mama relaxt

Mama, ook jouw tijd is kostbaar

2/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Het valt nauwelijks bij te houden hoe vaak je als mama te horen krijgt: ‘Geniet er maar van, ze worden zo snel groot!’ Dan word je er nog maar eens op gewezen dat de momenten met je kleintjes zo kostbaar zijn, dat de jaren snel voorbij gaan en dat het dus belangrijk is dat je veel tijd doorbrengt met hen. Dat je met heel je hart geniet van die momenten. De was, de vuile vaat, de kruimels: die kunnen allemaal wachten. 

En het klopt. De tijd vliegt, dat valt niet te ontkennen. Je knippert eens met je ogen en ze zijn weer een centimeter gegroeid. Ze hebben weer een nieuwe mijlpaal bereikt. De momenten met hen zíjn kostbaar. 

Maar weet je wat ook kostbaar is? De tijd voor jezelf! 

Er zijn 24 uren op een dag. En toch, op één of andere manier gaan die dagen maar al te vaak voorbij zonder dat je een seconde de tijd hebt voor jezelf. Want je kent het wel: je neemt een scheutje chaos in de ochtend, voegt daar een stevige portie ‘werkdag’ en een portie ‘huishouden’ aan toe, gevolgd door een vleugje avondrush, en je kruidt af met stunt- en vliegwerk naar hobby’s en feestjes en 101 dingen die je niet mag vergeten – en voor je het weet is de dag weer voorbij zonder dat je zelfs nog maar tijd hebt gehad om te dénken aan tijd voor jezelf. 

Wat daarbij ook niet echt helpt, is dat er heel vaak een beeld geschetst wordt waarbij je als mama blij moet zijn met de stomste dingen en je die moet beschouwen als me-time. 

Je hebt een douche genomen vandaag? Me-time!
Je hebt de tijd genomen om te ontbijten? Me-time!
Je bent op tijd gaan slapen? Me-time! 

Die dingen mogen je misschien een goed gevoel geven en bijdragen aan je algemene welzijn – hygiëne, voeding en slaap zijn effectief belangrijk. Maar me-time? Nee, absoluut niet. Deze dingen behoren simpelweg tot de basisnoden van een mens, meer niet. 

Echt tijd maken voor jezelf, dat ziet er eerder uit als een uur lang in een bad liggen met veel badschuim en een boek waar je helemaal in opgaat. Het is de tijd nemen om een lekkere koffie te drinken en daarna in alle rust naar de kapper te gaan. Het is afspreken met vrienden om samen iets te gaan eten of drinken. Het is een serie bingewatchen, met een kom chips of een doosje chocolaatjes in de hand. Het is een uur gaan sporten. 

Je plant die tijd in, en je doet dat bewust. 

Echte me-time betekent dat je je eigen behoeftes erkent en dat je je herinnert dat ook jij een plekje verdient op je prioriteitenlijstje. Het is inzien dat de enige manier om voor je kinderen te zorgen is door goed voor jezelf te zorgen. Het is beseffen dat je eigen geluk betekenisvol en belangrijk is, en dat het een betere mama van jou maakt. 

Wat mensen je zeggen over je kinderen en over hoe snel de tijd gaat – dat geldt ook voor jou. Als je er niet bewust mee bezig bent, dan is het in een vingerknip voorbij. Je zal deze jaren van je leven nooit meer herbeleven. Deze jaren zijn kostbaar. 

Dus neem de tijd voor jezelf. Voordat je plots twintig jaar verder bent, en je niet meer weet wie je eigenlijk bent zonder je kinderen. Investeer in je gezondheid, zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Maak van je relaties een prioriteit – die met je partner, met je broers of zussen, met je vrienden. Behoud je eigen interesses, maak tijd voor je passies. 

Jij doet er toe, mama. Maak van jezelf een prioriteit op je to-dolijst. Want deze jaren zijn kostbaar, en ze gaan veel te snel voorbij. 

 

Vrij naar Mother.ly 
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes