5547fi.jpg

Mama die dochtertje verloor aan wiegendood heeft prachtige boodschap voor andere ouders

23/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Caila Smith, een Amerikaanse mama en schrijfster bij Scary Mommy, verloor een paar jaar geleden haar dochtertje aan wiegendood. Dat verlies heeft zijn sporen nagelaten bij Caila. Ze zal nooit meer zo zorgeloos zijn als vroeger en het voelt alsof haar hart jaren ouder is geworden. Maar het verschrikkelijke verlies bracht ook een bepaalde wijsheid met zich mee, en die wil ze graag delen met andere ouders.

De boodschap van Caila is aangrijpend maar ook ongelooflijk mooi. En die willen we jullie niet onthouden.

Neem gas terug en vertraag 

‘Ik dring erop aan om even gas terug te nemen, mama’s. Vertraag. Evalueer je dagen aan de hand van glimlachende kleine mensjes, de rommel die jullie hebben gemaakt, en het samenhorigheidsgevoel waar jij voor hebt gezorgd.

Ik zal je niet vertellen dat je van elke seconde moet genieten. Want zelfs ik zal toegeven dat niet elke seconde genieten ís. Maar de momenten die ertoe doen: eet ze op, geniet ervan met je hele wezen en je hele zijn.

Leg die stomme telefoon neer. Want een bepaald aantal volgers hebben op Instagram, dat doet er hoegenaamd niet toe. Een aanwezige mama zijn, dát is wat ertoe doet.

Laat het schuldgevoel over wat gisteren misliep de vreugde van vandaag niet vergallen. Zet je erover, we hebben allemaal onze fouten.

Neem foto’s als herinnering. Maar leg de camera ook eens neer. Neem deel aan de herinneringen wanneer die gewoon te leuk zijn om ze vanachter een lens te beleven.

Wees niet verdrietig als je kinderen groter worden

Wees niet verdrietig als je kinderen opgroeien. Lieve mama, opgroeien is wat ze verondersteld worden te doen! In de plaats van verdrietig te zijn, straal van geluk. Want het was JIJ die je kinderen hebt aangemoedigd bij elke stap.

Laat de vaat eens voor wat die is. Ik zweer het je, die stapel borden zal er morgen nog staan, precies zoals je ze hebt laten staan. Maar je kinderen niet, die zullen een dag ouder en een dag groter zijn.

Vergeet niet dat we maar een beperkt aantal dagen hebben. En dat we dit moment nooit meer terugkrijgen als het gepasseerd is.

Er wordt aan niemand een morgen beloofd 

Ik zeg dit niet om angst of verdriet te zaaien in je hart. Ik zeg het om je geest te verruimen. Leef in onwetendheid over wat er nog zal komen, goed of slecht. Maar wees je pijnlijk bewust van het feit dat er zelfs aan de meest levendige persoon ter wereld geen morgen wordt beloofd.

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat een rommelig huis geen belang heeft. Op de begrafenis van mijn dochtertje sprak ik zelfs deze woorden: “Als ik had geweten dat onze tijd samen zo kort was, dan hadden we het meest rommelige huis ter wereld gehad.”

En dat is de waarheid. De vaat zou hebben kunnen wachten tot het bijna dramatische proporties had aangenomen. We zouden hebben rondgelopen in ons ondergoed terwijl de vuile was ophoopte, en we zouden elk chaotisch moment nog net iets meer hebben omarmd dan we al hebben gedaan.

Mijn leven is hét voorbeeld dat het leven veel te kort is. Grijp het dus met beide handen en laat je gaan.

Vergeet niet te genieten 

Heb hartstochtelijk lief, spreek vriendelijke woorden, verontschuldig je wanneer dat nodig is, zet je op handen en knieën naast je kinderen en SPEEL met hen, met heel je hart.

Durf schema’s en structuur af en toe uit het raam te gooien. Laat je kinderen kinderen zijn, en vind geluk in de simpele dingen zoals knuffelen met het gezin, een spontane dag naar de zoo, imitaties van dino’s en kwijlerige kusjes.

Doe het voor jezelf, doe het voor je kinderen, en vooral: doe het omdat je deze reis, dit ouderschap, maar één keer kan meemaken.

Laat je niet zo hard meeslepen in de zorgen van het leven dat je vergeet te genieten van het goeie leven.

Alsjeblief, vertraag gewoon, lieve mama.

 

Naar Scary Mommy

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes