5181fi.jpg

Goed nieuws! Chocolade verlaagt kans op zwangerschapsvergiftiging en zorgt voor blije baby’s

16/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Winter of zomer, chocolade is altijd een goed idee. En het is niet altijd gemakkelijk om aan die verleiding te weerstaan, nietwaar? Zeker niet als die paaseitjes je overal toelachen of als de kast vol sinterklaaschocolade zit.  Maar voor de zwangere vrouwen onder ons: geen nood, want chocolade blijkt een positief effect te hebben!

Chocolade verlaagt de kans op zwangerschapsvergiftiging

Uit een onderzoek aan de universiteit van Yale blijkt namelijk dat chocolade de kans op zwangerschapsvergiftiging sterk vermindert. Bij het onderzoek werden meer dan 2.000 zwangere vrouwen gevolgd. De vrouwen die 5 porties chocolade per week aten, liepen  40% minder kans op zwangerschapsvergiftiging dan vrouwen die slechts een keer per week chocolade aten.

Dat positieve effect zou te danken zijn aan de chemische stof theobromine, die voorkomt in chocolade en een positief effect heeft op de gezondheid. Theobromine is in hogere concentratie aanwezig in pure chocolade en zorgt voor de bittere smaak. Het stimuleert het hart en doet de bloedvaten uitzetten, waardoor de bloeddruk beter onder controle blijft.

Uit een Canadees onderzoek blijkt bovendien dat ook de antioxidant flavonoïde, die aanwezig is in chocolade, de bloedcirculatie in de placenta bevordert en het risico op zwangerschapsvergiftiging verlaagt.

Chocolade zorgt voor blije baby’s

Uit een Finse studie blijkt dan weer dat chocolade tijdens de zwangerschap ook een positief effect heeft op de baby: het zou zorgen voor blije kinderen. Mama’s die tijdens de zwangerschap chocolade aten, krijgen gemiddeld blijere en actievere baby’s dan mama’s die dat niet deden.

Dat effect zou dan weer te wijten zijn aan de dopamines en endorfines die aanwezig zijn in chocolade en die het geluksgevoel bevorderen.

Kies voor zwarte chocolade

Natuurlijk is het geen goed idee om te overdrijven met de chocolade: chocolade bevat best veel vet en suiker en kan daardoor leiden tot een te grote gewichtstoename. Kies daarom voor pure chocolade: die bevat minder vet en suiker, én bevat hogere concentraties aan de eerder genoemde stoffen met positieve werking.  

Maar voel je dus absoluut niet schuldig als je geniet van een stukje (pure) chocolade: het is tenslotte niet voor jezelf, het is voor je baby! ;-)

 

Bronnen: Zappy, Baby, hbvl

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes