5629fi.jpg

Het ouderschap in 12 spreekwoorden

11/07/2023

Het ouderschap, het is iets dat je soms geweldig vindt en op andere dagen dan weer loodzwaar. Maar af en toe moeten we er eens luchtig over kunnen doen. Ik ging op zoek naar de meest bekende spreekwoorden, maar paste ze een beetje aan volgens het ouderschap.

1. Waar een wil is… is een peuter

Elke ouder van een peuter zal zich wel herkennen in deze uitspraak. “Zelf doen” is één van de eerste zinnetjes die een peuter leert uitspreken. Alles moet op zijn of haar manier gebeuren, maar tegelijk toch liefst in een vast, bekend ritueel. Moeilijk!

2. Spreken is zilver… zwijgen een illusie

Stilte in huis bij een gezin met kinderen is een droomscenario dat zich zelden voordoet. Enkel als ze slapen, is de kans groot dat het eens gebeurt. En zelfs dan is er altijd een mogelijkheid op nachtelijk spoken.

3. Baat het niet… dan kost het je alleen veel geld

Zodra je een ouder bent, word je door de commerciële sector zoveel mogelijk uitgebuit. Een baby-uitzet met daarin allerlei spulletjes die je nooit gebruikt hebt, het overkomt iedereen. Want om onze baby’s te laten slapen/eten/op het potje gaan/educatief verantwoord spelen, kan je maar beter de duurste en meest geavanceerde technologie in huis hebben. Een baarmoederbeer, zingend potje, lepel die verkleurt bij het warm worden… hebben we allemaal heel hard nodig, uiteraard!

4. Wie het kleine niet eert… gaat gillend op de grond liggen

Peuters en kleuters kunnen heel goed aangeven wanneer ze nog meer willen van iets. Jezelf even op de grond gooien om dit duidelijk te maken, is een kleine moeite.

5. Wie eerst komt… is degene zonder kinderen

Om ergens op tijd te geraken, moet je in het post-kindertijdperk een uur vroeger opstaan. De luiertas klaarmaken, jezelf aankleden, kind 1 aankleden, daarna kind 2 en dan kind 1 nog eens opnieuw want die heeft intussen haar broek weer uitgetrokken en eist een rokje…

6. Een kind kan de was doen

Hmm, dat is gewoon een spreekwoord op zich. Waarom doen wij het dan eigenlijk nog?

7. De appel valt… altijd ver van de tafel

Met eten gooien kunnen ze als de beste. Of ze nu bewust of onbewust knoeien, je keuken is na elke maaltijd een slagveld.

8. Goed begonnen… is na vijf minuten alweer iets anders doen

Kinderen hebben een aandachtspanne van een paar minuten. Net wanneer je de klei hebt uitgehaald en een eenhoorn geboetseerd hebt, staan ze daar al met de verfpotten te zwieren om even later toch weer een toren te gaan bouwen.

9. Wie laatst lacht… heeft maar drie uur geslapen en begrijpt daardoor de mop niet

No words needed. We lijden er allemaal aan.

10. Wie Aaaaah zegt… is van de kast/tafel gedonderd

Ook weer zoiets dat je in elk huishouden ziet. Waarom vinden kinderen het zo leuk om ergens bovenop te klimmen, terwijl ze weten dat ze eraf gaan vallen?

11. Wie bij de hond slaapt… heeft tenminste geslapen

Mij lijkt dat zo slecht nog niet haha.

12. Ieder huisje heeft zijn kruisje… op de muur

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar alles hier in huis zit vol met stiftvegen die er maar niet af gaan: muren, deuren, bewaardozen… Ook het concept ‘tekentafel’ nemen ze hier heel letterlijk.

Chance dat we dit konden voorzien en na de bouw besloten om nog een paar jaar te wachten met verven, tot als ze wat ouder (of het huis uit) zijn ;-).

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes