6986fi.jpg

De band tussen moeders en dochters blijkt na onderzoek nog sterker te zijn dan we dachten

6/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Volgens een studie die werd gepubliceerd in the Journal of Neuroscience is de band tussen moeder en dochter de sterkste van alle ouder-kind relaties. Tenminste, als het gaat over de gelijkaardige manier waarop hun hersenen emoties verwerken.

De connectie tussen moeders en zonen, vaders en dochters en vaders en zonen mag dan wel gebaseerd zijn op een stevig fundament van liefde, maar die connectie is niet altijd even sterk als het op empathie aankomt. Volgens het onderzoek is de chemie in de hersenen daar verantwoordelijk voor.

Hersenstructuren vergelijken

Tijdens de studie werden 35 gezinnen onderzocht. Er werden MRI’s gemaakt en op basis daarvan werden de hersenstructuren vergeleken. Daaruit bleek dat het gedeelte dat emoties regelt meer gelijkloopt bij moeders en dochters dan bij gelijk welk ander ouder-kindpaar.

Dat betekent dat de kans groter is dat een mama haar dochter begrijpt als ze geconfronteerd wordt met een probleem, omdat ze zichzelf in haar schoenen kan verplaatsen.

Link met mentale aandoeningen

De studie heeft ook potentieel interessante implicaties als het gaat over het begrijpen van mentale aandoeningen. Fumiko Hoeft, hoofdauteur van het onderzoek aan de Universiteit van California, verklaarde dat het onderzochte gedeelte van de hersenen, het corticolimbisch systeem, sterk gebonden is aan depressies.

Dat betekent dat de mentale gezondheidservaringen van de moeder een goede voorspeller kan zijn voor de mentale gezondheid van dochters. In de wetenschap dat er goede resultaten worden geboekt met preventieve behandelingen van depressies, kan de kennis van die medische achtergrond van moeders ongelooflijk nuttig zijn.

Dit was nog maar de eerste studie waarbij MRI’s van verschillende generaties werden gebruikt om de hersenstructuren te vergelijken. Hoeft hoopt dat verder onderzoek een link kan leggen met andere mentale aandoeningen op een manier waarbij alle gezinsleden er voordeel uit kunnen halen. In een persbericht zei Hoeft daarover het volgende: “Angst, autisme, verslaving, schizofrenie, dyslexie, noem maar op: hersenpatronen die worden doorgegeven zowel door moeders als vaders hebben een impact op zowat al deze aandoeningen.”

Eerdere studies over band moeders en dochters

Hoewel deze studie zich baseert op vrij beperkte gegevens, gingen eerdere studies al dieper in op de band tussen moeders en dochters. Uit een recente studie bleek bijvoorbeeld dat mama’s hun dochters bevoordelen (en papa’s hun zonen) omwille van het vooroordeel van gedeelde ervaringen.

Uit een andere studie bleek al  dat de connectie tussen moeders en dochters sterker blijft doorheen alle veranderingen in het leven dan gelijk welke andere familierelatie over de generaties heen.  En het is niet verrassend dat nog een andere studie aantoonde dat moeders en dochters elkaar op andere manieren beïnvloeden, zowel positief als negatief, dan andere relaties.

Het mag duidelijk zijn, de band tussen mama en dochters is iets speciaals. En dat is dus ook wetenschappelijk bewezen!

 

Bron: Motherly