7431fi.jpg

Zwanger? Dit zijn de 5 super powers van zwangere vrouwen

4/05/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Negen maanden lang een klein mensje veilig houden. En nadien zo’n patatje van een paar kilo op de wereld zetten. Mama, jij bent een heldin! En wist je dat je tijdens je zwangerschap ook echt over een aantal superkrachten beschikt?

Gelukkig trouwens, want het is niet niks wat een zwanger lijf allemaal moet doen.

1. Hart slaat voor twee

Je hart slaat een stuk sneller. Meer nog: het pompt tweemaal meer bloed rond. Wel 7 tot 8 liter per minuut. En je maakt ook 2 tot 3 liter extra bloed aan. Reserveke aanleggen voor bij de bevalling, zegt.

Je geheugen daarentegen werkt vaak zelfs niet meer voor één … Zwangerschapsdementie, it’s real! Misschien is het geen slecht idee om al meteen bij het begin die papierhandel te regelen voor al die zaken die erbij komen kijken na de geboorte. Zoals je startbedrag aanvragen bijvoorbeeld. Dat is online in enkele kliks gefikst bij een uitbetaler van je Groeipakket als Parentia.

Regel dan meteen ook wat andere administratieve zaken. Of … laat het gewoon over aan je partner die net iets minder vergeetachtig is. 

2. Speurneus?

Je wordt gevoeliger voor geurtjes. Omgevingsgeurtjes, etensgeurtjes … je ruikt ze plots allemaal! Dat kan voordelen hebben, maar bied je nu niet meteen aan bij de politie als extra speurhond.

Hoe dat komt? Waarschijnlijk is deze eigenschap ontstaan om jou en je baby te beschermen. Je zal je zo automatisch wat gaan afschermen voor giftige stoffen. Maar euh … ja, er is ook wel een nadeel aan verbonden. Heb je last van ochtendmisselijkheid, dan zal je deze superkracht misschien wel wat vervloeken.

Niet alleen je reukzin wordt scherper, ook je smakenpalet kan veranderen. Je wordt gevoeliger voor bittere smaken – spijtig dat die gin tonic nu net niet mag! – en minder gevoelig voor zout. Dat zal ook weer een goede zet zijn van Moeder Natuur: om je te beschermen en minder snel bedorven of slecht voedsel te laten eten. 

Ook niet ongewoon bij het begin van de zwangerschap is een vervelende metaalsmaak, maar gelukkig is dat meestal tijdelijk. En misschien krijg je wel speciale goestinkjes. IJscrème, pickles, chocolade en fruit blijken de grootste favorieten, koffie en thee zijn dan weer het minst geliefd.

3. Hallo weelderige haardos!

Je haar wordt dikker. Daar zorgt al die oestrogeen voor. Het houdt een deel van je haar in de actieve groeifase, waardoor het minder uitvalt. Als je een van de gelukkigen bent, dan ziet je haardos er geweldig uit: dikker, voller en met meer glans.

Heb je minder geluk, dan voelt het droger aan – welkom strodak. Meestal helpt het dan om een extra voedende en hydraterende shampoo te gebruiken. Voilà, extra me-time onder een ontspannende douche.

Een kleine contra: na de zwangerschap (ongeveer twee tot drie maanden na de bevalling) valt je haar dan weer een tijdje meer uit. To the rescue: een gezonde voeding, maar ook supplementen met vitamines B, vitamine C, vitamine E, flavonoïden en zink.

4. De zwangerschapsgloed bestaat echt

Je huid is beter doorbloed. Daardoor kan je huid wat gloeiend of glanzend worden. Dus die zogenaamde zwangerschapsgloed bestaat wel degelijk. Of zou het toch komen door die kleine zweetpareltjes van de ochtendmisselijkheid …

Bij een mama met een iets vettere huid kan het al eens leiden tot wat acne. Maar met een olievrije huidreiniger kan je daar wel iets aan doen.

5. Superwoman op zoek naar het toilet

Je plast vaker – goed gezien, Sherlock. Maar dat heeft echt een goede reden, want je moet al die afvalstoffen van je baby zien kwijt te raken. Die eindeloze toiletbezoekjes zijn dus voor een zeer goed doel.

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes