Het ‘not-to-dolijstje'
Een ‘not-to-dolijstje’ is een lijstje van wat je niet (meer) wilt doen. Kijk eens aandachtig naar wat er allemaal op je bord ligt. Welke taken of verantwoordelijkheden vreten de meeste energie, zonder dat je er veel voor in ruil krijgt of dat het je energie geeft?
Ik kook graag, kan uren bladeren in kookboeken en volg verschillende kookaccounts op Instagram. Jarenlang wrong ik me in bochten om tussen mijn praktijksessies door snel verse groenten te gaan kopen en elke dag een gezonde maaltijd op tafel te toveren voordat de ene dochter naar haar training vertrok, een bordje in de magnetron werd gedropt en ik weer in mijn praktijk verdween. Ik besefte dat ik koken alleen écht leuk vind als ik er de tijd voor heb en zocht een oplossing voor die haastige maaltijden. Sindsdien wordt hier wekelijks een foodbox geleerd, maak ik of één van mijn huisgenoten eten in plaats van te koken en leef ik me vooral in de weekends uit in de keuken.
Wat zou jij kunnen schrappen? Wat kan je aan iemand anders overlaten omdat het eigenlijk niet (alleen) jouw verantwoordelijkheid is? Wat is overbodig? Je hebt wel degelijk de vrijheid om dingen overboord te gooien, om bewust te kiezen.
Deleten, delegeren of dumpen?
Probeer de verschillende taken en opdrachten die je op jou neemt in drie categorieën onder te verdelen:
- Wat wil je deleten?
Is het echt cruciaal dat je elke dag vers kookt, of kunnen daar wel wat uitzonderingen op komen? Moet elke stukje stof dat je wast ook gestreken worden, zelfs het ondergoed of de keukenhanddoeken? Zou het je niet wat mentale ruimte opleveren als je niet meer op álles hoefde te reageren, en je je kinderen af en toe gewoon laat doen wat ze doen of het ze zelf laat oplossen? - Wat kun je delegeren?
Wat neem je allemaal over van je kinderen dat niet echt jouw verantwoordelijkheid is? Denk bijvoorbeeld aan boekentassen inpakken (jij kunt nog wel een laatste check doen, als je dat echt belangrijk vindt), speelgoed opruimen, de tijd in de gaten houden, de kinderen ’s ochtends wekken, hun huiswerk grondig nalezen, de tafel dekken, vuile kleren in de wasmand gooien … - Wat kun je dumpen en loslaten, omdat je het toch niet onder controle hebt?
Het is heel fijn als je je kinderen hulp aanbiedt en interesse toont in waar ze mee bezig zijn, maar je hoeft niet alles onder controle te hebben of te controleren. Je zou het zelf ook niet fijn vinden om constant iemands hete adem in je nek te voelen. Dingen die tot de autonomie of de eigenheid van je kind behoren, mogen bij hem blijven.
Denkoefening
Stel je even voor: je wint een wedstrijd en mag drie weken (alleen!) op reis. Heerlijk, even pauze. Maar hoe moet het dan met het thuisfront? Komt dat wel goed met je gezin? Als je zou weten dat je binnenkort drie volle weken afwezig zou zijn, wat zou je da doen?
Zou je bepaalde dingen anders doen, anders organiseren? Zijn er dingen die jij normaal zou regelen, maar die je partner of je kinderen – eventueel met behulp van een grote fluogele reminder – eigenlijk ook wel zelf zouden kunnen fixen?
Zou je een gedeelde digitale agenda maken? Een grote kalender ophangen? Drie boodschappenlijstjes maken, gekoppeld aan recepten? Iemand extern inschakelen om bepaalde taken over te nemen?
Maak nu die oefening echt. Zijn er elementen in je grote Plan van Aanpak die je eigenlijk nu ook al zou kunnen doen? Wat houdt je tegen?
Wat elk kind nodig heeft
Deze tips komen uit het boek ‘wat elk kind nodig heeft’.
Ouderschap gaat vaak gepaard met heel wat stress. De vele - vaak tegenstrijdige - opvoedadviezen waarmee je als ouder om de oren wordt geslagen, brengen je mogelijk nog meer aan het twijfelen.
Klaar Hammenecker gaat in dit boek terug naar wat de essentie van opvoeden is: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Op basis van haar jarenlange ervaring als kinderpsychologe reikt ze 5 opvoedbasics aan die in elk levensfase van je kind een welkome basis zijn om op terug te vallen. Zo kun jij - op maat van jouw gezin en je eigen opvoedstijl - jezelf én je kind in zijn kracht zetten, zodat je kind kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf.
Want de beste ouders? Die maken zichzelf op termijn overbodig!