5981fi.jpg

Help! Ik ben een echte controlefreak als mama!

15/05/2023

Ik ben er nooit echt goed in geweest … in zaken uit handen geven. Waarom? Omdat het dan gewoon iedere keer misliep. Ik heb er een soort schrik aan overgehouden. Het begon al in mijn studententijd. Groepswerkjes? Ik ergerde mij aan degenen die liever lui dan moe waren. Dus deed ik liever alles zelf. Dan was het tenminste goed gedaan.

Tijdens de voorbereidingen van mijn trouw heb ik het nog eens geprobeerd. Dingen uitbesteden. Zoals de CD met alle liedjes. Ik had achteraf zelfs niet gecontroleerd of de juiste liedjes op de CD gebrand waren. Het zou wel in orde zijn zeker? Totdat ik de kerk binnenkwam. Geen moment suprême, of net wel … In plaats van ‘De Roos’ van Ann Christy, begon “Dag vreemde man” te spelen. Ook van Ann Christy, dat wel …

Maar dat was hét moment waarop ik zwoer om nooooooit meer iets uit handen te geven. En nu ik mama ben, is het er niet beter op geworden. Ik ben nog altijd een onverbiddelijke controlefreak.

Wat moet, dat moet

Er zijn mama’s die dat kunnen: spelen met de kindjes terwijl er een hele stapel was ligt te wachten om geplooid te worden. On-voor-stel-baar. Voor mij dan toch. Er zijn genoeg mama’s die het zeggen. “Laat het los. Dat je huis er niet pico bello bijligt, is geen enkel probleem.” En diep vanbinnen weet ik dat het waar is. Maar ik kan het gewoon niet. Opgeruimd staat netjes. Een clean huis geeft gewoon rust in mijn hoofd.

Ik kan ook pas iets leuks met de kinderen doen als ik mijn ‘plichten’ heb volbracht. Raar. Maar het is zo. Dat wil niet zeggen dat ik mijn kindjes verwaarloos. Desnoods sta ik wat vroeger op als we die dag iets leuks gepland hebben. Maar het voorkomt dat ik met een ambetant gevoel in het pretpark rondslenter, omdat ik toch ook nog dat wasje met witte kledij moest laten draaien.

Een risicoanalyse uitvoeren

Het klinkt zwaarder dan het is. Maar ik betrap er mij op dat ik dat quasi dagelijks doe, een analyse maken of de situatie wel veilig genoeg is. Schattig toch hoe die bengels een keukenschort nemen om rond hun nek te hangen en Superman te spelen? Totdat ze met diezelfde schort rond hun nek op de gocart kruipen, of op de schommel. Ho maar, jongens! Eerst die schort uittrekken. Stel dat je stikt!

Gezond eten

Robbe eet alles. Dat is altijd al zo geweest. Wat was hij een gemakkelijke baby om groentjes te leren eten! Hij smulde werkelijk alles. Berre daarentegen is iets kieskeuriger. Niet als hij lasagne, spaghetti bolognaise of een pannenkoek met bruine suiker voorgeschoteld krijgt hoor. Maar wel als het zalm is met spitskool, of knolselder met worst en puree, of scampi’s met wokgroentjes.

Maar toch blijf ik voet bij stuk houden. Ik vind groentjes eten nu eenmaal belangrijk. En ik trek die lijn ook door. Mijn kindjes krijgen de meest gezonde snacks mee naar school. Braambessen, bosbessen, aardbeien, frambozen, snoeptomaatjes, appelschijfjes, … Noem maar op. Enkel als alle fruit of rauwkost op is, krijgen ze een koek mee. En als 4-uurtje mogen ze ook een lekker gebakje kiezen. Of een stukje chocolade. Dat wel.

Sowieso heeft de tandarts Robbe al geadviseerd om niet te overdrijven met suiker. Zijn tandglazuur zou er niet genoeg tegen bestand zijn. Een glaasje Cola mag al eens overdag. Maar vrij zelden eigenlijk. Een doosje Fristi zou ik ook nooit mee naar school geven bijvoorbeeld. Ik zweer bij water.

Boterhammen met choco geef ik ook niet mee. Dat eten we wel eens – per uitzondering – in het weekend. Ik weet dat er mensen zijn die beweren dat het een fabeltje is dat kinderen drukker worden van teveel suiker. Maar ik blijf er bij. De mijne wel. Ze zijn sowieso al een beetje hyper. Dus met extra suiker worden ze … euh … hyper-hyper-hyper. Zoiets.

Een hele apotheek mee

Ik heb werkelijk altijd een hele apotheek bij. Niet alleen voor mezelf, maar zeker voor de kinderen. Altijd handig als we eens een weekendje logeren of een daguitstapje doen. Want er gebeurt altijd wel iets met die knaapjes. Een pijnlijke, blauwe plek? Gelukkig heeft mama zalf bij die onmiddellijk de pijn draaglijk maakt. Een kleine wonde op de knie? Mama heeft pleisters bij. Een verstopte neus? Mama heeft zoutwater en neusspray bij. Onverwachts een koorstaanval? Mama heeft Perdolan in de koffer van de wagen.

Ik zeg het: een controlefreak.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes