5922fi.jpg

10 survivaltips voor ouders

6/03/2023

Vijf jaar ben ik ondertussen mama. In die jaren heb ik wat trucjes geleerd, die ervoor zorgen dat het opvoeden soms nét iets gemakkelijker gaat. We gaan zelfs nog voor een derde kind - hoe zot kan je zijn - dus bij deze deel ik mijn opvoedingsskills met jullie. You can thank me later ;-).

 1. Kindjes die braaf samen spelen: laat ze maar even doen. Dan kan jij iets voor jezelf doen. Je weet nooit wanneer er nog eens zo'n moment komt. Natuurlijk is er dan wel een kans dat ze iets deden wat niet mag. Maar in het leven moet je prioriteiten stellen ;-).
 2. Kindjes die slapen, laat je slapen. Het enige wat je ermee bereikt met ze wakker te maken is dat ze huilerig en humeurig zijn. Voor de rest. van. de. dag.
 3. Als ze iets niet lusten, dan verklap ik dat je daar net heel sterk of heel slim van wordt. Dan gaan ze het toch eens proeven...je weet maar nooit.
 4. Ruziemaken? Als het echt te erg wordt, dan ga ik met mijn kids naar buiten. Even rennen, springen en hun energie kwijt raken. Ik laat de kids uit ;-). En moeder heeft er ook deugd van.
 5. Ik koop ze soms om met een tic tac of een chocolaatje zodat ze flink zouden zijn.
 6. Als ik echt moe ben, dan zeg ik dat het bedtijd is. En stop ik ze er wat vroeger in dan anders. Op een kwartier zal het niet komen, maar dat betekent wel een kwartier langer in de zetel. Joehoe!
 7. Kids zijn niet op te jagen. Zij hebben alle tijd van de wereld. Jij daarentegen... Voorzie dus voldoende tijd als je ergens moet zijn en probeer zelf rustig te blijven (oké, een moeilijke, ik weet het). Of hou een wedstrijdje: Wie is de flinkste? Wie is de snelste? Oké, soms werken ze tegen, maar het is het proberen waard.
 8. Vragen ze om doktertje te spelen? Ga daar dan op in. Het enige wat je moet doen is in de zetel liggen. Zij nemen het over en jij kan even 'rusten'.
 9. Ze willen altijd zelf kiezen. Dus laat ze kiezen tussen twee dingen die wel mogen of toch nog enigszins toelaatbaar zijn. En knijp soms een oogje dicht.
 10. Lach met de situatie. Een vloer vol kaka, alcoholstift op de muren of spaghettislierten everywhere...ik heb het al meegemaakt. En ik leef nog.
  Oh...en trek er misschien eerst nog een foto van ;-)