8301fi.jpg

Zwanger, hoera ... maar de papierwinkel, bah: eerste hulp bij zwangerschapsadministratie

2/06/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Je verwacht een kindje. Je geluk kan niet op. Maar oh jee … je krijgt een klein paniekske als je denkt aan de administratie en de papierwinkel die ook op je afkomen. Wat moet je allemaal regelen voor dat baby’tje eraan komt? Geen nood, er is hulp: een overzicht met 7 zaken die je het best vooraf in orde brengt.

1. Vraag je startbedrag aan

Een baby kost aardig wat centen. Gelukkig kan je van in het begin rekenen op een financieel duwtje in de rug: het startbedrag oftewel 1214,49 euro (het bedrag wordt jaarlijst geïndexeerd) per kindje. Als je een twee- of meerling op de wereld zet, krijg je dat bedag voor elk boeleke.

Goed nieuws: je hoeft niet te wachten tot je kleine spruit er is om het startbedrag aan te vragen. Je kan dat doen tijdens je zwangerschap. Bij een aanvraag vóór de geboorte, voeg je er een medisch attest bij met de vermoedelijke bevallingsdatum. De uitbetaling gebeurt ten vroegste twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum. Altijd handig als je die babyuitzet bijeen shopt of je voorraad pampers inslaat.

En na de geboorte? Dan hoef je enkel het originele geboortebewijs te bezorgen aan je uitbetaler van het Groeipakket (dat ontvang je bij de burgerlijke stand van je gemeente op het moment dat je je kindje aangeeft). Als je het startbedrag al hebt aangevraagd voor je kindje geboren werd, moet je verder niets meer doen. Je hebt automatisch recht op het maandelijks Groeipakket. Dat start vanaf de eerste maand na de geboorte en het bedrag staat op je rekening rond de 8ste van de maand die daarop volgt.

Heb je het startbedrag nog niet aangevraagd tijdens je zwangerschap? Doe het dan zo snel mogelijk na de geboorte. Zo start ook het Groeipakket op. 

2. Breng je werkgever op de hoogte

Een belangrijke, want je werkgever inlichten zorgt ervoor dat je in België beschermd bent tegen ontslag en dat je je kan beroepen op voorrechten om je zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen.

De manier waarop je je werkgever het nieuws brengt, is niet wettelijk geregeld. Meestal is een persoonlijk gesprek het beste. De werkgever zal je een medisch attest vragen waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Uiterlijk zeven weken voor je uitgerekende zwangerschapsverlof bezorg je dit. Verwacht je een meerling? Dan bezorg je het doktersattest met de vermoedelijke bevallingsdatum ten laatste negen weken op voorhand.

Ben je zelfstandige? Denk al even na over de mogelijkheden om een tijdje niet aan het werk te zijn. En breng je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte.

3. Breng je ziekenfonds op de hoogte

Vergeet zeker niet om je ziekenfonds in te lichten in België. Tijdens je moederschapsverlof krijg je namelijk een moederschapsuitkering door het ziekenfonds. Dat bedrag is berekend: het is een percentage van je loon.

Wat moet je doen? Je stuurt een medisch getuigschrift met vermelding van de vermoedelijke bevallingsdatum naar je ziekenfonds. Je zal dan een document ontvangen dat gedeeltelijk door jou moet worden ingevuld en gedeeltelijk door je werkgever of de uitbetalingsinstelling van werkloosheidsuitkeringen. Na de bevalling moet je nog een geboorteattest aan het ziekenfonds te bezorgen, zodat de einddatum van je moederschapsrust kan worden berekend.

Zijn jij en je partner niet aangesloten bij hetzelfde ziekenfonds? Dan moet je nog even beslissen bij welk ziekenfonds jullie je kindje zullen inschrijven.

4. Regel kinderopvang

Het lijkt misschien erg vroeg, maar … dat is het niet! Een van de eerste zaken die je het best regelt is de crèche of onthaalmoeder waar je kindje naartoe zal gaan eens je weer aan het werk bent. Op de website van Kind & Gezin vind je een overzicht van de aangesloten en erkende kinderopvangplekken. Wacht niet te lang, want vaak is er een wachtlijst. 

Of raadpleeg Kidly.be voor een handig overzicht van mogelijke kinderopvangplekken.

5. Verwittig je hospitalisatieverzekering en het ziekenhuis

Wil je bevallen in het ziekenhuis? Het is ook aan te raden om je al in te schrijven bij de kraamkliniek waar je de baby ter wereld zal brengen. Afhankelijk van het ziekenhuis gebeurt dat het best een aantal maanden tot 1 maand voor de geboorte. Vaak organiseert het ziekenhuis zelf ook een rondleiding, zodat je een goed beeld hebt van hoe het eraan toegaat op de plek waar je zal bevallen.  

Verwittig je hospitalisatieverzekering. Opgelet: je moet je hospitalisatieverzekering al opgestart hebben vóór jezwangerschap. Ben je al zwanger op het moment dat je je hospitalisatieverzekering afsluit? Dan worden de kosten voor je zwangerschap, bevalling en eventuele complicaties niet vergoed.

6. Naar het gemeentehuis

Ben je niet getrouwd, maar je wil wel dat de baby de achternaam van de vader krijgt? Dan moet je al tijdens de zwangerschap samen naar het gemeentehuis gaan, zodat je partner de baby kan erkennen. Anders kan die na de geboorte je kindje niet alleen aangeven. Je moet hiervoor allebei je identiteitskaart meenemen.

7. Regel kraamzorg

Een aanrader, al we dat mogen zeggen. Want mama worden, of het nu de eerste of de tweede, derde of vierde keer is, het is een overweldigende ervaring. Hormonen, slaaptekort, een klein ukje om altijd (als in écht 24/7) voor te zorgen, tranen (bij de baby én jezelf), twijfels en onzekerheden maar bovenal heel veel liefde.

Een hulplijn, zoals een kraamverzorgende, inroepen in deze mooie maar ook heftige periode is echt geen overbodige luxe. Vraag het na bij je ziekenfonds (dat trouwens ook tussenkomt in de kosten) of een expertisecentrum voor kraamzorg (dat vind je in elke provincie).

Download de handige gids ‘Stap voor stap van zwanger- tot ouderschap

Als je een kindje verwacht, wil je je zo weinig mogelijk zorgen maken over de administratieve rompslomp die een kind met zich meebrengt. Parentia heeft een handige gids waarin alle informatie gebundeld staat, zodat jij meer tijd hebt voor wat écht telt.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes