8175fi.jpg

Ik dacht dat ik wist hoe liefde voelde … en toen werd ik mama

22/04/2024

Eindelijk eventjes tijd om rustig te schrijven over hoe het is voor mij, dat mama zijn. Ik heb ondertussen al enkele nadenkmomentjes gehad, zoveel gedachten en gevoelens komen er in mij op als ik denk aan mijn liefde voor mijn twee zonen. Het is eigenlijk een wirwar aan emoties, een potje vol. Ik voel geluk, blijheid, verdriet, angst, zorgzaamheid, fierheid, ik-wil-de-coole-mama-zijn-heid (je begrijpt wat ik bedoel), moeheid, en zoveel meer …

Ik wil graag positieve vibes uitsturen en daarom kies ik ervoor om mijn blijheid en geluk met jullie te delen.

Ik dacht vroeger als jong (kinderloos) meisje/vrouw dat ik wist hoe liefde voor mij voelde. Sommige mensen in mijn leven droeg/draag ik op handen en voeten en zij betekenen alles voor mij. Totdat ik mama werd … Toen kreeg het begrip liefde voor mij een heel andere betekenis. Wat ik voelde als ik die kleine vingertjes tussen de mijne voelde, was zo echt en puur. Zo warm, mijn lichaam kreeg energie en ik kon echt heel de wereld aan. Wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds zo ervaar. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook wel mindere dagen hoor. Hun liefde zal mij echter altijd blij maken, echt altijd.

Soms kan ik zo uit het niets beginnen glimlachen, echt zo’n smile tot achter mijn oren. Als ik op de trein zit te mijmeren en er spontaan zoveel beelden van mijn jongens tevoorschijn komen. Dan denk ik plots aan mijn jongste zoon Mats die altijd aan de mensen vraagt (tijdens een wandeling, uitstapje naar de winkel …): “Wie ben jij, wat ga jij doen?” En iedereen die dan zo gecharmeerd is door zijn guitige lach – kan ook moeilijk anders met die schattige kuiltjes.

Of ik krijg een super happy gevoel als ik mij die grappige momentjes met mijn oudste zoon Tibo herinner. Zoals wanneer ik hem zeg dat hij een koekje mag en hij altijd de grootste kiest, ook als hij deze helemaal niet de lekkerste vindt. Of als hij mij betrapt wanneer ik stiekem een stukje chocolade in mijn mond prop. Hij voelt dit blijkbaar heel goed aan, wat uiteraard in mijn nadeel is.

En al deze super herinneringen zijn voor het leven, ze zijn mijn meest kostbare bezit. Die koester ik! Ik besef dat ik echt “mijn twee pollekes mag kussen”, zoals ze hier zeggen.

En terwijl ik dit hier zo allemaal neerschrijf, check ik eens of Tibo nog goed ligt in zijn bed. Hij ligt hier maar enkele meters van mij, ja hij slaapt nog steeds dicht bij ons omwille van vele redenen, zodat ik hem ook ’s nachts onmiddellijk kan opvangen en hem die veilige haven kan bieden. Nu denk ik er ook ineens aan dat ik hem nog niet heb gezegd dat ik van hem houd – dat probeer ik elke dag te doen en tot nu toe lukt dat aardig.

Ik zeg hem zacht ‘I love you’ en ‘slaapwel’.

En als je jezelf soms zou afvragen, waarom leven wij?  Voor mij persoonlijk is dat heel duidelijk: hierom dus.