je misschien een lagere bloedsuikerspiegel, een lagere bloeddruk en verhoogde bloedproductie, wat verklaart waarom je niet meteen stuitert van de energie. 

4. Prominentere aders

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van spataders in hun benen of zelfs in hun vulva. En zoals eerder vermeld kunnen ook de adertjes op je borsten prominenter aanwezig zijn. 

5. Lichte bloedingen of krampen

Soms is een lichte vaginale bloeding één van de eerste symptomen van een zwangerschap. Het gaat dan om een innestelingsbloeding, wanneer de bevruchte eicel zich aan het baarmoederslijmvlies hecht. Dit type bloeding gebeurt 10 tot 14 dagen na de bevruchting, iets vroeger dus dan een normale menstruatie en is meestal lichter van kleur en korter van duur. 

Er zijn ook vrouwen die last hebben van krampen die lijken op menstruele krampen. 

6. Misselijkheid 

(Ochtend)misselijkheid is één van de klassieke symptomen van een zwangerschap. Bij sommige vrouwen komt die al heel vroeg in de zwangerschap op de proppen. Die misselijkheid zou gelinkt zijn aan de snel stijgende oestrogeen. Bovendien hebben zwangere vrouwen ook een sterker reukvermogen. Verschillende geuren (zoals voeding, parfum of sigarettenreuk) kunnen zo ook misselijkheid veroorzaken. 

7. Veranderde smaak 

Als je zwanger bent, kan het zijn dat je plots een aversie hebt voor bepaalde voedingsmiddelen. Misschien haal je je neus op voor dat kopje koffie dat je anders zo smaakt. Ook het omgekeerde kan voorkomen, dat je net enorm veel zin hebt in bepaalde voedingsmiddelen. Die cravings zijn te wijten aan hormonale veranderingen. 

8. Hoofdpijn 

Een verhoogde bloedcirculatie door hormonale veranderingen vroeg in de zwangerschap kunnen milde hoofdpijn veroorzaken.  

9. Constipatie 

Constipatie is een veel voorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. De stijgende progesteronspiegels zorgen voor een tragere spijsvertering, wat kan leiden tot constipatie. 

10. Stemmingswisselingen 

De hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je emotioneel bent en sneller moet huilen. Ook mood swings komen vaker voor. 

11. Duizeligheid 

Doordat je bloedvaten uitzetten en je bloeddruk daalt, kan het zijn dat je je duizelig voelt. Ook een lage bloedsuikerspiegel kan tot gevolg hebben dat je flauwvalt. 

12. Metaalsmaak 

Veel vrouwen merken dat hun smaakpapillen aangetast lijken te zijn in hun zwangerschap en hebben een metaalachtige smaak in hun mond. Die wordt veroorzaakt door het stijgende oestrogeengehalte en is niet gevaarlijk. 

13. Verstopte neus

Een verstopte sinus kan een vroeg teken van zwangerschap zijn. De verhoogde oestrogeenspiegels kunnen ervoor zorgen dat je sinussen opzwellen en meer slijm produceren. 

14. Verhoogde basale lichaamstemperatuur 

Je basale lichaamstemperatuur stijgt lichtjes kort na je eisprong en dat blijft zo tot aan je menstruatie. Als je je lichaamstemperatuur nauwkeurig bijhoudt en je verhoogde temperatuur blijft langer dan twee weken aan, dan kan dat erop wijzen dat je zwanger bent. 

15. Levendige dromen en nachtmerries 

Hormonale veranderingen zouden er ook voor zorgen dat je tijdens je zwangerschap wel heel levendig dromen of nachtmerries beleeft. Al kan dat ook te wijten zijn aan het feit dat je vaker wakker wordt tijdens je zwangerschap, en je je dromen makkelijker herinnert als ze zich recent hebben afgespeeld in je slaap. 

16. Bloedend tandvlees of bloedneus 

Door hormonale veranderingen is de kans groter dat je tandvlees ontstoken raakt en gaat bloeden bij het poetsen of flossen. Ook de bloedvaten in de neus kunnen uitzetten, waardoor het risico op een neusbloedingen toeneemt. 

 

Bron: Kidspot 

Ovplan

Wanneer ben ik vruchtbaar?
Eerste dag van mijn
laatste menstruatie:
Lengte van mijn
cyclus in dagen:

Mijn vruchtbare dagen

Wil je graag zwanger worden, maar heb je geen duidelijk zicht op je cyclus en wanneer je het meest vruchtbaar bent? Via de test die je net deed krijg je een indicatie van je vruchtbare dagen en je eisprong. Check hieronder het resultaat!
  • Eerste dag van laatste menstruatie: dd/mm/yyyy
  • Mijn cyclus: 0dagen
Vruchtbare periode:
-
Meest vruchtbare dagen:
-
Ovulatie datum:
> Bereken opnieuw
> Terug naar huidige cyclus

Wanneer ben ik vruchtbaar?
Eerste dag van mijn
laatste menstruatie:
Lengte van mijn
cyclus in dagen:

Mijn vruchtbare dagen

Wil je graag zwanger worden, maar heb je geen duidelijk zicht op je cyclus en wanneer je het meest vruchtbaar bent? Via de test die je net deed krijg je een indicatie van je vruchtbare dagen en je eisprong. Check hieronder het resultaat!
  • Eerste dag van laatste menstruatie: dd/mm/yyyy
  • Mijn cyclus: 0dagen
Vruchtbare periode:
-
Meest vruchtbare dagen:
-
Ovulatie datum:
> Bereken opnieuw
> Terug naar huidige cyclus

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes