vrouw zit op de zetel en heeft buikpijn

Meer aandacht voor symptomen eierstokkanker is nodig: bij 3 op de 4 vrouwen pas ontdekt bij uitzaaiingen

8/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Oncologen en patiëntenverenigingen wereldwijd zijn er het over eens: er moet meer aandacht komen voor eierstokkanker. En vooral voor een vroegtijdige opsporing en een betere detectie van de symptomen. Want vandaag wordt de ziekte bij maar liefst 3 op de 4 vrouwen te laat ontdekt.

Let op

Kankerspecialisten en patiëntenverenigingen riepen op 8 mei, Wereld Eierstokkankerdag, op om meer oog te hebben voor de ziekte. Met de slogan “Let op” willen ze ons bewust maken van het belang van de moeilijk te herkennen symptomen.

En die symptomen zijn niet alleen voor de vrouwen in kwestie lastig om in verband te brengen met aan de aandoening. Ook dokters denken vaak niet aan de linken aan eierstokkanker.

“Daarom is het belangrijk dat vrouwen, maar ook dokters de symptomen sneller herkennen”, klinkt het bij specialisten.

Vage klachten

"Eierstokkanker is een zeer dodelijke kanker, omdat bij 3 op de 4 vrouwen de ziekte pas wordt vastgesteld als er al uitzaaiingen zijn”, vertelt gynaecologisch oncoloog Toon Van Gorp (UZ Leuven). En dat komt vooral om dat de symptomen van eierstokkanker vaag zijn en aan andere aandoeningen doen denken.

"Daardoor stappen patiënten pas heel laat naar een dokter. Het kan gaan over vage buikpijn, wat ongemak, slechte vertering ... Heel algemene klachten dus."

"We merken heel vaak dat als een patiënt dan uiteindelijk naar de huisarts of specialist stapt, de klachten niet ernstig worden genomen en dat het soms nog verschillende maanden duurt voor ze worden doorgestuurd," zegt Van Gorp. "Je kan het de arts ook niet altijd kwalijk nemen, want het zijn vaak echt heel vage klachten."

Vaak voorkomende symptomen van eierstokkanker:

  • aanhoudend opgeblazen gevoel
  • snel verzadigd zijn na een maaltijd
  • terugkerende maag- of buikpijn
  • een verandering in je toiletgewoonten

 

 

Bron: vrtnws

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes